Батьків школяра-прогульника можуть притягнути до суду

батькі школяра
Поділитися новиною

батькі школяраНещодавно суд покарав матір школяра, який за три тижні прогуляв 73 уроки (!) без поважних причин. Оскільки керівництво школи ніхто не попереджав про відсутність учня, директору довелося звернутися до поліції. Тож горе-матір визнали винною і присудили сплатити за байдики рідної кровиночки штраф. І хоча ці штрафи в Україні поки що невеликі, та сорому й судової тяганини – не оберешся.

То яка відповідальність батьків школярів перед законом? Що може загрожувати тим, кому байдуже, де його дитина? Як закон регламентує батьківські обов’язки, зокрема й той, який пов’язаний з освітою? Наприклад, Конституцією України передбачено, що батьки зобов’язані утримувати дітей до повноліття. Також вони мають піклуватися про здоров’я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток. До того ж, на кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Про це свідчить стаття 12 Закону «Про охорону дитинства». У Законі «Про освіту», зокрема в статті 59, указано, що батьки повинні сприяти здобуттю дітьми освіти у навчальних закладах або забезпечувати повноцінну домашню освіту. А якщо учень відсутній в навчальному закладі більш як 10 днів без поважної причини, керівництво складає відповідний акт і передає дані поліції. Батьків можуть притягнути до адміністративної відповідальності.

Як покарати батьків школярів-прогульників? Їм загрожує штраф від 17 до 51 гривні. Якщо упродовж року батьки знову не пильнуватимуть дитину і не виконуватимуть своїх обов’язків, то штраф зросте до 34-68 гривень. Згідно зі статтею 166 Кримінального кодексу України злісне невиконання батьками, опікунами чи піклувальниками встановлених законом обов’язків по догляду за дитиною, що спричинило тяжкі наслідки, карається обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк. Звісно ж, можуть позбавити батьківських прав.

А ви знали?

За кордоном до батьків дітей-прогульників ставляться суворіше, ніж в Україні. У США, зокрема у штаті Каліфорнія, якщо дитина пропустила 10 відсотків уроків під час навчального року, то штраф становитиме до двох тисяч доларів. Якщо неповнолітній скоїв злочин, батькам загрожує позбавлення волі терміном на один рік і штраф приблизно дві тисячі доларів. У Великій Британії батьків, діти яких прогулюють школу (більше як 10 днів без причини), також можуть оштрафувати – на 120 фунтів, це приблизно чотири тисячі гривень. Окрім цього, батькам можуть призначити наглядача, який стежитиме за вихованням дитини. Школяр може пропустити урок лише через хворобу або маючи попередній дозвіл зі школи. У Швеції за прогули дітей батькам також доведеться платити приблизно дві тисячі євро штрафу. У Туреччині ж школяра, який пропустив місяць у навчальному році, автоматично залишають у тому ж класі на другий рік.

«Експрес»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...