Сюрприз від комунальників – зростуть тарифи

тарифів
Поділитися новиною

тарифівДнями на офіційному сайті Гадяцької міської ради було оприлюднено проект регуляторного акта «Про затвердження тарифів на послуги по утриманню будинків та прибудинкових територій комунальному підприємству «Гадяч-житло». Як виявилось, новий проект розробили для того, щоб привести до відповідності діючі тарифи, а також включити до нього нову послугу. Але це не єдиний проект, про який потрібно знати гадячанам. Окрім попередніх змін, комунальне підприємство вирішило також «оновити» тарифи і на вивезення сміття.

Ми вирішили ознайомитись із цими проектами і розповісти, яка ж нова послуга буде внесена у тариф і яких ще змін нам чекати в майбутньому. 

Діючі тарифи на послуги з утримання будинків були затверджені 22 грудня 2014 року рішенням Гадяцької міської ради №414, де було скориговано тарифи тільки по статті «Вивезення твердих побутових відходів».  Підняття тарифів обґрунтовують підвищенням цін на паливно-мастильні матеріали, запасні частини, електроенергію, а також ростом мінімальної зарплатні, цін на електроенергію та інших економічних чинників.  

Нові тарифи пропонують затвердити такими:

– вартість утримання житлових будинків повністю благоустроєних – 3,47 грн за 1 м2. 

– вартість утримання житлових будинків без послуг двірника та без освітлення

місць загального користування – 2,52 грн за 1 м2.

– вартість утримання житлових будинків без послуг двірника та з освітленням місць загального користування – 2,90 грн за 1 м2.

– вартість утримання житлових будинків благоустроєних, обладнаних побудинковими

тепловими лічильниками, – 3,52 грн за 1 м2.

– вартість утримання житлових будинків одноповерхових і в т.ч. неблагоустроєних – 0,83 грн за 1 м2.

Тарифи для інших споживачів (офіси, банки та ін.) – 3,10 грн за 1 м2.

А щоб ви не надто ламали голову над тим, які послуги входять у вартість тарифу, публікуємо їх повний перелік і періодичність виконання:

1. Прибирання прибудинкових територій (щодня, крім вихідних та святкових) і підвалів, технічних поверхів, покрівель та очищення світлових приямків (1 раз у півроку).

2. Вивезення та утилізація твердих побутових відходів (5 разів на тиждень).

3. Технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем: водопостачання до запірного вентиля на вводі в квартиру; теплопостачання; водовідведення (стояк до квартирної розводки); стояки ливневого водовідведення з покрівель; виконання робіт по заміні сантехнічного обладнання в квартирі проводиться працівниками КП «Гадяч-житло» безкоштовно; придбання сантехнічного обладнання, яке необхідно замінити, проводиться за кошти квартиронаймача (1 раз у квартал);

4. Поточний ремонт конструктивних елементів (1 раз на рік).

5. Технічне обслуговування димовентиляційних каналів (1 раз на рік).

6. Освітлення місць загального користування (постійно).

7. Технічне обслуговування теплових лічильників (1 раз на місяць).

8. Технічне обслуговування та поточний ремонт мереж електропостачання та електрообладнання (1 раз на рік).

9. І нова послуга на прохання гадячан «Дезінсекція» (1 раз на рік).

10. Інші прямі витрати передбачені законодавством.

До речі, тариф, пов’язаний з утриманням будинків та прибудинкових територій, буде затверджено окремо за кожним будинком залежно від запланованих кількісних показників фактичного надання послуг.

Далі переходимо до нових тарифів на послуги з вивезення та утилізації твердих побутових відходів комунальним підприємством «Гадяч-житло».

Тут уже зовсім цікаво, адже наведена вартість на вивезення відходів і для приватного сектора, і для багатоквартирних будинків,  які кілька місяців тому обговорювали на одній із сесій міської ради. Найбільше обурення тоді викликала сума за вивезення сміття – було озвучено 18 гривень за одну людину в місяць. Але депутати тоді вирішили, що це надто дорого і обіцяли переглянути цю цифру. Як видно у новому проекті, переглянули всього… на 28 копійок.  Далі наводимо нові тарифи на вивезення ТПВ:    

* вивезення та утилізація побутових відходів для населення – 132,97 грн на місяць за 1 м3;

* норма накопичення твердих побутових відходів для населення, яке мешкає у приватних будинках, – 0,1333 м3 на місяць на 1 чол.;

* вивезення та утилізація побутових відходів для населення, яке мешкає у приватному секторі – 17,72 грн на місяць на 1 чол.;

* норма накопичення твердих побутових відходів для населення, яке мешкає в багатоквартирних будинках (у т.ч. ОСББ) – 0,1083 м3 на місяць на 1 чол.;

* вивезення та утилізація побутових відходів для населення, яке мешкає в багатоквартирних будинках (у т.ч. ОСББ) – 14,40 грн на місяць на 1 чол.;

* вивезення твердих побутових відходів для бюджетних організації – 139,87 грн за 1 м3;

* вартість вивезення твердих побутових відходів для інших споживачів (підприємства,

установи, організації) – 167,10 грн за 1 м3 з урахуванням ПДВ згідно калькуляції.

Як пояснюють у акті, саме діючі тарифи і є основною причиною збитковості КП «Гадяч-житло». Проте, як стверджують працівники відділу архітектури Гадяцької міської ради на офіційній сторінці у Фейсбуці, підвищення тарифу не вдарить по кишенях тих гадячан, які мешкають у приватному секторі.  Раніше сміття з приватного сектору вивозилось на замовлення, і споживачі не могли оформити субсидію на дану комунальну послугу, а тепер із прийняттям даного проекту споживачі нібито зможуть. Щоправда, яким способом – поки що не відомо. Адже держава покриває субсидією лише газ, електроенергію і воду.  

Перед виходом статті у друк проект рішення, який ми аналізували, неабияк обговорювали у соцмережах. І, зізнаємось, більшість коментарів були негативними. Не будемо цитувати, але в основному люди незадоволені якістю надання послуг КП «Гадяч-житло». Можливо, паралельно із підняттям тарифів варто було б задуматись і над якістю.

Підготувала Оксана Кириченко

На фон:

Отож,  шановні, через 15 днів (рахуйте від 27 вересня), попередньо затверджені тарифи втратять чинність, а новий проект рішення вступить у дію. Тому ознайомлюйтесь, і якщо маєте зауваження, поспішайте їх озвучити.

Із повним варіантом проекту регуляторного акту ви можете ознайомитись на сайті міської ради за посиланням http://rada.gadyach.org/page/proekt-rishennja-pro-vstanovlennja-tarifiv-na-poslugi-z-utrimannja-budinkiv-sporud-ta-pribudinkovih-teritorij-mista-gadjach або безпосередньо у КП «Гадяч-житло». 

А свої пропозиції і зауваження стосовно нього приймаються у письмовій формі за адресою: м. Гадяч, вул. Лесі Українки, 3 упродовж 15 днів із дня оприлюднення Проекту рішення. За додатковою інформацією звертайтеся за телефоном: 2-14-29.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...