Будуймо щастя України разом!

img364
Поділитися новиною

img364Найбільший і найдорожчий скарб кожного народу – це мова і мистецтво. Нещодавно у Полтаві пройшов IV Міжнародний конгрес  «Етнодизайну: пошуки українського національного стилю». Більше ніж сто фахівців розглядали мистецькі доробки з Полтавщини і Дніпропетровщини, зокрема Петриківку, як символ, як дзеркало душі України. Недарма творчість майстрів петриківського розпису визнана усім світом і занесена  ЮНЕСКО  до Репрезентативного списку культурної спадщини людства.

Чим складніша ситуація в суспільстві, тим важливіше наповнювати як джерельною водою, енергією і мудрістю людські серця. Петриківський розпис якраз надихає на створення різних доброчинностей. Його історія  сягає ще часів Запорізької Січі з 1772 року, де панував вічно живий дух непокори, горде усвідомлення своєї незалежності і гідності.  Так і у живопису, Петриківський розпис відрізняє техніка виконання буйством квітів, широтою мазка. Композиції малюються переважно в еліпсовидній формі, що нагадує писанку, ще він характерний рослинно – квітковими сюжетами, де з’являються чарівні птахи чи тварини. Добре й те, що передають ці традиції ще з трьох років. Мала можливість спостерігати, як дітки пальчиками малюють ягідки калини чи винограду. А багатовікові традиції Полтавщини існують у піснях і вишиванках. Прикладом такого поєднання є наші земляки із с. Хитці. Там, стараннями Людмили Зубко  створений етногурт «Чорнобривці», що також презентував свої роботи на цьому конгресі в обласному краєзнавчому музеї ім.  Василя  Кричевського та у Полтавській обласній бібліотеці. Всі були в захопленні.

Я вірю, прийде час коли всі люди будуть жити в мирі і гармонії, для цього кожен з нас повинен взяти на себе роль активного учасника, творця сьогодення, а не бути стороннім спостерігачем. Все залежить від нас самих. Бо лише у єднанні, у позитивному ставленні до життя наша сила. «Єднаймося, люба Родино, хай наша свята Україна цвіте, як калина»!(з народної пісні).

Марія Добрянська, педагог, член спілки художників України, м. Київ. 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...