«Ви повинні боротися…»

DSC 6339
Поділитися новиною

DSC 6339Стаття 13 Конституції України  говорить, що земля, її надра, водні та інші природні ресурси належать народу. Але ці багатства вичерпні, і ми маємо зберегти їх для наступних поколінь. Тому важливо, щоб одержані ресурси використовувалися для економічного зростання та соціального розвитку країни. Прибутки від видобування корисних копалин потрібно спрямувати, у першу чергу, на розбудову інфраструктури в місцевих громадах та освіту населення.

30 березня у Сергіївській сільській раді проходив «круглий стіл» «Видобувна галузь Полтавщини: економічний розвиток чи занепад для громад». Організатором є Полтавська філія Суспільної служби України. Учасниками були  Ганна Кіященко (голова Полтавської філії ССУ, член БГЗО при Міністерстві енергетики та вугільної промисловості), Ярослав Шевченко (експерт Пф ССУ), Ігор Лідовий (сільський голова с. Сергіївка), представники виконавчих органів ОТГ, депутати, представники громади. Захід проводився у рамках проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні», який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). На зустрічі презентували Другий звіт  ІПВГ, обговорили проблеми видобування вуглеводнів та визначили спільні дії із впровадження ІПВГ на рівні Полтавської області. Україна почала процес приєднання до ІПВГ з ініціативи громадськості, яка вважає цей стандарт засобом боротьби з корупцією, покращення управління в державних компаніях, а також можливістю наблизити видобувну індустрію до потреб та інтересів місцевих громад, насамперед тих, де ведеться видобуток.

Переваги, які отримують видобувні регіони, – це справедливий розподіл ресурсної ренти та розвиток територій, сплата податків у місцевий бюджет, підвищення стандартів життя населення, можливість для місцевих громад бути почутими як центральною владою, так і видобувними компаніями, створення нових робочих місць, покращення ситуації з освітою та охороною здоров’я, розвиток інфраструктури, залучення інвестицій із приходом видобувних компаній у регіон. На пошук ділянок для видобутку ресурсів держава вклала багато коштів, а згодом за копійки передала право власності приватним підприємствам. Але тепер постає проблема: уникаючи сплати податків, вони не дотримуються технологій видобутку, адже дотримання їх вимагає вкладу значних коштів на утилізацію і захоронення відходів. Недотримання всіх технологій призводить до того, що весь шлам надходить у підземні води, а через їхнє забруднення непридатною для споживання стає питна вода. Видобувні підприємства заробляють кошти за рахунок здоров’я простого населення. Тож при Міністерстві енергетики і вугільної промисловості була створена тристороння комісія: видобувна компанія – державні органи влади – представники громадськості, яка слідкує за тим, щоб компанії звітувалися про платежі і свої досягнення та не приховували існуючі проблеми. Разом із цим кожен може краще зрозуміти, скільки коштів надходить до місцевого бюджету, і вимагати звіт про їх використання. 

Згідно Закону України №3038 5% повинно йти до місцевих бюджетів, але закон увійде в дію аж 1 січня 2018 року. Якщо всі видобувні підприємства почнуть направляти кошти у правильне русло, то Україна зможе швидко стати енергонезалежною державою. Адже баланси запасу нафти  складають 189,3 млрд т, а газу – 962 млрд куб м. Незалежним адміністратором був підготовлений запит у Державну фіскальну службу щодо всіх фактичних надходжень до зведеного бюджету та Пенсійного фонду від видобувних компаній окремо по кожному регіону за 2015 календарний рік: 25,5%, а саме 18 млрд грн надійшло до зведеного бюджету та Пенсійного фонду, звідти 90% – податок за природний газ, 6% – за залізну руду та 4% – за нафту.

Полтавська область посідає друге місце у виплаті податкових платежів, перше – Харківська, третє – Дніпропетровська.  Дані щодо сплати податків компаніями видобувної галузі: 54941456600 грн – дані ДФС;   54157488780 грн – дані видобувних компаній; різниця – 783967820 грн.   За словами голови Сергіївської ОТГ Ігора Лідового, 1,5 тис. чоловік працює у Качановому, 200 – із Сергіївки, підприємства розташовані на їхній території, але ПДФО платиться у Полтаву, а не у місцевий бюджет. Як пояснив Ігор Лідовий, на сесії затвердили рішення звернутися до Юридичної організації, яка допоможе у цій справі, та надіслали запити до Податкової служби, адже видобувні підприємства розташовані на державних земельних ділянках поза межами населених пунктів, але актів на землю вони не мають, власник не встановлений, і тому податок не платиться. Сергіївська громада готує звернення до Гадяцької та Лохвицької РДА з проханням  спільно подати позов до суду з вимогою виплачувати ренти у місцеві бюджети. Адже діяльність таких підприємств негативно впливає на екологію, санітарний стан річок, питних вод та стан доріг.  Тільки спільними зусиллями можна налагодити співпрацю із видобувними компаніями, змусити їх платити податки за користування надрами. Щоб потім за ці кошти можна було покращити стан населених пунктів та рівень життя їх мешканців.

 Олександр Товстий, Світлана Рожі, «БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...