«Спиридон небо плечима підпирає – дня добавляє»!

630 360 1513953100 3381
Поділитися новиною

630 360 1513953100 3381

Чим вирізняється святкування Різдва на заході? Передусім тим, що саме на Різдво у багатьох західноєвропейських країнах прийнято дарувати подарунки. Але так було не завжди. Приміром, у Німеччині у середньовіччі подарунки дітям приносив тільки святий Миколай 6 грудня, але після Реформації (протестанти противилися поклонінню святому) цю традицію було змінено і подарунки малечі почав дарувати Малюк-Ісус (так звані «дарунки від Бога»). Традиція передріздвяних ярмарків теж бере початок з раннього європейського середньовіччя. Але ніхто туди не ходив задля того, аби розважитись і випити глінтвейну. Люди банально затоварювалися продуктами на всю зиму. Лише з ХІХ століття з’являються елементи святковості: сувеніри, ілюмінація, розваги, масові гуляння. Навіть звичайний сніговик, який раніше асоціювався якщо й не зі злим, але досить невдоволеним створінням, десь із початку ХІХ століття починає виглядати більш вдоволеним і кумедним. Так само змінювався в європейців і погляд на зиму, особливо, на її перший місяць – грудень.

У нас сьогодні Спиридона Тримифунтського чудотворця, якого в народі називали Сонцеворотом. За довголітнім народним прогнозуванням, це був найхолодніший день грудня, бо «сонце переходить на другий бік», а тому небесне світило, буцімто, в цей день зодягається у святковий жупан і, зручно вмостившись на санях, від’їздить до теплих країв. Цього дня намагалися не працювати, щоб «миші не їли соломи», тому обкурювали димом оселі, бо «Святий Спиридон всю нечистоту гоне з хати вон». «Якщо ніч на Спиридона ясна, то зима буде холодна, а літо жарке; якщо темна – то зима тепла, а літо похмуре», – казали селяни.

Іменинники цього дня Олександр і Спиридон.

Сьогодні восьмий місячний день. Його символ – скринька. Добре, коли то звичайна скринька з різними дрібничками, біжутерією, прикрасами, а коли то скринька Пандори? Утім, не будемо концентруватися на сумному й думати про неприємне. Загалом позитивний і дієвий день, але його енергія спрямована всередину. Думайте про світле і вічне, налаштовуйтеся тільки на добро. Контролюйте власні емоції й апетит.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1969 році: -21; а найтеплішим у 2014 – +8,2.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...