Чи потрібна нам допомога Порошенка і Гройсмана?

doc6j2vfzf0f9h1enm9z8hc 800 480
Поділитися новиною

doc6j2vfzf0f9h1enm9z8hc 800 480Вода складається з двох хімічних елементів – водню та кисню. Наче все просто, але вода має й безліч властивостей. Вона може бути живою чи мертвою, має пам’ять про добре і погане, у ній народжується життя і без неї гине, її використовують при освяченні та в лікувальних цілях. Вода також є універсальним розчинником: кислоти, луги, солі й гази. І від того, у якому середовищі знаходиться вода, такий хімічний склад вона має.

До середини XIX століття воду для пиття використовували в більшості з відкритих водойм, практично без очищення. Нині ж без механічного, хіміко-біологічного очищення воду вживати не можна. Це пов’язано з розвитком промислового виробництва та інтенсивного сільгоспвиробництва. Виробництво не тільки забруднює водойми, а й замулює їх. Так річки Псьол, Грунь, Хорол 150–200 років тому були суднохідні, а сьогодні у деяких місцях навіть ноги можна не намочити. А це несе загрозу, що у майбутньому ми матимемо нестачу прісної води. Адже замулення рік створює умови для розвитку болотистих місць, замулюються джерела, створюється негативна зона для життя біля таких водойм. «Гибле місце» – так називали наші предки. При гнитті органіки у воді виділяється біологічний газ (метан), сірководень тощо. Усе це викликає легеневі, серцеві та онкологічні хвороби. Зменшується підземний пласт води. Закон кругообігу в природі не забуваймо.

І щоб зменшити ризик знищення питної води в районі, потрібно чистити водойми. Багато хто скаже, що чистити річки сьогодні не на часі. Потрібні дороги, мости і т. д. У такі моменти я згадую слова У. Черчилля. Коли в 1946 році парламент Англії не хотів виділяти кошти на освіту, медицину і культуру, а тільки на військові цілі, він сказав: «…А заради чого ми воювали, заради чого гинули?» І кошти були виділені. Так і ми. Заради чого ми живемо? Заради того, щоб жити у кам’яних джунглях чи заради гармонії з природою? Немає у світі дорожчого за здорове життя, адже хвора людина нікому не потрібна. Тож давайте допоможемо природі, а вона допоможе нам!

Очищення водойм земснарядом відносно дороге задоволення і довге. Потрібно провести дослідження району робіт, виготовити проекти, затвердити їх, знайти кошти і т. д. А сьогодні що нам заважає провести механічне очищення річок? Спілкуючись з особами, причетними до роботи з водоймами, роблю висновок, що замулення і забруднення водойм відбувається не тільки за рахунок виробництва, а й через природні зміни: дерева, які потрапили у воду, кущі, зайва рослинність та інше сміття, що потрапило у воду. І якщо «протралити» дно річки Псьол (по району це близько70 км), то самого дерева, яке знаходиться в річці, вистачить на опалення не однієї школи і не на один рік. Отже, усі затрати окупляться. Для цього потрібно лише автомобіль типу ГАЗ-66 або трактор з лебідкою і осіб, які мають право проводити подібні роботи, а головне – бажання районних і міських чиновників. Осінь – найкраща пора для цього. Хіба потрібні нам Порошенко і Гройсман, щоб почати чистити водойми? Ні, не потрібні. Я думаю, що місцева влада впорається і сама на перших етапах.

О.Л. Омельченко

Далі буде.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...