Правоохоронцям потрібна допомога

На фото Зліва на право Володимир Ярославський Олександр Гуржій Сергій Джулай
Поділитися новиною

На фото Зліва на право Володимир Ярославський Олександр Гуржій Сергій ДжулайРеформування поліції щодо дільничних інспекторів завершено. Нині вже визначена остаточна кількість осіб, які працюватимуть на даних посадах: за контролем 27-ми сільських рад, що складаються із 97 сіл, слідкуватимуть усього… четверо дільничних. Прохання до вищого керівництва збільшити штат дієвих результатів не дало.  Тому начальник Гадяцького ВП вирішив не чекати підвищення і до того не простої криміногенної ситуації, а спільно із очільниками району спробувати перейняти досвід сусідів-миргородців.  

На семінар-нараду запросили  Олександра Гуржія, заступника голови Миргородської РДА, а також Володимира Ярославського, начальника КП «Щит Миргородщини», який створено саме для допомоги правоохоронцям у плані охорони правопорядку на території кожної сільської ради.

Близько року у сусідньому Миргородському районі створене і вже встигло себе зарекомендувати з кращого боку комунальне підприємство «Щит Миргородщини». Як стверджують посадовці, на створення підприємства пішло чимало зусиль і коштів. Не всі вірили в успіх, а щоб укомплектувати його, довелося витратити 776 тисяч гривень, за які придбали два автомобілі, обмундирування, відеореєстратори і паливно-мастильні матеріали. А розроблену програму про комунальне підприємство довелося навіть погоджувати із Антимонопольним комітетом. Зараз у штаті 19 працівників, усі колишні учасники АТО, на утримання витрачають 64 тис. грн на місяць. Усі пройшли співбесіду, півторамісячні спеціалізовані навчання + тижневий курс у інструкторів спецпідрозділу поліції «КОРД».

До речі, працівники КП цілодобово патрулюють лише Миргородський район (саме місто відмовилось від співпраці), який  умовно поділений на три зони, дві з яких «перекриває» «Щит Миргородщини» і лише одну – поліція. На маршрут чергування заступають 2 представники від КП спільно із одним правоохоронцем.

Незважаючи на короткий термін роботи, підприємство показало непогані результати . Зі слів начальника, на місце злочину, яке знаходилось на відстані 35 км від Миргорода, патрульні КП прибули за 12 хвилин.

Звісно, заслухавши доповідачів, із залу пролунало багато питань і докорів. Дехто із присутніх не вірив у ефективність проекту, дехто вважав, що кошторис не надто прозорий. Проте більшість таки погоджувалась із необхідністю створення подібного підприємства і у нас.

До того ж, поліцейські довели до відома статистику Гадяцького району. Виявилось, що нині на території району існує 4 громадських формування (у Веприцькій, Книшівській, Мартинівській і Рашівській с/р), які співпрацюють із поліцією. Також у районі працюють 6 помічників дільничних і сарський шериф – найвідоміший із усіх (про нього ми ще обов’язково розкажемо). Але, як свідчить статистика, цього замало – найбільше злочинів скоюють у Веприцькій (до речі, саме тут досі не становили жодної камери відеоспостереження),  Краснолуцькій і Сергіївській сільських радах.  Найменше злочинці орудують у Гречанівській, Лисівській, Ціпківській, Соснівській і Середняківській сільських радах.  

Тому районне керівництво пообіцяло підняти питання про створення подібної структури в районі. Промовчав лише представник міської ради.  Можливо, нашій міськраді не цікава подібна програма?

Оксана Кириченко 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...