Мільйон до бюджету кожного місяця – є за що воювати!

Ігор Лідовий до сергіївки
Поділитися новиною

Ігор Лідовий до сергіївки21 липня 2016 року у нашому районі створили об’єднану територіальну громаду, до речі, одну із перших у Полтавській області. Від першого дня ОТГ зарекомендувала себе із кращого боку. Звісно, що у першу чергу це заслуга умілого голови громади Ігоря Лідового, який не побоявся невідомості, узяв на свої плечі таке важливе рішення і зумів довести його до кінця. Проте не менш позитивно показали себе і жителі громади, які до об’єднання підійшли досить виважено та свідомо і підтримали свого очільника.

Однак інші сільські ради чомусь не поспішають брати із цієї перспективної громади  приклад. Хоча варто було б.

Не приховуватимемо, наша увага до нової і єдиної ОТГ у районі постійна і досить прискіплива. Але приємно й те, що голова громади не ухиляється від співпраці із ЗМІ.  Днями, він особисто звернувся до редакції і розповів про нові напрацювання громади.    

Депутати ОТГ детально вивчили питання сплати ПДФО за місцем здійснення діяльності працівника (конкретно це стосується підприємств нафтогазовидобувної,  газопереробної  промисловості, які працюють на території ОТГ):

 «ПДФО повинно платитись до бюджету нашої ОТГ, – пояснив Ігор Лідовий. – Після об’єднання ми отримали право на  60% цього податку. І, об’єднавшись, ми відразу поставили собі завдання домогтись того, щоб цей податок платили нам відповідно закону. Конкретно в сумах, як пояснює нам податкова, працівники повинні платити ПДФО за місцем своєї діяльності (усі, які працюють у підрозділах ПАТ «Укрнафта», у нашому випадку це НГВУ «Полтаванафтогаз», УАС ПАТ «Укрнафта», об’єкти  Прикарпатського  УБР, об’єкти Качанівського ГПЗ). Тобто у Качановому таких працівників близько1500 чоловік, то вони й повинні сплачувати 18% податку у наш місцевий бюджет.

Наприклад, там, де є підприємства ПАТ «Укрнафта», але немає ОТГ, згідно бюджетного кодексу  ПДФО сплачують до районного бюджету, а не в сільську раду.

За нашими неофіційними підрахунками, нам повинні кожного місяця сплатити ПДФО не менше мільйона. Тобто є за що воювати».

Від фіскальної служби надійшла відповідь наступного змісту:

«Головне управління ДФС у Полтавській області розглянуло лист від 07.03.17 за №02-40 щодо перерахування податку на доходи фізичних осіб та повідомляє наступне.

Порядок сплати (перерахування) податку до бюджету передбачено ст.168 ПКУ, відповідно до якої податок, утриманий з доходів резидентів, підлягає зарахуванню до бюджету згідно з нормами Бюджетного кодексу України (далі – БКУ).

Відповідно до ст.64 БКУ податок на доходи фізичних осіб, який сплачується податковим агентом – юридичною особою (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) чи представництвом нерезидента – юридичної особи, зараховується до відповідного місцевого бюджету за її місцезнаходженням (розташуванням) в обсягах податку, нарахованого на доходи, що сплачуються фізичній особі.

Юридична особа за своїм місцезнаходженням та місцезнаходженням не уповноважених сплачувати податок відокремлених підрозділів, відокремлений підрозділ, який уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) до бюджету податок, за своїм місцезнаходженням одночасно з поданням документів на отримання коштів для виплати належних платникам податку доходів сплачує (перераховує) суми утриманого податку на відповідні рахунки, відкриті в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів за місцезнаходженням відокремлених підрозділів (пп.168.4.4 п.168.4 ст.168 ПКУ).

Із метою проведення податкового контролю платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку), відповідно до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 за №1588, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 29.12.2011 за №1562 20300 (далі – Порядок) (п.63.3 ст.63 ПКУ).

Так, пп.7.1 п.7 Порядку визначено, якщо відповідно до законодавства платника податків, крім обов’язків щодо подання податкових декларацій (розрахунків, звітів) та/або нарахування, утримання або сплати (перерахування) податків, зборів на території адміністративно-територіальної одиниці за своїм місцезнаходженням, виникають такі обов’язки на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, то він зобов’язаний стати на облік за таким неосновним місцем обліку у відповідному контролюючому органі.

Ураховуючи викладене, податок на доходи фізичних осіб підлягає сплаті до відповідного бюджету за місцезнаходженням (розташуванням) власних або орендованих приміщень (будівель), в яких працюють наймані працівники такого суб’єкта господарювання.

Отже, вимоги щодо перерахування підприємствами, які здійснюють свою діяльність на території Сергієвської сільської ради, податку на доходи фізичних осіб до бюджету вказаної сільради, є правомірними».

Отримавши ствердну відповідь від податківців і остаточно впевнившись у своїй правоті,  депутати ОТГ вирішили написати відкритого листа до голови Полтавської ОДА, голови Лохвицької райради, голови Гадяцької райради  і правління  ПАТ «Укрнафта».

Зміст звернення передаємо без змін:

«Наші  землі  багаті  своїми  надрами,  які, згідно  статті 13 Конституції України, є  власністю  народу  і  надаються  лише  в  користування.

На  території   Сергіївської  об’єднаної  територіальної  громади Гадяцького району Полтавської області  розташовані  й  успішно  працюють  підприємства  нафтогазовидобувної,  газопереробної  промисловості,  які  підпорядковані  ПАТ  «Укрнафта» (НГВУ «Полтаванафтогаз», УАС ПАТ «Укрнафта», об’єкти  Прикарпатського  УБР, об’єкти Качанівського ГПЗ). Ці  підприємства  забезпечують  робочими  місцями  близько  200 жителів  сіл Сергіївської  громади  та  понад  тисячу  жителів м. Гадяча та  інших  населених  пунктів  району. Діти  й  онуки  цих  працівників  виховуються  в  садочках,  навчаються  в  школах,  лікуються  в  комунальних  закладах,  чиє  фінансування  здійснюється  з  місцевого  бюджету.  Внаслідок невиконання норм Бюджетного та Податкового кодексів України наповнення місцевого бюджету цими  промисловими  підприємствами  здійснюється  у  дуже  обмежених   розмірах.

Водночас  промислові  підприємства  створюють  своєю  діяльністю  цілу  низку  проблем:

– навантаження  на  наші  дороги  важковаговим технологічним  транспортом   веде  до  повної  руйнації  старого  дорожнього  покриття;

– постійне     забруднення    навколишнього  середовища,  підземних  і наземних  вод, ґрунтів  веде  до  знищення  природних  екосистем,  до  підвищення захворюваності  людей,  особливо  на  онкозахворювання;

– мізерні  суми надходять  у  місцевий  бюджет  від  податку  на  майно  у  частині  плати  за  землю  та  за  нерухомість.

Незважаючи  на  заподіювану  шкоду   на  місці  видобутку, левова  частина  податків  направляється  в  столицю,  за  місцем  реєстрації  цих  підприємств. Проте саме місцевий бюджет є основним інструментом, за допомогою якого місцева влада може впливати на локальну активність, створювати умови для економічного та соціального піднесення території своєї юрисдикції.

Основним дохідним джерелом, яке складає основу формування фінансових ресурсів місцевих бюджетів в Україні, є податок на доходи фізичних осіб. Оскільки він посідає провідне місце у формуванні доходів місцевих бюджетів, від його обсягу значною мірою залежать фінансові можливості, зокрема,  Сергіївської  об’єднаної  територіальної  громади щодо виконання делегованих та власних повноважень.

Разом з тим, порядок сплати (перерахування) податку до бюджету передбачено ст.168 Податкового кодексу, відповідно до якої податок, утриманий з доходів резидентів, підлягає зарахуванню до бюджету згідно з нормами Бюджетного кодексу.

Податківці неодноразово роз’яснювали, що податок на доходи фізичних осіб підлягає сплаті до відповідного місцевого бюджету за місцезнаходженням (розташуванням) власних або орендованих приміщень (будівель) у різних районах міста, в яких працюють наймані працівники такого суб’єкта господарювання, незважаючи на відсутність у такого суб’єкта господарювання відокремлених структурних підрозділів (листи Державної фіскальної служби України від 28.09.2015 №20530/6/99-99-17-02-01-15, від 21.03.2016 №6093/6/99-99-19-03-02-15, лист Головного управління ДФС у Полтавській області від 28.03.2017 №66/9/16-31-13-04-23).

Слід зазначити, що протягом 2017 року  до місцевого бюджету (бюджету Сергіївської об’єднаної територіальної громади) не надходили кошти зі сплати (перерахування) податку на доходи фізичних осіб від вказаних вище підприємств нафтогазовидобувного комплексу.

Звертаємось до Полтавської ОДА з проханням сприяти  Сергіївській об’єднаній територіальній громаді у захисті законних прав та позитивному вирішенні цього проблемного питання.

Звертаємось до Гадяцької районної ради, Лохвицької районної ради та інших громад з пропозицією об’єднання зусиль у вирішенні даного проблемного питання та захисту законних прав територіальних громад. У разі не вирішення вказаного питання пропонуємо захищати інтереси громад у судовому порядку шляхом подання колективного позову.

З огляду на вищевикладене просимо правління  ПАТ «Укрнафта»  привести сплату податку на доходи  фізичних осіб, що сплачуються податковими  агентами із доходів платника податку у вигляді  заробітної плати, у відповідність до вимог Податкового та Бюджетного кодексів України, перераховуючи цей податок виключно за місцем  здійснення діяльності працівника, зокрема до бюджету Сергіївської об’єднаної територіальної громади».

Поки що  ні позитивної,  ні негативної відповіді від осіб, яким адресоване звернення, ОТГ не отримала. Лише Лохвицька районна рада відповіла «взаємністю» і повідомила, що приєднається до «боротьби». Сподіваємось, що їхня праця не буде марною, і спільно вони таки доб’ються свого.  Що ж, почекаємо.

Підготувала Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...