Небезпечний кір: скільки людей захворіло на Полтавщині та як уберегтись

Depositphotos 76615503 m 2015
Поділитися новиною

Depositphotos 76615503 m 2015На Полтавщині на кір занедужали 22 особи, лікарі закликають вакцинуватись, аби убезпечитись від тяжких наслідків. Медпрацівники б’ють на сполох, адже не такий страшний кір, як його ускладнення – корьові пневмонія, бронхіт, енцефаліт та менінгіт. В Україні вже є смертельні випадки від кору.

Із початку епідемії кору в Україні в області на кір захворіли 22 людини, із них 18 випадків лабораторно підтверджені. Ще 5 випадків – чекають результатів, але за симптомами і перебігом хвороби лікарі діагностують кір. Причому на кір захворіли як діти (17), так і дорослі (5).

Про це розповів Ігор Пирогов, представник Департаменту охорони здоров’я з питань материнства і дитинства Полтавської ОДА.

Епідемія почалась влітку 2017 року.

– На Полтавщині 3 випадки кору зафіксували в червні, у жовтні – 1, у листопаді – 6, а в грудні найбільше – 12 випадків. На щастя, ніхто не мав тяжких ускладнень, – констатує Ігор Пирогов.

Кір – вірусне інфекційне захворювання, яке супроводжується інтоксикацією організму, лихоманкою, плямисто-вузликовим висипаннями, ураженням дихальних шляхів, запаленням кон’юнктиви. Спалахи кору виникають переважно в осінньо-зимовий період. Підйом рівня захворюваності спостерігається кожні 2-4 роки. Найбільш часто зустрічається кір у дітей до 9 років, дорослі менш схильні до захворювання. Після одужання в організмі формується довічний імунітет до вірусу кору. Вірус кору передається повітряно-крапельним шляхом при кашлі, чханні. Інкубаційний період захворювання складає до 21 доби. Інфікувати оточуючих хворий може починаючи з останніх 2-х днів інкубаційного періоду до 4-го дня висипань.

 За даними Центру громадського здоров’я, кількість хворих в Україні за 11 місяців  2017 року збільшилася у 43 рази, в порівнянні з аналогічним періодом у 2016-му. Всього в Україні було виявлено 3382 випадки захворювання на кір.

Ілюстрація – hromadske.ua
Ілюстрація – hromadske.ua

Причиною спалахів кору називають відмову від вакцинації.

Однак гарантії, що вакцинована людина не захворіє, немає, особливо в дорослих, але легше перенесуть кір, запевняють лікарі. Чим далі від останньої ревакцинації, тим більше шансів заразитись кором. Вважається, що якщо в 1 рік і в 6 діти були щеплені, то вони захищені від кору до 18 років.

До 9 місяців малюк має материнський імунітет, який його захищає. Далі до року – небезпечний період, діти цього віку у зоні ризику захворіти на кір. У рік дитина отримує щеплення КПК. Потім щеплення повторюють у 6 років.

Кір у дитини. Фото – www.likar.info

У багатьох країнах світу ревакцинація вже дорослого населення проводиться кожні 10 років, в Україні цього немає. За кордоном не пускають на роботу людей, котрі не мають щеплень.

Вакцини є

Як розповів Ігор Пирогов, в області нині немає проблем з вакциною від кору. Щеплення безкоштовне.

Надія Ярошенко, педіатр з Полтави каже, що після масових захворювань на кір в Україні, деякі батьки погодились вакцинувати своїх дітей.

– Приміром із 9 дітей, котрі не мали ніяких щеплень, 5 вакцинували саме від кору (КПК – кір, паротит, краснуха), – каже Надія Іванівна. – Але загалом тенденції поки що немає, відмови від щеплень залишаються.

Якщо ж батьки не мають довіри до державних поліклінік де проводять вакцинацію, то є альтернатива – приватні клініки, які мають ліцензію на проведення вакцинації.

У клініці «Мій лікар» у Полтаві вакцинуватись від кору обійдеться 700 гривень (огляд лікаря та саме щеплення).

– Нині вакцини немає, чекаємо партію, але коли точно вона надійде, сказати не можемо, – розповіли в закладі. – Досі були охочі вакцинуватись, і всі дози використані. Мали вакцину «Пріорікс» (Бельгія).

– Нині приходила родина, яка хоче вакцинувати і підлітка 14 років, – розповіла Алла Московченко, педіатр вищої категорії. – У них є малеча і підліток, тож дбають, аби діти були вакциновані. Мама дітей пам’ятає, що в її дитинстві від кору вакцинували і в 14 років, тому вирішила порадитись нині з лікарями, як діяти. 

Батьки не дарма бояться вакцинувати: причини є

І не щепленим жити страшно, і щепленим, як виявляється. Бо ж якщо провести щеплення неякісною вакциною (яку зберігали не так, як слід), то й захисту людина не матиме,бо вакцина втрачає свої якості.

В Одесі вже зафіксовані 5 смертей від кору (троє дітей і двоє дорослих). Загалом Одещина має вже більше 1000 випадків захворювання на кір. Одна з причин – невакцинація, хоча медики у звітах подавали гарні результати  і високий відсоток щеплень. Однак пізніше розслідування в цій сфері показали, що ці результати були сфабриковані, насправді відмов було багато, щеплення не робили, статистичні дані були сфабриковані.  

Одна з причин відмов батьків від вакцинації – недовіра до лікарів та вакцин. Цьому є підґрунтя. Зі своїх джерел  нашому виданню стало відомо, що в Івано-Франківській області порушували холодовий ланцюг зберігання та транспортування вакцин. Температура повинна бути від +2 до +8 градусів, якщо виходить за цей коридор, то вакцина стає непридатною. Однак такою вакциною щеплювали дітей.

Подібні випадки траплялись і в інших регіонах. Таке ставалось на вихідних, коли відключали світло і холодильник кілька днів не працював. Тому вакцина ставала непридатною. За зберігання вакцини у належних умовах мають нести відповідальність спеціальні люди, але так буває не завжди, на жаль.

Знаючи про такі випадки в Україні, на Полтавщині для медпрацівників первинної ланки (медсестер, лікарів) провели 11 тренінгів, де розповіли вкотре про суворе дотримання норм і правил вакцинації. На заняттях побували і медпрацівники дитсадків та шкіл.

Вакцинують дітей як у поліклініках, амбулаторіях, так і у садках та школах.

– Ми організовуємо виїзні кабінети (згідно з наказом МОЗ

Наказ 1095 МОЗ). У їх складі лікар, медсестра, реєстратор. Тому маємо право проводити щеплення у навчальних закладах. Вакцину транспортуємо з дотриманням норм, – розповів Ігор Пирогов.

Епідемії кору в Полтаві та області з вуст очевидців

– 1996 року я була студенткою і лежала в інфекційному відділенні 1-ої міської лікарні Полтави. На щастя, кір перенесла нормально, захворювання було середнього ступеня тяжкості. Зі мною у боксі лікувались й інші, з тяжкою формою, їм ставили крапельниці, була дуже висока температура, – пригадує Ольга, полтавка. – Тоді в гуртожитку та в інституті багато хто захворів на кір, про який досі мало чули.

Алла Московченко, педіатр, котра працювала в 1990-их у поліклініці дільничиним педіатром та в період епідемії якраз в інфекційному відділенні. Вона розповіла:

– Я пам’ятаю в Полтаві епідемії 1985-1986 років, та 1996-1997 років. От нині пригадую, що перших пацієнтів в останню епідемію почали привозити під новий рік ще 95-го, весь 96-ий тривала епідемія і закіничлась аж у 1997-му. Хворіли багато дорослих. Тоді в дитячому інфекційному відділенні (боксах) лежали дорослі, лікували їх педіатри, бо ж це дитяче захворювання. Пацієнтів за 30 років було багато, найстаршу жінку пригадую, їй 54 роки (у Києві нині зафіксували кір у 66-річного чоловіка). У багатьох дорослих діагностували корьові бронхіти, пневмонії, енцефаліти. Пам’ятаю, що трьох точно переводили у реанімацію. Чи були тоді смертельні випадки, не знаю, не пам’ятаю такого. Як допоміжний засіб, хворим кололи протикорьовий гамаглобулін (препарат з крові тих, хто хворів на кір і має антитіла), його було в достатній кількості. 

– Сенс вакцинуватись від кору нині є, бо імунітет почне вироблятись на 7-10-ий день після щеплення, – каже Алла Московченко.

За словами Ігоря Пирогова, питання вакцинації дорослих не вирішене на рівні держави, в поліклініки надходять вакцини лише для дітей. Дорослі можуть за власні кошти купувати вакцини від кору й робити щеплення, порадившись з лікарем.

Півтора роки тому Федір Лапій, головний імунолог Києва, говорив РБК-Україна, що «чим більше в Україні з’являється не щеплених  від кору дітей, тим більше їх хворіє.

– За статистикою,  приблизно один випадок на тисячу хворих приводив до ураження нервової системи у вигляді енцефаліту і одного смертельного випадку. Тому чим більше у нас буде хворих на кір, тим більше буде уражень нервової системи і більше смертних випадків.

Автор: Ніна Король

LIVE OFFLINE
track image
Loading...