Замість лікарняного дають довідку

лікарняні
Поділитися новиною

лікарняні«Немає лікарняних бланків. Люди після хвороби, приносять довідки із печатями. Але ж це лише підтвердження того, що вони не прогулювали роботу. Лікарняні нарахувати я не зможу по цих довідках…» – про це у телефонному режимі нам повідомила бухгалтер одного із місцевих підприємств.

Як виявилось, дійсно нині в усіх лікувально-профілактичних закладах області хворим, замість листків непрацездатності, видають тимчасові довідки, які не підлягають відповідній оплаті. Проте пацієнтів переконують, що тимчасові довідки можна буде замінити на бланки, щойно вони з’являться.

Коментувати ситуацію у соцмережах взявся голова Полтавської облради Олександр Біленький. Він звернувся за роз’ясненням до Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації. В отриманій відповіді повідомляється, що така проблема не лише у Полтавській області. Ситуація є критичною по всій Україні. Міністерство охорони здоров’я не забезпечило своєчасно бланками  листків непрацездатності й не відреагувало на заявки  Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА, які з початку поточного року направлялись уже тричі. Тож було прийняте рішення про надання замість «лікарняних» тимчасових довідок.

Зважаючи на серйозність моменту, голова облради направив офіційне клопотання голові обласної державної адміністрації щодо порушення названої суспільно чутливої проблеми на рівні Кабінету Міністрів України.

У МОЗі ж стверджують, що напружена ситуація з бланками у деяких регіонах сталася через високу захворюваність, зокрема, на грип та ГРВІ. Мовляв, виділену кількість бланків медики банально використали швидше, ніж це планувалося (в усіх областях одночасно? – авт.). Крім того, у червні МОЗ вимушено було перенести тендер на друк бюлетенів, бо на аукціон записався лише один учасник. Після проведення нового тендеру бюлетені надрукують і першочергово розвезуть у ті регіони, де не вистачає лікарняних.

Нині на сайті Міністерства охорони здоров’я повідомляють, що бланки листків непрацездатності надійдуть у серпні. На  їх закупівлю з Держбюджету виділили майже 3 мільйони гривень.

«БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...