«Продльонку» відміняють

освіта
Поділитися новиною

освітаПро це редакції стало відомо від схвильованих батьків, чиї діти навчаються у початкових класах міських шкіл і вимушені залишатися у школі до закінчення робочого дня. Кажуть, що про закриття груп продовженого дня їх повідомили на класних зборах. Нібито ініціатива цієї «новинки» надійшла від відділу освіти і буде впроваджена у школах із 1 січня 2018 року. Батьки абсолютно не згодні із цим нововведенням, тож вирішили підготували лист-звернення, в якому обґрунтували  необхідність існування «продльонки».

Чи приймуть їхні прохання до уваги, ми поцікавились у Станіслава Бутенка, начальника відділу освіти, молоді і спорту Гадяцької міської ради.

«Це не інновація, а оптимізація, – повідомив він у телефонній розмові. – Вона пов’язана із тим, що до нинішнього року нам із державної субвенції надходили кошти на заробітну плату вчителям. Тепер Гадячу, як місту обласного значення, доведеться утримувати школи самостійно. Крім цього,  у новому навчальному році обов’язкова 20% надбавка учителям за престижність (хоч це ще не підтвердили документально). То виходить, що у загальній сумі на утримання міських шкіл не вистачає 5,5 млн грн.

Ці кошти повинні додати органи місцевої влади, які й так половину свого бюджету віддають на освіту. Тому нам у деякій мірі  потрібно «затягти паски» і оптимізувати мережу».

Групи продовженого дня, зі слів, Станіслава Бутенка, згідно законодавства утримуються  не із державних субвенцій, а із міського бюджету або із інших джерел, не заборонених законодавством. Тому, підрахувавши витрати на утримання груп продовженого дня, міська рада вирішила значно зменшити їх кількість. Для учнів 3-4-х класів  групи найімовірніше не буде. Але, є один нюанс: батьки можуть самостійно утримувати групу продовженого дня. Подібний досвід є у багатьох школах країни і до того ж такий варіант фінансування дозволений законодавчо. А от для першокласників «продльонки» залишать. Також під впливом «оптимізації» до норм приведуть наповнюваність класів у міських школах. За словами начальника міського відділу освіти, у класах повинно бути у середньому 28 дітей (але не більше 30). Сьогодні нормам по наповнюваності відповідають класи тільки 4-ої школи. А от у 2-ій школі через невідповідність кілька класів зведуть в один. 

Чи зачепить реформа також і районні школи, ми запитували у Наталії Даниленко, начальника відділу освіти Гадяцької РДА. Вона повідомила, що про оптимізацію у сільських школах поки що говорити зарано. Днями повинна відбутися нарада директорів, під час якої усе буде детально обговорено. Наразі відомо, що без скорочення штату не обійтися.  

Оксана Кириченко

Фото використане як ілюстрація.

За підрахунками Мінфіну, на збільшення зарплат учителям згідно освітянської реформи додатково потрібно 87 мільярдів гривень. А бюджет всієї освіти, за словами міністра освіти Лілії Гриневич, – 160 млрд гривень. Тому ще до впровадження реформи освіти експерти висловлюють сумніви щодо спроможності місцевих громад профінансувати заклади освіти у повній мірі. 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...