Акацій немає, а пеньки є

писарівщина
Поділитися новиною

писарівщинаДо редакції звернулась жителька Писарівщини Ірина Цілуйко. Вона розповіла, що у серпні цього року її родина взялася розчищати чагарники навпроти їхнього двору поблизу місцевого ставка, мовляв, заготовляли дрова. Саме через це у них тепер неприємності. Орендар ставка побачив у діях родини Цілуйків протизаконні дії і повідомив про це правоохоронців, які з’явились на місце події і усе зафіксували. Через кілька днів після цього на подвір’ї, де мешкають Цілуйки, поліцейські, зокрема слідчий С.Боряк, у присутності понятих згідно ухвали суду, провели обшук.  В ухвалі суду, яку нам також дали переглянути, указано, що 4 серпня до Гадяцького ВП надійшло повідомлення від Олександра Стеценка, який стверджував, що виявив поруб 4 дерев акації у прибережній зоні ставка, який ним орендується.  Досудове розслідування встановило, що Олександр Цілуйко причетний до скоєння даного кримінального правопорушення. Згідно протоколу, який нам показала Ірина Цілуйко, фіксували усе це фото- і відеоприлади. У ході обшуку у сараї даного домогосподарства виявлено і вилучено бензопилу, а також усі дрова, які були на подвір’ї.  

Натомість Ірина Цілуйко стверджує, що вони пиляли лише невеличкі дубці, а дерев акації не чіпали взагалі. Вона наполягала, що у тому місці, де її родина проводила розчищення, взагалі відсутні пеньки акації. Окрім цього, з її слів, конфлікт між її чоловіком і О.Стеценком існує уже давно через те, що останній нібито частенько не пускає його на ставок ловити рибу. Тому вона й вирішила шукати правду за допомогою редакції.

Вислухавши жінку ми пообіцяли провести власне розслідування. А Ірина Цілуйко натомість пообіцяла принести до редакції листа, у якому її односельці підтвердять невинуватість родини.    

 «Я, Цілуйко Олександр Миколайович, житель вул. Дружби, 11, с. Писарівщина Біленченківської сільської ради Гадяцького району  Полтавської області, який згідно довідки, виданої виконавчим комітетом Біленченківської сільради від 07.08.2017 року являється власником будинковолодіння за адресою: вул. Дружби, 11, с. Писарівщина Біленченківської сільської ради Гадяцького району  Полтавської області.

Прошу розібратися в наданні недостовірної інформації, що не відповідає дійсності, про вирубану деревину. Я, Цілуйко Олександр Миколайович, разом із своїми дітьми та дружиною вирубали кущі, а також викосили бур’яни, згребли та випалили сміття, яке викидалося людьми багато років. Громада села також вважає, що ми не проводили вирубку дерев і стверджує, що ми прибрали лише чагарники.

Стеценко О.В. звернувся до поліції та Гадяцького районного суду з заявою про те, що ми незаконно здійснили вирубку чотирьох дерев акації з прибережної зони ставка. Оскільки Стеценко О.В. вважає, що ми незаконно здійснили прибирання прибережної зони ставка, що знаходиться навпроти мого будинку, що належить до території ставка, який орендує Стеценко О.В.,  то й громада села вважає дії Стеценка О.В. незаконними, а саме те, що він збудував лазню і каналізацію на території ставка.

Ми вважаємо, що Стеценко О.В. неналежно слідкує за станом ставка, який орендує у Біленченківської територіальної громади, а саме: не прибирає сміття коло берега, викидає на берег здохлу рибу, і берегом розноситься неприємний запах. Птахи та тварини розносять сміття, що призводить до забруднення навколишньої території та є великою екологічною катастрофою.

Ми, що нижче підписалися, жителі с. Писарівщина, вважаємо дії односельця Цілуйка О.М. законними і стверджуємо те, що він лише здійснив прибирання сміття та вирубку чагарників, а не вирубку акації. Просимо здійснити законну перевірку дій громадянина Стеценка О.В.

Усього 12 підписів.21.08.2017 р.»

Через кілька днів у пошуках пеньків від зрубаних акацій ми поїхали у Писарівщину. Водночас без попередження покликали на розмову й іншу сторону конфлікту – Олександра Стеценка. Він зустрів нас біля того місця, де родина Цілуйків розчистили чагарники.

«Ото он деревина лежить, – показує Олександр Васильович. –  Зараз і пеньки покажу від акації. Ось тут були такі ж акації, як і видно поруч. Тепер тут «гола» місцина,  із гори буде стікати вода,  і в наслідок ерозії ґрунту  утвориться така ж улоговина, як і на іншому боці ставка. Я приїхав, а він (О.Цілуйко – авт.) сидить. Дрова біля нього складені. Я й зателефонував на «102». Водночас і сільський голова приїхав.

Він, Цілуйко, на зауваження не реагує. Каже, це все його, бо біля його двору».

Дійсно, оглядаючи місце, яке розчищала родина Цілуйків, пеньки, які залишилися від спиляних акацій ми таки знайшли, і навіть більше, аніж вказано у протоколі. Чим керувалась Ірина Цілуйко, стверджуючи, що дерев вони не рубали, не зрозуміло. Кілька хвилин ми ходили берегом ставка у пошуках сміття, дохлої риби і інших жахіть, які описуються у листі, але так нічого не знайшли. Чесно кажучи, ми не збиралися інспектувати лазню Олександра Стеценка, щоб перевірити, куди виведені каналізаційні стоки. Але він наполіг, бо саме ці звинувачення зачепили його за живе. Каже, що ставок уже кілька років поспіль визнають кращим орендованим об’єктом в області, а тут таке.

Тому через кілька хвилин ми уже були біля лазні. Вона збудована поблизу орендованого ставка, на земельній ділянці, яку також орендує підприємець. На території чисто, із іншого боку ставка видно невеликий пляж (сміття немає, висять пакунки для нього), а у приміщенні лазні взагалі відсутні водопровід і водовідведення… Туалет для відвідувачів є лише один і той вуличний, видніється далеченько за пагорбом.

Ось така вийшла історія. Тепер, окрім суду, який розглядатиме справу по спиляних акаціях, Цілуйкам, ймовірно, доведеться пройти ще один судовий процес. Адже О.Стеценко на момент підготовки матеріалу у друк збирався позиватися до них через поширення недостовірних відомостей.

«Базар Медіа в Україні»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...