Земельне питання: право на частку

земля
Поділитися новиною

земляНещодавно до редакції звернувся пенсіонер Федір Мостовий із с. Рашівка із таким письмовим зверненням: «Я, Мостовий Федір Трохимович, проживаю у с. Рашівка. У 2014 році звернувся до голови сільської ради Володимира Омельченка із заявою про виділення земельної ділянки згідно чинного законодавства. Отримав відмову. За зібраною мною інформацією на території с/ради є вільні земельні ділянки. Звернувся до земельного відділу, який направив мене до відділку поліції. Участковий відмовляє, мотивуючи відсутністю вільних земельних ділянок. Мною зібрана інформація про наявність земельних ділянок, де написано скільки виділено землі і кому. Прошу, шановна редакція, допомогти мені розібратися у цьому питанні».

Багато хто не знає, щоотримання свого земельного наділу передбачено двома законодавчими документами – Конституцією України та Земельним кодексом. Так, згідно ст.121 Земельного кодексу України, громадяни мають право на безоплатну їм передачу земельних ділянокіз фондів державної та комунальної власності. Але спочатку слід визначитися із цільовим призначенням землі, адже від цього залежать розміри земельних ділянок. Для ведення власного сільського господарства за законом надається до 2 га землі. От якраз цим правом хотів скористатися і Федір Мостовий, але отримав відмову.

Іздня подачі заяви до с/ради щодо виділення землі пройшло майже 3 роки.Ми порадили пенсіонерові ще раз звернутися до сільського голови Володимира Омельченка. 10 травня заяву Федора Трохимовича прийняли, і це питання буде розглянуте на найближчій сесії. Ми розраховуємо на позитивний результат, так як за нашими даними, зібраними у відділі Держгеокадастру Гадяцького району, на території с/ради є вільні земельні ділянки, і тому підстав відмовити пенсіонерові немає.

БМ

LIVE OFFLINE
track image
Loading...