Гадяч чекають культурні зміни

тренінг
Поділитися новиною

тренінгНаше місто стало учасником туристичного проекту «Мандруємо Полтавщиною». На перший погляд можна побачити, що роботи у напрямку розробки туристичних маршрутів ведуться, ландшафти приводять у більш сучасний стан, ремонтують дороги, насаджують молоді дерева, розчищають чагарники. Одним словом – стараються навести лад по всьому місту. Але роботи ще вистачає. І основною перепоною у досягненні мети щодо осучаснення міста є те, що ми, місцеві жителі, боїмося взяти ініціативу у свої руки і реально підійти до вирішення проблем без зайвих балачок. Простіше дотримуватися приказки «Моя хата скраю», мовляв, хай думає про це влада. Але треба пам’ятати про те, що лише спільними зусиллями як громади, так і влади можна досягти позитивного результату у розвитку культури та туризму міста.

Минулого тижня в Гадячі за підтримки Міністерства культури України під керівництвом креативного культурного експерта з Польщі Вітека Хебановські (президента The other Space Foundation, програмного директора The Multicultural Center) відбулися навчальні тренінги щодо розробки необхідних заходів у напрямку розвитку та осучаснення міста. Учасниками стали представники сфери культури та туризму, підприємці, члени громадських організацій, а також активні гадячани.

Містяни 7 та 8 червня разом із польським експертом вчилися тому, як зробити Гадяч привабливішим, більш сучасним та культурним. Проведені заходи мали різноманітну програму, і нудьгувати учасникам не довелося. Практичні семінари, неформальна дискусія, робота у творчих групах над презентаціями, бесіди із жителями міста, конференція «Розвиток культури та туризму м. Гадяч. Пілотні культурні ініціативи для локальних змін».

У перший день свого візиту представник із Польщі ознайомив учасників із правилами, яких вони будуть дотримуватися у своїй роботі: «Ми вчимося один в одного», «Одна людина говорить тихо», «Ми звертаємося на ТИ», «Працюємо 50 хв., відпочиваємо 7 хв.», «Ми використовуємо корзину». Це дало змогу згуртувати присутніх і створити неформальну, дружню обстановку. Згодом учасникам було запропоновано попрацювати у групах, обговорити 2 основних питання, які допоможуть визначити пріоритетні завдання розробки проектів, – це «Головна проблема розвитку Гадяча» і « Як я бачу Гадяч в 2020 році». Усі жваво обговорювали ці питання і відповіді були різноманітні: «відсутність контакту міської влади з громадою та її активістами», «роздільний збір сміття», «відсутність міського транспорту», «історичним об’єктам не вистачає емоційності», «низький рівень чистоти місць загального відпочинку», а через кілька років місто побачили таким: «щорічний творчий фестиваль», «інтерактивний музей – центр туристичних вражень», «ляльковий театр», «створення сучасного парку відпочинку» та багато ін. Підбиті підсумки тренінгу куратор узагальнив та надав практичні поради в напрямку проектування розвитку культури та туризму міста. Він зауважив, що культурний розвиток регіону – це, у першу чергу, не матеріальний розвиток, а об’єднання громади.

Тож, створивши робочі групи, активісти працювали над розробкою проектів, залучаючи до цього й місцевих жителів, навіть дітей. Усі мали змогу висловити свою думку стосовного того, що ж потрібно нашому місту та як зробити його цікавим не тільки для себе, а й для туристів. Результатом цієї роботи стала підсумкова конференція у коледжі культури і мистецтв ім. І.П. Котляревського, на якій і презентували напрацювання учасників робочих груп.

Розставивши пріоритети та визначивши напрямки, учасники об’єдналися й дали ефективний старт. Сподіваємося, що ці дні пройшли не марно, а проведена робота у найближчому майбутньому дасть конкретні результати.

Світлана Рожі

LIVE OFFLINE
track image
Loading...