На Гадяччину повернулась чума свиней

семінар АЧС
Поділитися новиною

семінар АЧСЗа минулий рік поголів’я свиней скоротилось на 300 тисяч, одна з причин – африканська чума (АЧС). Ця недуга активно косить тварин другий рік. Як повідомляє статистика, у цьому році вже зафіксували 48 випадків у 17 областях,  Полтавщина лідирує (9). Тож саме ця проблема серед с/господарств є найбільш актуальною.

31 травня у Гадяцькій РДА відбувся семінар «Африканська чума свиней» за участю представників Держспоживслужби (фахівців ветеринарної медицини), ветеринарних лікарів свиногосподарств Гадяцького, Миргородського та Зіньківського районів.

Учасників ознайомили з оновленою інструкцією щодо боротьби з АЧС і списком необхідних профілактичних заходів.

Станом на 6 червня зафіксовано факт у с. Березова Лука, його підтвердило і лабораторне дослідження. Про це повідомив начальник Держпродспоживслужби у Полтавській області Г.Пікуль.

Удень до редакції звернулися жителі Березової Луки із повідомленням про те, що у Лихопіллі на колишньому комплексі копають худобомогильник, відстань до житлових будинків менше 500 м. Навіть із протестом виходили, але їхні вимоги залишилися без уваги, і роботи продовжилися. Люди почали масово вирізати тварин у приватних господарствах. Слід зазначити, що згідно наказу від 27.10.2008 №232 Держкомітету ветмедицини «Про затвердження Правил облаштування і утримання діючих (існуючих) худобомогильників та біотермічних ям для захоронення трупів тварин у населених пунктах України» відстань територій худобомогильника від житлових і громадських будівель, зон відпочинку та інших об’єктів, пов’язаних із постійним перебуванням людей, повинна бути не менше 1000 м. Населені пункти, які відносяться до 3-км зони: П.-Роменська, Венеславівка, Ручки, Середняки, Рашівка, Харківці, Кияшківське, Лихопілля, Мелешки. Вилучати тварин не будуть, тож немає необхідності вирізати поголів’я, але не можна допускати продаж і переміщення свиней.  

«БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...