Ринки нашого міста

пров. Базарний
Поділитися новиною

пров. БазарнийТоргівля на ринках організовувалася ще в давні часи і користувалася великим попитом. У населених пунктах відводилися спеціальні відкриті споруди, на яких відбувався показ і продаж предметів домашнього вжитку, продуктів харчування, худоби та птиці, на яких збиралася сила-силенна людей. Одні просто придивлялися і прицінювалися, а інші завзято скуповувалися. Так раніше було і в нашому місті.

Місцеві жителі, а особливо селяни, збиралися на базарних територіях, яких у нас аж дві, у народі їх ще назвали «великий» і «зелений» базари. На «великому» ринку торги відбувалися зазвичай на вихідних – у базарний день, а «зелений» був у розпорядженні населення у будні. Асортимент товарів просто вражав: великий вибір одягу, постільної білизни, килимів, інструментів, продуктів харчування. Цей список можна ще продовжувати довго.

Але «базарна епоха» скінчилася, і ряди опустіли, особливо на «великому». Торговці із незрозумілих причин перемістилися поза межі базарної території і торгують попід проїжджою частиною, перекриваючи тим самим місця для паркування автомобілів, тротуари і навіть в’їзди до дворів. Один із жителів міста розповів, що повертаючись додому у неділю, він не зміг заїхати у свій двір, бо проїзд перегородили торговці. На його прохання переміститися, жінки почали кричати на нього, вимагаючи, щоб не заважав їм працювати.  Нагадуємо, що натомість ряди, на яких раніше велася жвава торгівля, пустують.

У чому криється причина, ми поцікавилися у директора ринку Василя Сухоребрика. За його словами, 2,5 га – це територія, яку займає ринок, але тільки 1/3 зайнята торгівлею. Раніше тут багато було торговців, які приїжджали з інших міст, а зараз їм це не приносить прибутку, адже бензин подорожчав, тому й перестали їздити. А більшість місцевих не хочуть там працювати, на їхню думку, там поганий буде заробіток, бо до них мало хто буде підходити. Це все їхні вигадки, вони просто хочуть бути серед перших. А директор не має права «загнати» їх на ринкову територію. Лише поліція могла б це питання вирішити, але чомусь все й досі залишається так. Натомість за розпорядженням міського голови працівники «Комунсервісу» почали розбирати ряди, уже зняли дах, територію приберуть і сміття вивезуть. Що буде на тому місці – невідомо.

У порівнянні з «великим» на ринку, який знаходиться на Кругу, найбільш активний торг лише у продуктовому відділенні, ряди вражають своєю чистотою, прибиральниця кожного ранку по всій території збирає сміття у пакети, замітає проходи і все складає у спеціально відведеному обгородженому місці (де, до речі, також чисто), а потім сміттєвоз вивозить сміття на звалище. Тільки є одна прикрість – люди скаржаться, що туалет не розділений на чоловічий і жіночий, має одні двері!

сміття біля ринку на кругуБіля входу до ринку також ведеться торгівля: продають домашні молочні продукти і ще багато чого. Бажаючих придбати щось потрібне кожен день вистачає. Але якщо глянути з іншого боку торгівельної  лавки, то можна побачити купки сміття, тут таки стоять і сумки з банками . На запитання, як продавці почувають себе, працюючи у таких умовах, вони відповіли, що їм байдуже, і до сміття вони ніякого відношення не мають. Та й покупцям, напевно, байдуже, що молоко і творожок щойно подали з купи сміття.

Звичайно, світ змінюється, і престижність ринків відходить на другий план, але ринкові і прилеглі території все ж потрібно підтримувати у належному стані. Хотілося б, щоб влада все-таки звернула увагу на проблеми ринків нашого міста і прийняла належні міри, перемістивши «вуличних торговців» на пусті ряди, та хоч іноді здійснювала контроль за чистотою територій.

Світлана Рожі

LIVE OFFLINE
track image
Loading...