Холодна криниця

Цілюще джерело св. Михайла
Поділитися новиною

Цілюще джерело св. МихайлаТаку назву має дуже цінне джерело. Розташоване воно поблизу села Островерхівка. Із давніх часів люди знають про цілющі  його властивості . У 20-30-ті роки і під час Другої світової війни водою з цього джерела лікували навіть рани. У наш час при детальних аналізах, зроблених у Києві, у воді виявили іони срібла. Таких джерел в Україні буквально одиниці. Воду з джерела беруть регулярно.  

Але є проблема: джерело неправильно і неграмотно облаштоване. Його вода проходить і контактує з ґрунтом, який може бути забрудненим, у нього можуть попадати черв’яки, комахи, жаби, мікроорганізми.  План облаштування самого джерела наступний.

Перший етап: у схилі, із якого виходить водоносний горизонт, роблять підпірну гідроізолюючу стінку, через яку роблять коротку трубу з нержавіючої сталі. Майданчик, зроблений із гранітного каменю, повинен бути нижче джерела хоча б сантиметрів на 50 або більше (це краще).  Приблизно як біля джерела св. Михайла. Під трубою – невеликий майданчик, щоб ставити ємності для набору води. У майданчику робиться канавка для стоку води. Спуск до води теж бажано зробити з гранітного каменю, щоб не був слизький.

Другий етап: враховуючи, що вода цілюща, пропоную нижче зробити невеличкий басейн для купання. Приблизно як зробили в с. Раковець (дивитись фото).

Третій етап: який, до речі, може співпадати з першим і другим – це ландшафтне облаштування прилеглої території. Висадка декоративних дерев і кущів. Але не хаотично, а заздалегідь продумано, із перспективою розширення території. Одночасно потрібно прокласти стежки. Їх можна посипати гранвідсівом, піском або дрібним щебенем. На третьому етапі можна створити відпочинкову зону. Обов’язково слід подумати, куди збирати сміття, і сільська рада повинна регулярно його забирати. Стоянка для авто. Біля дороги вказівник.

Четвертий етап: це створення міні-дендропарку, можливо, із декоративним місточком через невеличку балочку. Під’їзну дорогу можна засипати щебенем. Потрібна інформаційна підтримка і фільм про джерело.  Без сумніву, це унікальне джерело повинне стати народним надбанням і бути дуже достойно облаштоване. До нього приїдуть багато  людей, я думаю, буде справжнє паломництво.  Найкраще, коли роботи виконає громада, а районна і сільська ради забезпечать необхідним матеріалом. Бажаючих попрацювати буде багато.

Маю досвід облаштування джерел у Карпатах і хочу взяти участь у проектуванні і облаштуванні «Холодної криниці», щоб не сталося, як у Зеленому Гаю. Цим джерелам буде присвячений мій наступний матеріал.

Микола Торяник, краєзнавець

LIVE OFFLINE
track image
Loading...