«Це не ваша справа!»

volk 149365520 orig
Поділитися новиною

volk 149365520 orig Саме так заявив директор Полтавського БТІ під час наради у залі засідань Гадяцької РДА, яка відбулася 2 листопада.

Причиною проведення наради, зі слів голови РДА Олексія Матюшенка, стали постійні скарги із боку державних реєстраторів та приватних нотаріусів на роботу Полтавського БТІ. Як виявилось, видачу довідок про реєстрацію прав власності підприємство позиціонує як платну послугу, із чим категорично не згодні наші нотаріуси і держреєстратори.

На засіданні був присутній директор Полтавського БТІ Володимир Корчак. Від доповідав першим і свою розповідь почав здалеку – Директор Полтавського БТІрозповів про історію створення Полтавського БТІ. Почувши про скарги на роботу підприємства, він зробив здивований вигляд і сказав, що вперше про це чує. Про тариф на видачу довідок він, звісно, знає і стверджує, що БТІ, роблячи дію і надаючи інформаційну послугу по створенню довідки, керується у своїй діяльності одним із пунктів внутрішньої інструкції:

«Полтавське БТІ не бюро запитань і відповідей, а суб’єкт господарювання. Створення довідки є інформаційною послугою, адже нами виконується збір, обробка, доповнення інформації у визначеному в інструкції порядку. 182, 34  грн. коштує виготовлення довідки + за обстеження квартири без змін 231,88 грн. Якщо йде мова про приватний сектор, то довідка коштує 182,34 грн.,  а обстеження 436,74 грн.

Полтавське БТІ видає довідки безкоштовно у разі їх наявності. Тобто, якщо вона є у наявності, готова, то видача її безкоштовна. Але, здебільшого, такі довідки відсутні, так як закон вимагає залучення до інвентаризаційних справ інших документів.

Про «безкоштовність» закриємо тему раз і назавжди – ціни  на підприємстві затверджені головою ОДА. Підґрунтя цін відпрацьовувалося фахівцями управління цін ОДА і іншими установами і нічого не змінювалось.»

Окрім цього Володимир Корчак у свої доповіді посилався на світову юридичну практику, а також наводив у приклад ситуацію, яка виникла аж у 1970 році, коли БТІ, нібито, видало неперевірену довідку і через це мало справу із судом.

Зі слів голови РДА, проблема була б більш ніж простою, якби не один нюанс. Виявляється, якщо інформацію виготовляли Полтавське і Миргородське БТІ до 2004 року то уся вона повинна була перенестись у електронний реєстр, яким нині володіє Полтавське БТІ.

«Тобто зараз, коли людина звертається до нотаріуса і їй необхідно взяти довідку, її автоматично направляють до власника архівної справи, яким і є Полтавське у БТІ.  А це підприємство  просто так не дає цієї довідки, а ставить певні умови – зробіть у нас технічний паспорт і інші документи, бо усі інші не уміють робити і в приклад ставлять рішення суду!» – зауважив Олексій Матюшенко.

Ці слова підтвердили і приватні нотаріуси, які також були запрошені на засідання. Вони стверджують, що запитують інформацію про проведення державної реєстрації до відповідного періоду 2004 року, поки вона не була занесена у електронний реєстр. Вони вимушені це робити, адже інформація Миргородського  БТІ є у електронному реєстрі, а Полтавського – ні. Нотаріуси і держреєстратори відкрито заявили, що це робиться навмисно, щоб заробити грошей.

Ствердження нотаріусів підтвердили і працівники  Центру надання адміністративних послуг. Кажуть, що найбільше у цій ситуації шкода людей, яких змушують платити чималі кошти за довідку, яка, згідно законодавства, повинна надаватись безкоштовно.

Юлія Микитенко приватний нотаріус доводить диретору Полтавського БТІ незаконність його дійОкремо до начальника Полтавського БТІ звернулась Юлія Микитенко, приватний нотаріус. Вона стверджувала, що таку інформацію вони повинні надавати згідно закону, який передбачає, що на письмову заяву реєстратора або нотаріуса зобов’язані  надати безкоштовну інформацію про право власності:

«Ваш працівник БТІ  нас повідомив про те, що «вона нас не вчить, як заробляти гроші, а ви мене не вчіть як нам заробляти». Але є конкретна норма закону, її прийняла держава і всі її повинні дотримуватись. Безкоштовно надавати відповідь. Це не ваше право, а ваш обов’язок.

Держава визнає права які були зареєстровані до 2013 року, якщо вони були проведені відповідно до законодавства, яке діяло на момент виникнення права. Тобто якщо Миргородське БТІ вчасно зареєструвало у електронному реєстрі, тому ми їм і не пишемо і не просимо цих довідок, бо ми цю інформацію бачимо. А ви цю інформацію не внесли.»

Це ж намагалась, довести і директор Миргородського БТІ. Вона пояснювала, що по усій Україні такі довідки надаються безкоштовно. До того ж їх взагалі не потрібно  обробляти. З її слів, донедавна існувала постанова, у якій сказано, що місцеві адміністрації мають повноваження затверджувати тарифи на інвентаризаційні справи і реєстрацію прав власності. Але на даний час, цей пункт виключений із постанови, тобто рішення губернатора, стосовно тарифів, які діють у Полтавському БТІ не чинне.

Вислухавши усі пояснення і зауваження Володимир Корчак все одно залишився при своїй думці і наостанок заявив «це не ваша справа, як ми будемо виконувати свою роботу. По іншому не буде!»

На закінчення засідання голова РДА вирішив доручити юридичному відділу спільно із ЦНАПом розробити звернення до Міністерства регіонального розвитку, у якому кожен нотаріус і держреєстратор напише проблемні питання, які виникають у співпраці із Полтавським БТІ. Усі погодились, адже сподіваються, що отримують обґрунтоване пояснення таких дій.

Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...