Час пожеж – хто врятує сільські ради?

МПО
Поділитися новиною

МПОЯк повідомлялось раніше, у 2016 році в Україні повинна була завершитись реорганізація Державної служби із надзвичайних ситуацій.  Передбачалось, що державні пожежні частини будуть передані на баланс місцевих громад, і таким чином ДПРЧ-6 м. Гадяч буде забезпечувати пожежну охорону лише Гадяцької громади. Іншим громадам, які згідно «Перспективного плану формування територій громад Полтавської області» затвердженого розпорядження КМУ від 23 вересня 2015 року, це Веприцька, Лютенська, Сарівська, Петрівсько-Роменська, слід перебачити створення своїх пожежних підрозділів – місцевої пожежної охорони (МПО).

Судячи із вищесказаного, вже у 2017 році створені громади повинні утворити власні пожежно-рятувальні підрозділи для забезпечення місцевої пожежної охорони, фінансування і матеріально-технічне забезпечення яких здійснюватиметься за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Враховуючи те, що саме зараз розпочався найбільш пожежонебезпечний період року, ми вирішили поцікавитись чи створились у районі анонсовані МПО і як вони справляються зі  своїми обов’язками?

До сьогодні у районі створена єдина ОТГ – Сергіївська. Ігор Лідовий (голова ОТГ) розповів, що сьогодні вони користуються послугами Петрівсько-Роменської МПО:

«Ми являємось співзасновниками цієї МПО, тому територія Сергіївсьої ОТГ входить до їхнього нагляду.»

Веприцький сільський голова Віктор Золотарьов:

«У нас, поки що, не створено власної пожежної охорони. Сподіваємось на гадяцьку. Від нас була усна пропозиція сусідам. Але у Мартинівці свої пожежні машини, у Бобрику «тугувато» із грошима. А ми на даний момент не в змозі самостійно створити пожежну охорону.»

Лютеньський сільський голова Олександр Захлистенко:

«Ми і не збирались створювати пожежну охорону. У нас на території сільської ради є три пожежні машини: у с/г підприємства і лісничих, які за найменшої необхідності допомагають нам. Тож, поки що, ми справляємось самостійно. Головне, щоб не горіло!»

Сарівський сільський голова Олег Виноградов:

«Ми спільно із Рашівкою, Лисівкою і Харківцями заключили договір про співпрацю із Гадяцькою ДПРЧ-6.  Тож нас продовжують рятувати вони. Власного пожежного автомобіля у нас немає.»

У Петрівці Роменській функціонує МПО, створена на базі Сергіївської ОТГ, тож створювати ще одну не довелося. Зі слів голови сільради, планується спільними силами придбати новий пожежний автомобіль.

Ось така ситуація. Проте, правилами реорганізації передбачалось, що у разі якщо населений пункт не в змозі створити власний підрозділ, але розташований поруч із громадою, у якій вже діє МПО, то вони можуть просто забезпечити фінансову підтримку таких підрозділів. Тож, більшість так і вчинили. А, можливо, так і краще. Адже, важливий кінцевий результат, аніж сліпе виконання завдань по реформі.

Оксана Кириченко

Фото використане як ілюстрація

LIVE OFFLINE
track image
Loading...