Молочний бізнес «на селі»

кооператив
Поділитися новиною

кооперативУ Лютеньці планують створити перший у районі молочний кооператив.

Мінагрополітики України вкотре планує «вдарити» селян по найболючішому – молочному питанню. А саме: заборонити продаж молока так званого другого сорту. А це той продукт, за рахунок якого ще тримається українське село. Другим сортом вважають молоко, яке просто вчасно не охолодили. За стандартами, продукт необхідно охолодити до +4 градуси С у спеціальній холодильній установці протягом 40 хвилин після доїння. А в більшості господарств такого оснащення, звичайно ж, немає. Натомість селяни щоранку просто зливають молоко в автоцистерни, які годинами курсують селами, а вже потім відвозять продукт на завод. Тож якої якості молоко потрапляє на переробні підприємства – здогадатися неважко. До того ж, більшість молокозаводів і не приховують того, що додають у зібране молоко певну речовину (як кажуть у народі – порошок), аби продукт не скисав.

Молоко першого сорту дорожче в ціні

Вартість молока в рази зростає, якщо воно зібране згідно з усіма вимогами. Молоком першого сорту вважають продукт, зібраний на приватних фермах, де встановлені доїльні апарати (а отже контакт із руками обмежено) та спеціальні холодильні установки. Але, погодьтеся, забезпечити подібну техніку в кожному господарстві нереально. Єдиним шляхом вирішення даної проблеми вважають об’єднання селян. Узятися за створення першого молочного кооперативу в районі готовий лютенчанин  Сергій Маковський. Він – єдиний у селі приватний підприємець, який уже 7 років поспіль збирає молоко в односельців. Родина Маковських співпрацює з Пирятинським молокозаводом, за підтримки якого в господарстві встановлено холодильну установку. Більше 40% лютенчан довіряють молоко своєму ж заготівельнику, інші здають Білоцерківському та Гадяцькому заводам. «Усі наші здавачі задоволені. Кажуть: «Куди ви – туди й ми», – говорить дружина підприємця Валентина Маковська. Вони готові підтримати односельців і взятися за розбудову першого об’єднання. Сергій Маковський разом із працівниками управління агропромислового та економічного розвитку РДА їздив переймати досвід у Решетилівський район. «У селі Сухорабівка вже 4 роки діє молочний кооператив. Люди задоволені. Хоча кажуть, що селяни також спочатку були насторожені. А вже потім навіть скептики почали приєднуватися до кооперативу», – розповідає підприємець.

5 молочних кооперативів уже успішно працюють у Полтавській області

Створення першого молочного кооперативу в Гадяцькому районі готові підтримати Полтавська обласна рада, місцева влада та підприємці району. До речі, мова йде й про нові робочі місця, адже в об’єднані повинні працювати і бухгалтер, і лаборант. «Люди трохи бояться, думають, що доведеться податки хтозна які платити. Просто необізнані – та й вусе. Треба їм пояснити, що за цим майбутнє», – говорить  Валентина Маковська.

Підготовка до створення першого молочного кооперативу триває. У Лютеньці планують провести семінар, щоб наочно пояснити переваги такого об’єднання. При створенні кооперативу селяни фактично стають власниками молочного бізнесу. Так, здавалося б, ризиковий крок, але за потужної підтримки ця справа приречена на успіх.

А. Опришко, начальник управління агропромислового та економічного розвитку

Довідка: Молочний обслуговуючий кооператив — це об’єднання власників корів для спільної заготівлі та збуту молока. На базі кооперативів особисті селянські господарства спільно домовляються про ціну молока з переробниками, спільно закуповують устаткування і покращують продуктивність своїх корів. В умовах жорсткої конкуренції на спільні кошти економічно вигідно купувати корми, витратні матеріали для забезпечення функціонування молочарського пункту тощо. 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...