Аферисти маніпулюють здоров’ям

112213 0812 7waytomanip1
Поділитися новиною

112213 0812 7waytomanip1На телефон надійшло повідомлення наступного змісту:

«Привет!!! Помоги разослать, ищут донора ребенку. Разошли, пожалуйста, кому можешь. Умирает 10-месячный ребенок, у него опухоль головного мозга, срочно нужна операция, нужен донор, группа крови третья отрицательная, тел: 8-095-1950-942. У родителей ребенка недостаточно денег и «Ерuls» и «Оnеt» согласны им помочь. «Оnеt» проверяет сколько человек получили это письмо. За каждые отправленные три письма родители ребенка получают на счет 32 грн. Если ты отправишь минимум 12 писем, то у тебя в профиле будет значок «Спасибо». Ребята, давайте поможем!»

Ймовірно, таке ж повідомлення  отримували й ви. Бажаючи допомогти, сумлінно пересилали його своїм друзям і знайомим. Проте обіцяного значка так і не отримали. Ми вирішили розібратись, чому так і чи правда те, що нам надсилають?

Як виявилось, розсилка такого листа – це одна із шахрайських схем, що гуляє в Інтернеті. Люди попереджають один одного, що при дзвінку на вказаний номер із рахунку зникають кошти. До того ж, різні видання пишуть, що це ж повідомлення розсилають по різних країнах ще із 2009 року:

«… 10-місячна дитина в різний час помирала у різних країнах світу. Правда, якщо шість років тому батьки просто просили здати кров і вказували номер телефону, то тепер повідомлення треба відправити у месседжі. На перший погляд, повідомлення безкоштовні, і репост нічим не може загрожувати. Але це не так. У повідомленні може бути встановлений вірусний додаток. І натискаючи «поділитися», ви активізуєте його. Ця програма може забезпечувати віддалений доступ до вашого телефону, а якщо до вашого номера підключений мобільний банк, то можуть бути найсерйозніші наслідки. Подібне повідомлення краще відразу видаляти, а не перенаправляти друзям і знайомим», – радять експерти.

Що стосується організацій «Onet» і «Еpuls», про яких шахраї згадали в повідомленні, то зрозуміти, чим вони займаються, нескладно за допомогою того ж Інтернету. Якщо ввести в пошукову систему назву «Onet», то виявляється, що це польська Інтернет-газета. А «Epuls» – польська соціальна мережа для молоді.

Тому, якщо раптом ви вирішите допомогти хворій дитині, то, перш ніж висилати гроші, потрібно хоча б переконатися в наступному: чи дитина дійсно існує, її діагноз, чи дійсно вона потребує операції, хто є одержувачем платежу. Якщо мова йде про благодійний фонд, то потрібно перевірити адреси цього фонду. Може бути так, що всі адреси фонду, зазначені на сайті, є підставними, а працівники благодійного фонду працюють під вигаданими прізвищами. Якщо ви почнете усе це з’ясовувати, то будете неприємно здивовані: чимала частина тих, хто просить про допомогу насправді є шахраями.

Підготувала Оксана Кириченко 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...