Заключайте договори із лікарями! Тільки бланків немає…

договір із лікарем
Поділитися новиною

договір із лікарем«Чула, що з початку року кожна людина буде відвідувати свого лікаря. Я подумала, обрала собі лікаря і вирішила піти у лікарню, щоб укласти той договір. Але там мені сказали, що бланків  ще немає і треба почекати. А як мені треба буде лікуватись, тоді скажуть, що немає договору? Не зрозуміла якась реформа…» – таку історію днями розповіла нам гостя редакції Наталія Петрівна.

Дійсно, згідно з термінами медреформи первинної ланки, 1 січня 2018 року гроші «підуть за пацієнтами». Тобто лікарі почнуть отримуватимуть кошти від держави за пацієнтів (відповідно до укладених договорів). Суть у тому, щоб пацієнт обрав того лікаря, який йому до вподоби. Укладання таких договорів мало розпочатися ще влітку, але, як стало відомо із Інтернет-джерел, впровадження нової системи відтермінували.

Тобто хоч про реформу уже оголосили дуже давно, і вона повинна стартувати із 1 січня 2018 року, виявляється закон ще не підписав Президент, і укладання договорів ще не почалося. Про те, що реформа прийнята, але ще не вступила в дію, підтверджують і в Міністерстві охорони здоров’я.  А широкий вибір лікарів розпочнеться десь із 2-го кварталу.

Відзначимо, що укласти договір можна не лише з сімейним лікарем, а й терапевтом чи педіатром.  Крім того, не тільки з тими, що працюють  в амбулаторіях чи поліклініках, а й займаються приватною практикою (якщо буде укладений договір з новоствореною Національною службою здоров’я України, що розпоряджатиметься медкоштами). Обирати лікаря можна незалежно від місця реєстрації чи проживання, а в разі незадовільної роботи лікаря чи власного переїзду – розірвати угоду.

Також у МОЗ обіцяли, що «до початку приписної кампанії буде створена єдина відкрита електронна база, прив’язана до мапи, де можна обрати лікаря, до якого зручно та швидко дістатися». Проте нині вона активна не для всіх областей і районів (базу лікарів Гадяцького району переглянути неможливо).  

Тож, шановні, не турбуйтесь. У лікарнях обіцяють лікувати усіх навіть без договорів. А щойно закон вступить у дію, ми обов’язково повідомимо вам на сторінках нашого тижневика. 

Підготувала Оксана Кириченко

Фото використане як ілюстрація.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...