Коли в 2018 році відзначатимуть Масляну: дата і значення кожного дня свята

58a9ffcfa368a 0001 c355d604 4f4d0d06 c763 775bddda 1200 watermark
Поділитися новиною
58a9ffcfa368a 0001 c355d604 4f4d0d06 c763 775bddda 1200 watermarkМасляну – свято, яке є проводами зими, слов’яни відзначають щорічно. Через те, що Масляна прив’язана безпосередньо до Великого посту і Великодня, її дати змінюються з року в рік. Українські Новини розкажуть про те, коли в 2018 році відзначатимуть Масляну і українське свято Колодія.
Святкування Масляної залежить від дати Великодня, яка змінюється щорічно. Щоб визначити дату Масляної, потрібно від дати Великодня відрахувати спочатку 48 днів Великого посту, а потім ще тиждень – так і вийде дата початку святкування Масляної. У 2018 року Масляна триватиме з 12 до 18 лютого. 19 лютого розпочнеться головний пост в році – Великий.

 
Тиждень Масляної ділиться на кілька періодів: до середи – Вузька Масляна, а з четверга до неділі – Широка Масляна. Відрізняються ці та періоду тим, що в дні Вузькою Масляної дозволяється займатися господарськими роботами, а в дні Широкій – немає.
 
Крім того, кожен день Масляної має свою назву і традиції. Наші предки намагалися дотримуватися звичаїв кожного дня цього свята, але з часом більшість цих традицій забулося.
 
У понеділок, перший день Масляної “зустрічали” свято. Робили крижані гірки і каталися на санях. Вівторок називався “заграваннями”, в цей день організовували веселощі і пригощали один одного млинцями. Середа називалася “ласуном”, господині готували різні частування великими порціями і накривали багато стіл. Четвер – “розгуляй”. З четверга люди починали веселитися і святкувати від щирого серця, гуляли з ранку до ночі, співали пісні, водили хороводи. П’ятниця – “тещині вечори”. У цей день традиції були пов’язані з сприянням створенню нових сімей та пошуку пари для молоді. А зяті в п’ятницю запрошували своїх тещ в гості, щоб ті скуштували смачного частування – млинців. Субота – “посиденьки зовиці”, день для запрошення молодими невістками своїх рідних в гості.
 
День Масниці, традиції якого дотримуються багато і в наші дні – “Прощена неділя”. У неділю люди просять у своїх рідних і близьких, а також скривджених на них прощення за погані вчинки, миряться між собою після довгих сварок.
 
19 лютого розпочинається суворий Великий піст, тому все гуляння закінчуються, а віруючі починають дотримуватися правил, щоб очиститися перед святом Пасхи.
 
Раніше Українські Новини повідомляли про відмінності свята Колодія та Масляної.
 
Тим часом, Великий піст в 2018 році розпочнеться 19 лютого.
LIVE OFFLINE
track image
Loading...