Протікає дах і випадає цегла: мешканці повинні «скинутися» на ремонт

дах Полтавська 45
Поділитися новиною

дах Полтавська 45Актуальною проблемою є протікання покрівлі багатоквартирних будинків. Жити в таких умовах некомфортно: підвищується вологість, на стелі з’являються плями, обсипається штукатурка, шпалери відходять. Це призводить до появи грибка і неприємного запаху цвілі, що є небезпечним для життя і здоров’я.

Ще влітку 2015 року начальник КП «Гадяч-житло» Артем Гусак на сторінках нашого тижневика повідомляв, що житловий фонд міста характеризується високим рівнем фізичного зносу. Поточного ремонту на той час вимагали покрівлі, площею 1,2 тис. кв. м, у 20 будинках, відповідно капітального ремонту – площею 7,6 тис. кв. м у 19 будинках.

Минуло 2 роки, здавалося б, питання повинно бути майже вирішеним. Але до нашої редакції не перестають звертатися мешканці багатоквартирних будинків із цією проблемою.

Нагадаємо, що наприкінці зими цього року редакцією була опублікована стаття «Замість світла із люстри… вода!». Тоді жителі скаржилися на критичний стан покрівлі свого будинку 43 по вул. Полтавська, що призвело до протікання і загорання електропроводки. Вони зверталися й до начальника КП «Гадяч-житло», й до його заступника. Але реакції ніякої не було, на той час відремонтувати покрівлю ніхто не поспішав. Тоді жителі звернулися до міського голови і отримали відповідь, що ремонт заплановано на 2017 рік. Із того часу пройшло майже півроку, але питання й досі не вирішене.

А вже минулого тижня до редакції звернулася Мотрона Масловська, жителька будинку 45 по цій же вулиці. Проблема полягає в тому, що, крім протікання покрівлі, згори ще й падає людям на голови цегла. Журналісти відвідали цей будинок і побачили існуючі проблеми на власні очі. Поспілкувавшись із пенсіонеркою, стало відомо, що мешканці будинку колективно зверталися із двома заявами до міського голови В. Нестеренка і начальника КП «Гадяч-житло» А. Гусака. Перший раз – у липні і грудні 2016 року. «…Цей будинок знаходиться в критичному стані. У нас у підвалі по кісточки води, яка стоїть постійно, так як там всі труби в чопиках. Дах у будинку протікає і валиться цегла згори 5-го поверху. Страшно виходити з під’їзду, бо в будь-який час вона може впасти на голову. 29 років ніхто нічого не робив, а кошти ми всі справно платили, тільки хтозна де їх поділи керівники. Ремонту в будинку ніколи не було. Якщо не будуть виконуватися наші вимоги, ми будемо звертатися у вищі інстанції», – йдеться у заяві.

Була створена спеціальна комісія, за висновком якої жителі багатоповерхівки отримали письмову відповідь: «Будинок №45 по вул. Полтавській дійсно потребує капітального ремонту, а саме: ремонту покрівлі, заміни водяного трубопроводу в підвальному приміщенні. Капітальний ремонт включено в план по капітальному ремонту житла на 2016 рік. При виділенні коштів із міського бюджету ремонт буде зроблено згідно черги». Відповідні документи знаходяться у М. Масловської.

Як ми бачимо, ремонт за планом повинні були зробити ще у 2016. Але пройшов уже рік із дня подачі першої заяви. Влада людям пообіцяла відремонтувати дахи будинків, та досі нічого не зроблено. Чи то черга не підійшла, чи кошти?!

Щоб пришвидшити процес ремонту, можна, звичайно ж, співпрацювати: жителі колективно збирають гроші, а решту виділяє КП «Гадяч-житло». Але такої співпраці, як стверджує пенсіонерка, їм не було запропоновано.

«Я навіть носила у КП цеглу, яка впала з даху в мене на очах. Якби швидше йшла, то б упала мені на голову», – говорить жінка.

Об’єднавши однакові проблеми цих двох будинків, ми звернулися за коментарем до начальника КП «Гадяч-житло» А. Гусака. «Кожного року ми складаємо списки певних об’єктів, які потребують в майбутньому році капітального ремонту. Таких будинків багато:  покрівля, водопровід чи підвальне приміщення. У такий перелік потрапив і будинок №45 на Полтавській. За попередніми оцінками, цей ремонт повинна робити тільки спеціалізована будівельна бригада.

Два тижні тому до того будинку уже виїжджала одна із таких бригад. Фронт робіт визначили, але на даний час відкритим залишається питання щодо фінансування, 90% квартир приватизовані, а це означає, що жителі будинків повинні приймати якнайширшу дольову участь у витратах на капітальний ремонт. Підрядна бригада складе документ, в якому буде вказана необхідна сума для ремонту, і рішенням сесії міської ради будуть виділені кошти. Після чого підрядник приступить до роботи». Зі слів А. Гусака, на капітальний ремонт даху будинку №43 в цьому році виділено 41 тис. 800 грн. Цієї суми для ремонту всієї покрівлі, звичайно, не вистачить, але все ж таки певну частину вдасться оновити. Ремонтні роботи розпочнуться після того, як спеціальною комісією, у складі проектувальника, технагляду і підрядника, буде визначено місце покрівлі, яке потребує ремонту в першу чергу. Начальник КП запевнив, що до кінця року ці проблеми будуть усунуті.

Звичайно, КП проводитиме ремонтні роботи, але швидкість виконання залежатиме від самих власників квартир. Найбільш поширеним міфом, який побутує серед населення, є те що споживачі вважають, що, сплачуючи за послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій, вони сплачують і за капітальний ремонт житлового фонду. Це хибна думка, адже до складу тарифу на послуги з утримання будинків не входить виконання капітального ремонту. Типовий перелік послуг із утримання будинків і споруд та прибудинкових територій затверджено постановою КМ України від 1.06.2011 року №869 та чітко визначений у договорі на надання цих послуг, який укладається між споживачами та обслуговуючою організацією. Згідно ст.10 ЗУ «Про приватизацію державного житлового фонду», ст.382 Цивільного кодексу України, ст.5 ЗУ «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» визначено, що власники квартир у багатоквартирному будинку є співвласниками спільного майна: допоміжних приміщень будинку, технічного обладнання та елементів зовнішнього благоустрою. Тож  вони зобов’язані брати участь у фінансуванні капітального ремонту свого будинку.

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...