Таємничі коди на продуктах: що вони означають?

еешки
Поділитися новиною

еешки«Купила палку ковбаси  у одному із міських магазинів. Але її склад змогла прочитати лише вдома, одівши окуляри і ще взявши збільшуване скло, бо чи окуляри слабі, чи так дрібно написано. У магазині ніхто не дасть кожному в руки продукт, щоб прочитати його склад. Як усі ці маркування з позначкою «Е» можна розрізнити, що вони означають і яку користь чи шкоду дають організму? А ви знаєте? Якщо так, то розкажіть і нам. Дякую». Лист такого змісту отримали ми нещодавно на адресу редакції.

Майже кожен із нас, тримаючи в руках той чи інший продукт, задумувався над тим, що ж означають ті позначки, які у народі звуть «єшки»? Звісно, молодь, яка має доступ до мережі Інтернет, зможе розшифрувати їх. А от люди старшого покоління змушені ламати над цим голови. Тому ми вирішили допомогти і ще раз пояснити усім, що означають ці шифри.

Е-номери є кодами харчових добавок, які були застосовані для використання в Європейському Союзі («E» означає «Європа»). Номер, який написаний після літери, – це найпоширеніші харчові добавки. Серед них є безпечні, але є й багато таких, які можуть завдати шкоди організму.

Е100-199 – барвники

На жаль, барвники присутні в багатьох продуктах харчування, при цьому особливо шкідливі червоні і жовті. Вони можуть викликати алергію – кропивницю. Це, наприклад, тартразин – Е102, кармін – Е120. Ці барвники використовують в кондитерських виробах, морозиві, газованих напоях. Також не рекомендується купувати продукти з добавкою Е124 – вона провокує напади астми. А барвники під кодами Е171-173 можуть призвести до захворювань печінки і нирок.

Е200-299 – консерванти

Особливо слід уникати продуктів з кодами Е250 і Е251. Це нітрит і нітрат натрію – отруйні токсичні речовини. На жаль, ці консерванти донині використовують у виробництві. Наприклад, саме вони надають апетитного рожево-червоного кольору ковбасам. Нітрит і нітрат натрію спричиняють канцерогенний ефект на організм людини, тому можуть викликати рак, не кажучи вже про алергію, головний біль і печінкові кольки. Кажуть, що можна зменшити шкідливість дії нітриту і нітрату натрію та забезпечити їх максимальне виведення з організму. Для цього потрібно їсти ковбасу разом із овочами. Але науково це не підтверджено. Консерванти Е230, Е231 і Е232, що використовуються при обробці фруктів (завдяки їм фрукти місяцями не псуються) і додаються в консерви, являють собою не що інше, як фенол, який, потрапляючи в наш організм в малих дозах, провокує рак, а у великих – є чистою отрутою. Крім того, Е231 і Е232 шкідливі для шкіри. Е270 – молочна кислота – небезпечна для дітей і людей з лактозною недостатністю.

Е300-399 – антиокислювачі

Такі добавки регулюють процеси окислення в продуктах, оберігають їх від зміни кольору. Дія антиокислювачів схожа на дію консервантів. Слід врахувати, що людям, які страждають на астму або схильні до алергії, взагалі не можна вживати добавки ЄЗП, Е320 і Е321. Дві останні входять до складу деяких жувальних гумок. А ЕЗН є в йогуртах, кисломолочних продуктах, ковбасних виробах, вершковому маслі, шоколаді. А добавка Е320 шкідлива ще й тим, що підвищує вміст холестерину в організмі.

Тож, шановні, звертайте увагу не лише на терміни придатності продукту, а й на його склад. Будьте здорові!

«БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...