Дерматолог: «Педикюр може призвести до появи проблеми, яка важко піддається лікуванню»

педикюр
Поділитися новиною

педикюрПалець почервонів, напух, він постійно ниє. Але надокучливий біль – це ще півбіди. Усе може закінчитися наривом і навіть запальним процесом у кістках та гангреною – попереджають хірурги.

– Зважаючи на те, що найчастіше проблема виникає з великими пальцями ніг, причина в їх анатомічній будові, – каже дерматокосметолог Сергій Коломієць. – Оніхокриптоз (так називається хвороба, при якій ніготь вростає у зовнішній чи внутрішній край нігтьового ложа) доволі часто розвивається внаслідок травм. Власне, великий палець ноги найчастіше ушкоджений у любителів футболу. А ще – у рибалок, які часто потерпають від обмороження ніг (великий палець виступає над іншими, він першим переохолоджується).

Ще така патологія стала «супутником» людей, які ходять у взутті невідповідного розміру чи з надто вузькими носками (черевики постійно тиснуть на певну нігтьову ділянку, провокуючи її набряк і деформацію). У дівчат та жінок, які постійно ходять у взутті на високих підборах, також може розвинутися оніхокриптоз, бо під час ходіння на високому каблуку стопа зазнає найбільшого навантаження, пальці стиснені. І, зрештою, третя найпоширеніша причина проблеми – неграмотне обрізання нігтя.

– Невже цього потрібно спеціально вчитися?

– Обов’язково! Бо, наприклад, не всі знають, що не можна дуже сильно і глибоко зрізати куточки нігтів, у такому разі вони гострими кінцями травмуватимуть шкіру. Нігті на пальцях ніг взагалі не можна підрізати півколом, лише по прямій лінії, і обов’язково слід їх обробляти пилочкою, щоб вони не були гострі.

Додам, що, крім зазначених причин, до вростання нігтя у палець може призвести грибкова інфекція, унаслідок чого ніготь деформується, стає грубим, а ще плоскостопість (коли великий палець викривляється). У такому разі слід звернути увагу на лікування і профілактику цих хвороб, застосування ортопедичного взуття.

– Як лікують оніхокриптоз?

– За наявності інфекції (коли палець запалений, загноївся), як правило, потрібне хірургічне втручання – видалення частини нігтьової пластини чи м’якої тканини під нігтем, щоб він міг рости правильно, і протизапальне лікування.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...