Вакцина проти кору: покращує чи погіршує стан здоров’я?

chicken pox 3 1024x573
Поділитися новиною

chicken pox 3 1024x573

Що таке кір?

Кір – це гостре вірусне захворювання, інфекційного характеру, при якому уражається центральна нервова система людини. Найчастіше хворіють діти без щеплень, які відвідують дитсадки й школи. Дорослі та підлітки, яким не робили вакцинацію, також можуть захворіти.

Вірус з легкістю розноситься потоком повітря, тому є великий ризик заразитися від хворого, якщо знаходитися в одному приміщенні. Ця хвороба швидко помирає в зовнішньому середовищі, на щастя, не розповсюджується через побутові предмети (одяг, постіль), або третіх осіб, які контактували з хворим.

Міністерством охорони здоров’я було зафіксовано 4782 випадки захворювання на кір в 2017 році (1292 дорослих і 3490 дітей) в 24 регіонах країни.

Чи потрібно робити щеплення?

Спалах кору в Україні спричинив не мало галасу. Тому відсоток вакцинацій стає значно більший. В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун повідомляє, що тільки за останній тиждень рівень щеплень збільшився від 45% до 88%.

Якщо хвороба з’явилася в дитини чи дорослого, то інфікованого ізолюють та проводять дезінфекцію приміщення. Якщо хвороба проходить без ускладнень, то лікування можна продовжити вдома. Але зазвичай дорослі складніше переносять хворобу, тому доводиться госпіталізувати хворого.

Існуть протипоказання, що не дозволяють робити вакцинацію:

  • Гостре захворювання, що супроводжується температурою, вищою за 38,5 градусів
  • Серйозна алергічна реакція на попередню дозу вакцини чи відома алергічна реакція на один із компонентів вакцини
  • Захворювання і стани організму, при яких після введення вакцини імунітет може не сформуватися (наприклад, в умовах хіміотерапії в онкологічних хворих; при вживанні великих доз стероїдних гормонів; при вживанні ліків, що пригнічують імунітет; при СНІДі).
  • Вагітність. Вакциною КПК не прищеплюють вагітних, оскільки вона містить живі віруси. Щеплення проти кору необхідно зробити на етапі планування вагітності.

Які рекомендують вакцини

«Сьогодні в Україні наявна ефективна якісна безпечна вакцина Пріорикс виробництва Бельгії. Це вакцина КПК від кору, краснухи та паротиту. Вона має прекваліфікацію ВООЗ — головний світовий знак якості для вакцин»,– говорить експерт з питань громадського здоров’я Володимир Курпіта.

Яка ваша думка стосовно щеплень проти кору? Долучайтесь до обговорення – чи робили ви щеплення собі або дитині?

Валерія Лукаш

LIVE OFFLINE
track image
Loading...