Як українці оцінюють життя: на першому місті – здоров’я і сім’я, а у бідах третина звинувачує державу

жизнь
Поділитися новиною

жизньУ кожного третього в Україні немає вільних грошових коштів після покриття всіх найнеобхідніших витрат.

Більшість українців у цілому задоволені своїм життям, хоча дев’яти сім’ям із десяти доходів вистачає тільки на їжу. Такі підсумки дослідження, проведеного Держслужбою статистики. Експерти кажуть, що у 2017 році рівень життя може покращитися через підвищення мінімальної зарплати, але за умови, що курс долара та інфляція зростуть не сильно.

ЦІННОСТІ. Головними життєвими цінностями майже 95% українців вважають здоров’я, сімейні відносини і дітей. Інші пріоритети – достаток, кар’єра, упевненість у завтрашньому дні – складають трохи більше 5%. При цьому 738 тис. (4,9%) сімей визнають, що недоїдають. Із них 80 тис. сімей зізналися, що їдять гаряче лише раз у день, у 1000 сімей взагалі були випадки, коли люди не їли від одного до трьох днів.

На щастя, це не торкнулося сімей із дітьми. Але й там не без проблем. У 166 тисячах сімей не мають можливість купити дітям яблуко або стакан соку, майже 85 тис. сімей пригощають дітей солодким тільки три-чотири рази на місяць, і нарешті 39 тис. сімей не можуть дати малятам грошей на шкільний обід.

У своїх негараздах українці звинувачують не тільки владу (таких 30%). Майже 60% опитаних ділять відповідальність за важке життя між державою і собою, а 10% упевнені, що у своїх проблемах винні самі.

ЕКСПЕРТИ. Президент Украналітцентру Олександр Охрименко відзначив, що в минулому році, по-перше, продовжилося розшарування людей за рівнем доходів, по-друге, через високу інфляцію 2014-2015 років, коли ціни зросли майже на 80%, ще менше стало середнього класу. «Звідси і така кількість людей із низькими доходами. Але й при цьому відкласти про запас могли б вдвічі більше, ніж 6% населення. Просто люди, перш за все молоді, воліють витратити невеликі зароблені гроші зараз, поки вони щось варті, ніж збирати на депозиті. Дані Держстату щодо рівня доходів не здивували й експертів Nielsen Україна. Ось їх коментар: «На основі заяв споживачів ми теж констатуємо, що у кожного третього в Україні немає вільних грошових коштів після покриття всіх найнеобхідніших витрат, таких як покупка продуктів харчування і оплата комунальних послуг, а у кого-то і покупки ліків, якщо в сім’ї хворіють. Але споживачі в умовах напівпорожнього гаманця продовжують економити. Радує той факт, що половина населення країни продовжує вірити в майбутнє і задоволена своїм життям».

Психолог-консультант Олексій Васильєв упевнений: опитані не лукавлять, стверджуючи, що здоров’я і сім’я для них в рази важливіші, ніж достаток: «Наші люди привчені терпіти життєві труднощі, тому для більшості їжа на столі і необхідний мінімум інших життєвих благ – уже добре. Чи не буде здоров’я – не буде нічого. Також права більшість, яка вважає, що рівень життя залежить як від держави, так і від громадянина. Зате дивує високий рівень інфантилізму людей, які до сих пір вважають, що держава зобов’язана про них піклуватися. І це незважаючи на те, що за 25 років виросло нове покоління людей, що не зазнали на собі, що таке дешева ковбаса, безкоштовні квартири і тотальний дефіцит при цьому».

«Сегодня»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...