Реалізація програми «Доступні ліки» в Гадяцькому районі

доступні ліки
Поділитися новиною

доступні ліки У квітні в Україні стартувала урядова програма «Доступні ліки», яка дозволяє громадянам отримувати низку препаратів безкоштовно або з невеликою доплатою. Метою програми є забезпечення кожного громадянина України необхідними лікарськими засобами, які покращать якість їхнього життя і запобіжать виникненню ускладнень та передчасної смертності. Пацієнти зможуть отримати ліки з незначною доплатою або безкоштовно. Вартість ліків повністю або частково оплачує держава.

Програма діє на ліки від серцево-судинних захворювань, цукрового діабету ІІ типу та бронхіальної астми. Пріоритетність надали лікуванню цих хвороб, оскільки саме вони найбільше впливають на показники смертності населення або суттєво знижують якість життя пацієнта та ефективно лікуються на амбулаторному рівні. Смертність від серцево-судинних хвороб складає 65% від загальної смертності населення в Україні. Відповідно до статистичних даних за 2015 рік, на цукровий діабет ІІ типу страждає 1 мільйон осіб. Це в 6 разів більше, ніж на діабет І типу (інсулінозалежний). Хворих на бронхіальну астму зареєстровано 210 тисяч за статистикою 2015 року. Здебільшого це діти та молодь.

Із початку дії програми «Доступні ліки» у Гадяцькому районі до реалізації ліків добровільно долучилося 4 аптеки. Сімейні лікарі виписали 13568 рецептів, а громадяни отримали препаратів на суму у понад 443,00 тис. грн. Загальний бюджет програми у Гадяцькому районі становить 1094,90 тис. грн. За 9 місяців дії програми було використано близько 43% обсягу фінансування.

На сьогодні у програмі «Доступні ліки» беруть участь 198 торгових найменувань препаратів.  Позитив – це розширення переліку безкоштовних ліків до 35 лікарських засобів. Варто зазначити, що на початку програми їх було лише 23.

«Програма «Доступні ліки» – один із пріоритетів Уряду на сьогодні. Ця програма – приклад того, як медицина має працювати в Україні та яких принципів дотримуватися. Програма вже довела свою ефективність у 2017 році, тому Уряд планує розширити її у наступному. Бюджет програми у 2018 році зросте на 42,9% і становитиме 1 млрд грн. Вона покриватиме більшу кількість ліків за ширшим переліком медичних станів», – зазначила в.о. міністра охорони здоров’я України доктор Уляна Супрун. 

Мета програми – забезпечити кожного громадянина України доступними та життєво необхідними лікарськими засобами з доведеною ефективністю, які покращать якість їхнього життя і попередять виникнення ускладнень та передчасної смертності.

Для того, щоб отримати необхідні ліки безкоштовно або з незначною доплатою, потрібно звернутись до свого сімейного лікаря, отримати правильно виписаний рецепт із зазначенням діючої речовини, прийти до аптеки, що бере участь у програмі, та отримати обрані препарати.

Відпуск лікарських засобів, що підлягають відшкодуванню по рецептах, відбувається в аптечних закладах Гадяцького району за адресами:

1. Центральна районна аптека №16, м. Гадяч, площа Миру, 11;

2. Аптечний пункт №1, м. Гадяч, вул. Лохвицька, 1 (стац. від.);

3. Аптечний пункт №1, м. Гадяч, вул. Лохвицька, 1 (полікл. від.);

4. ТОВ «СВ МЕДІКАЛ», аптека №6, м. Гадяч, вул. Полтавська, 27;

5. ТОВ «ЮНСОН», аптечний пункт №11, м. Гадяч, вул. Лохвицька, 1;

6. ТОВ «ФАКУЛЬТЕТ-ФАРМ»  аптека №2, м. Гадяч, вул. Гетьманська, 8/2;

7. Аптека №17, Гадяцький р-н, с. Веприк;

8. Аптека №19, Гадяцький р-н, с. Рашівка;

9. Аптека №20, Гадяцький р-н, с. Петрівка-Роменська;

10. Аптека №21, Гадяцький р-н, с. Римарівка;

11. Аптека №37, Гадяцький р-н, с. Розбишівка;

12.Аптека №96, Гадяцький р-н, с. Лисівка;

13.Аптека №173, Гадяцький р-н, с. Сари;

14.Аптека №219, Гадяцький р-н, с. Березова Лука.

Ю. Власенко, т.в.о. головного лікаря КЗ «Гадяцький ЦПМСД» 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...