Економія на електриці: лічильник, про який ми не знаємо!

електроенергія
Поділитися новиною

електроенергіяЗараз у країні поетапно зростають тарифи на електроенергію. Проте, як виявилось, для того, щоб зекономити на оплаті спожитої енергії, досить перейти на багатозонний облік електроенергії, який у нічний час дозволяє сплачувати за електроенергію за зниженими тарифами.

Олександр Богатий (начальник Гадяцької філії ПАТ «Полтаваобленерго») розповів нам, що перейти на багатозонний облік буде вигідно тим, хто хоче зменшити плату за електроенергію практично при тому ж споживанні. Сам він уже близько двох років користується двозонним лічильником, тому з упевненістю стверджує, що це реально працює.   

У чому ж полягають специфіка та переваги багатозонних лічильників?  Передусім, багатозонні прилади обліку будуть корисні для споживачів, яким через особливий режим життєдіяльності зручніше користуватися електроприладами в нічні години.

У першу чергу, зонні прилади доцільно встановлювати наступним категоріям споживачів:

1) споживачам, які використовують електричну енергію переважно в нічний час (з 23-00 до 7-00);

2) із відсутністю гарячого водопостачання;

3) із електронагрівальними установками;

4) будь-якому споживачу, який використовує багато електроенергії, однак бажає законно економити при оплаті за спожиту електроенергію.

Перевага двозонного приладу обліку в тому, що споживачеві не обов’язково перебудовувати свій графік споживання електроенергії, економія вартості електроенергії буде в будь-якому разі. За наявності у споживача двозонного обліку споживання електроенергії за періодами часу розрахунки населення проводяться за відповідними тарифами та такими тарифними коефіцієнтами: 0,5 тарифу в години нічного мінімального навантаження енергосистеми (з 23-ї години до 7-ї години); повний тариф у інші години доби.

Перевага тризонного приладу обліку полягає в тому, що споживач може суттєво знизити вартість електроенергії у випадку, якщо значна частка електроенергії буде споживатися у нічний час. Використання ж електроенергії в піковий період (з 8-00 до 11-00 та з 20-00 до 22-00), коли її вартість складає 150% від діючого тарифу, бажано мінімізувати.

Дізнавшись про багатозонні лічильники, ви, мабуть, подумаєте, що це надто проблемно і дорого. Але, як запевнив нас Олександр Богатий, процедура швидка і не дороговартісна, було б лише бажання. Заплатити доведеться лише за позапланову заміну лічильника (від 100 до 150 грн) і власне придбати сам лічильник (від 1500 до 2500 грн).

Використання електроенергії в нічний час проводиться, у першу чергу, за рахунок електроопалювальних та нагрівальних пристроїв, звичайна частка яких у питомій вазі загального обсягу електроенергії, що споживається, становить від 30% до 50%. Крім того, перебудовуючи графік споживання електроенергії при використанні інших електроприладів (наприклад, використовуючи пральну машину або праску з 23-00 або до 7-00), споживач має можливість максимально заощаджувати на вартості електроенергії.

Таким чином, при використанні зонних приладів обліку абонент економить на споживанні електроенергії законними методами, енергосистема розвантажується, енергоспоживання рівномірно розподіляється за часом доби і як результат – покращується якість енергопостачання.

Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...