Реакція є!

9201 ryovpmoyp
Поділитися новиною

9201 ryovpmoypКілька номерів поспіль ми розповідаємо вам про ймовірні забруднення земель Краснолуцької сільської ради відходами буріння. Нагадаємо: працівник 72-ої дизельної бурової, яка знаходиться у Красній Луці (детально про це у №13 «БМ»), розповів нам про те, що із сусіднього району нібито завозили відходи буріння і зливали їх у гадяцькі землі. Окрім цього, він показав нам кілька відео, знятих ним під час роботи, на яких видно, що й сама бурова добряче забруднює довкілля.

Певний час  після оприлюднення цієї інформації реакції на неї не було. Принаймні нам так здалося. І навіть візит знімальної групи всеукраїнського телеканалу на Гадяччину не дав результату.

Тому із запитанням, чому ж таки ніхто не реагує на проблему, ми звернулись до голови Краснолуцької сільської ради Віктора Романенка. Він пояснив, що відомості, які відзняв на відео працівник бурової, підтвердити досить важко. Так само, як фактично неможливо довести те, що на краснолуцькі землі завозились будь-які відходи із Сенчі. До того ж, сільська рада може ініціювати розслідування і запросити комісію, щоб зафіксувати порушення, лише тоді, коли ці порушення видно, тобто забруднення відбувається поза межами об’єкта. На територію бурової потрапити важко через певні заборони, а ззовні оцінити ситуацію  практично неможливо.

Як виявилось, схожа ситуація і майже одночасно із попередньою трапилась на сусідній 70-ій буровій у тій же Красній Луці. Витік забруднюючої речовини помітили поза межами об’єкта. Про це ж нам повідомив і голова райради Володимир Нікітенко. Дізнавшись про факт забруднення земель, були викликані правоохоронні органи, також  бурову інспектувала  обласна екологічна комісія. Склала відповідні протоколи, взяли аналіз ґрунту для дослідження в лабораторії. А вже 14 квітня по даному факту відкрите кримінальне провадження за ст.239 ККУ (Забруднення або псування земель речовинами, відходами чи іншими матеріалами, шкідливими для життя, здоров’я людей або довкілля, унаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи довкілля) і нині ведуться слідчі дії.

Як далі розвиватимуться події і чи розвиватимуться взагалі, ми обов’язково повідомимо вам на сторінках нашого тижневика.

«БМ»

Фото використане як ілюстрація

LIVE OFFLINE
track image
Loading...