В УКРАЇНІ УХВАЛИЛИ НОВИЙ ЗАКОН ПРО ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ

komunalka gaz voda elektr
Поділитися новиною
komunalka gaz voda elektr9-го листопада цього року Верховна Рада України ухвалила новий законопроект «Про житлово-комунальні послуги». Згідно з ним з 1-го січня 2019-го року українці матимуть змогу самостійно регулювати відносини із постачальниками комунальних послуг. Докладніше про суть нововведень в житловому секторі далі.
 
З початку 2019-року року мешканці багатоквартирних будинків зможуть укладати угоди з постачальниками тепла, води та інших комунальних послуг. У новому законі міститься перелік прав і обов’язків споживачів та компаній, з якими вони підписуватимуть договори. Прийняття такого закону є ознакою розвитку ринкової економіки в державі.
 
Софія Лінн, керівник  проекту «Енергоефективність у житловому секторі України»: Енергоефективна модернізація… Это закон, который регламентирует и регулирует договорные отношения между всеми участниками рынка. Это и есть рыночные отношения, когда у нас есть контрактные взаимоотношения. Этот закон будет давать собственнику право выбора, каким образом эти отношения с поставщиками будут устанавливаться: будут ли это прямые договора. Будут ли это коллективные договора, будут ли это договора совладельцев.
 
В оновленому законопроекті «Про житлово-комунальні послуги» також перераховані норми, які передбачають відповідальність компаній за ненадання чи неякісне надання послуг. Це дасть змогу жителям багатоквартирних будинків контролювати постачальників, які займають монопольне становище.
 
Наталія Олійник, керівник Всеукраїнської асоціації голів ОСББ: «Енергоефективна модернізація… Будуть типові договори з монополістами водопостачання, водовідведення, типові договори з тепловиками. Якщо це буде якісний договір з організацією,  то ми вже зможемо регулювати. А якщо будуть якісь порушення, то хтось за щось вже буде відповідати конкретно.
 
Оновлений закон про житлово-комунальні послуги позбавить органи місцевої влади права самостійно встановлювати тарифи на деякі послуги.
 
Степан Бульба, колишній голова постійної комісії з питань житлово-комунального господарства  Полтавської ОР: Переробка та захоронення побутових відходів, централізоване опалення, централізоване постачання холодною водою.  Законом не було раніше виключене право органів місцевої влади встановлювати тарифи. А тепер вже, повторюю, це вже не функція органів місцевого самоврядування.
 
Згідно нововведень, з 2019-го  споживачі платитимуть штраф в розмірі однієї сотої відсотка за кожний день прострочення оплати житлово-комунальних послуг. Сто  днів прострочення платежів коштуватимуть 1% від суми заборгованості. Попри це, будуть категорії мешканців квартир, яким борги у разі несплати не нараховуватимуть.
 
Степан Бульба, колишній голова постійної комісії з питань житлово-комунального господарства  Полтавської ОР: Пеня не нараховується за умови наявності заборгованості держави за надані населенню пільги та субсидії. А також за умови наявності у споживача заборгованість з оплати праці.
 
Згідно з новим законом, зміни в першу чергу стосуватимуться об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, адже вони повинні будуть окремо укладати з постачальниками договори про надання тепла. При цьому тарифи на тепло із систем автономного опалення встановлюватимуть окремо для кожного будинку.
Лтава
LIVE OFFLINE
track image
Loading...