Тихий вбивця: як домашній пил завдає удару по здоров’ю

8164dbae743c47427f0807399a18c03d
Поділитися новиною

8164dbae743c47427f0807399a18c03dЕксперт розповів про те, як знизити шкоду від домашнього пилу і які захворювання може викликати небажання прибирати вдома.

Звідки беруться отрути в повітрі наших осель? Як ефективніше боротися зі шкідливою домашнім пилом?

Відстійник для канцерогенів

Американські вчені стверджують, що в домашнього пилу десятки токсичних хімікатів, в тому числі канцерогенні.

Це насправді так і є. У багатьох сучасних квартирах створюється виражена концентрація потенційно небезпечних сполук. Одна з головних причин — відсутність централізованої системи провітрювання та очищення повітря. А в деяких квартирах після «євроремонту» навіть передбачена при будівництві штатна система вентиляції нерідко виявляється порушеною.

Багато отрути ми привносимо в свій будинок власними руками взагалі з самих благих намірів. Наприклад, коли купуємо освіжувачі повітря, користуємося синтетичними миючими засобами, навіть декоративними свічками — у них нерідко буває свинець, який при горінні свічки може виділятися в повітря. Я вже не кажу про банальні ситуації, коли хтось вдома випадково розбиває ртутний термометр, а кульки ртуті, закотилися під плінтус або щілини в підлозі, ніхто і не думає робити. А випаровування ртуті — це дуже довга токсична дія на кровотворення, травний тракт, нервову систему.

Всі знають, що у деяких видах пластикового посуд не можна розігрівати їжу. Але чи всі дотримуються інструкції? А з нагрітого пластику виділяються бісфенол і фталати — теж потенційні канцерогени. В цьому сенсі краще використовувати посуд із скла чи кераміки. Фталати, до речі, використовуються також в підлогових покриттях, різних видах упаковки.

Меблі, виготовлені з ненатуральних матеріалів, — ще одне джерело забруднення квартири потенційними канцерогенами. Адже в ній є і барвники, і клей, і інші речовини (одні з найбільш шкідливих — феноли), які в процесі експлуатації виділяються в повітря квартири і чинять негативний вплив. Плюс до того сьогодні багато будівельні матеріали обробляються вогнетривкими речовинами, а це вже прямі канцерогени, які теж потрапляють у повітря квартири.

Тобто багато чого з того, що ми вважаємо досягненням цивілізації, насправді нерідко приносить величезну шкоду.

Більш того, завдяки електромагнітному випромінюванню, яке створюють домашні електроприлади (багато хто з них ми часто навіть не вимикаємо), всі ці шкідливі частинки набувають здатність впливати більш активно і агресивно, краще проникають в організм.

Втекти на дачу?

— Але у це все складно повірити, що звичайний домашній пил здатен викликати рак.

— Звичайно, вплив це непрямий. Є канцерогени, які швидко і масивно ушкоджують ДНК клітин і призводять до ракового процесу. Така, наприклад, радіація. У випадку з пилом присутні в ній хімічні речовини спочатку дратують дихальні шляхи, призводять до алергії, далі виникають хронічні запальні реакції. А останні, в свою чергу, стають сприятливим фоном для розвитку злоякісної пухлини. Багато пухлинних процесій розвиваються як логічне завершення процесів хронічного запалення. Так що спочатку пив викликає хронічне запалення, синдром хронічної втоми (таке підступне вплив поволі, по всіх фронтах) — а в кінцевому підсумку можливий і рак.

— Який же вихід?

— В ідеалі варто було б всім перебратися жити за місто, у дерев’яні будинки, їсти натуральні продукти, дихати чистим повітрям. Самі будемо довше жити, і діти будуть народжуватися здоровими. Ви напевно помічали: у великому місті ви приходите додому з роботи, а в квартирі вже шар пилу лежить, навіть якщо вчора було  генеральне прибирання. А де-то в будинку за містом, де є зелень, — такого немає. Пил осідає на деревах, траві, змішується з крапельками рідини, і все це працює як природний фільтруючий механізм. Противагу шкідливим, навіть небезпечним мікроам треба знаходити в самій природі. Зокрема, фітонциди рослин чудово борються з шкідливою мікрофлорою. Використання антибіотиків проти неї — це зброя двосічна. Вчені давно вже вважають, що антибактеріальне мило пора забороняти — воно призводить до дисбактеріозу. Так що всім людям по сотці землі — і нехай живуть мирно на нашій території.

Ближче до природи

— Тобто занадто чиста і відмита квартира — теж нічого хорошого?

— Залежить від того, якою ціною ця чистота дістається. Тому що якщо ви відмиваєте приміщення з використанням агресивних синтетичних засобів, то створюєте виражену алергічну налаштованість. Все неприродне завжди веде до побічних ефектів. І ви отримуєте негативний ефект іноді ще більш значний у порівнянні з тим, з чим ви боретеся.

— Навіть якщо люди заходять в квартиру в брудному взутті і так її залишають, то забруднюють повітря квартири. І такі дрібниці впливають?

— Звісно! Найголовніше, що у багатьох наших квартирах немає природної фільтрації і руху повітря. Спроби штучно це виправити — купивши зволожувачі та очищувачі повітря — більше самозаспокоєння. А для виробників — можливість заробити. Вирішувати проблему потрібно на іншому рівні. Подивіться, як у Сінгапурі та Гонконгу, де безліч висоток і хай-тек будівель, підходять до цього питання. У них на дахах, балконах, стінах розбиті цілі квітники та оранжереї. В офісах фонтани і водоспади чергуються з садами. Коли потоки повітря проходять централізовано через такі природні зони, йде його очищення і озонування, збагачення фітонцидами рослин, навіть мікрофлора створюється особлива. Тобто там люди захищаються природних шляхом. Тому що піклуються про своє здоров’я.

Звичайно, якщо у вас немає можливості хоча б на годину виїжджати жити за місто або встановити професійну систему вентиляції і очищення, це не означає, що все пропало. Частіше провітрюйте приміщення, зведіть до мінімуму використання синтетичних миючих засобів, не користуйтеся антибактеріальним милому, намагайтеся купувати меблі з натуральних матеріалів. Вивчайте склад товарів, перш ніж купити їх і принести в будинок

кандидат медичних наук Євген Черемушкін

LIVE OFFLINE
track image
Loading...