Абонплати за газ поки не буде

абонплати
Поділитися новиною

абонплатиУдар по бідних, заможним – покращення?

Чергова інновація від Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП): із 1 квітня затверджено нові тарифи на послуги розподілу газу. Тепер кожен споживач буде сплачувати щомісячну фіксовану абонплату за потужність, яку використовує. До того ж, як стверджує НКРЕКП, сам газ (як товар) подешевшає, оскільки з його вартості будуть виключені платежі за транспортування та розподіл.

Із квітня передбачається поділ щомісячних платежів за газ на дві складові. Перша частина буде змінною, її розмір залежатиме від обсягу спожитого енергоресурсу. Це, власне, плата за спожитий газ. А друга буде фіксованою, свого роду абонентська плата з боку споживача за приєднану потужність до газотранспортної мережі. Плата за доступ до «розподільної» труби сплачується щомісяця і залежить від встановлених приладів і лічильника газу.

Почувши про це, гадячани і жителі району підняли шквал обурень. Люди сумніваються, що обіцяне «покращення» таки настане і, до того ж, не бачать  конкретного зниження вартості на газ. Тому ми вирішили детально розібратись у цьому.Підписи проти введення абонплати на газ збирали і в Гадячі

 НКРЕКП вважає, що таке рішення надає низку переваг для кінцевого споживача.

Зокрема:

– зменшення ціни на газ (товар) у результаті конкуренції на ринку постачання;

– рівномірне нарахування за послуги;

– прозорість формування платежів за газ як товар та послуг розподілу природного газу.

Зауважимо, що ідея ця не нова. Про відокремлення послуг газопостачання від самого газу як товару говорити почали ще у 2015 році після прийняття закону «Про ринок природного газу» та набуття чинності постанов НКРЕ, які регулюють роботу газового ринку і дозволяють діяти новому закону. Тож нинішнє рішення – просто наступний крок на шляху приведення нашого ринку газу до європейських норм.

Що змінюється

Це «покращення» означає, що споживач тепер окремо сплачуватиме вартість самого газу і вартість його розподілу (незалежно від обсягу фактичного споживання).

Як роз’яснюють експерти ГО «Публічний аудит», тариф на послуги розподілу природного газу розраховується з урахуванням загальної планової річної приєднаної потужності розподілу природного газу. Потужність ця визначена як максимально допустимий обсяг перетікання природного газу, виражений в одиницях енергії до одиниці часу, наданого замовнику відповідно до договору про надання послуг транспортування, розподілу, зберігання (закачування, відбору) газу. Це означає, що споживачу доведеться сплачувати за розподіл газу так, нібито газ спалюється 24 години на добу в максимально можливому обсязі.

Чим потужніший лічильник, тим більшою буде платіжка

Розмір оплати залежить від наявності та потужності газового лічильника: чим потужніший лічильник, тим більшою буде платіжка. Наприклад, при користуванні лічильником G1.6, який використовується для квартир із газовими плитами, незважаючи на незначний обсяг споживання газу на плиті (4–6 кубів на місяць), абонплата розраховуватиметься, виходячи з максимальної місячної пропускної потужності – 1830 кубів (максимальна потужність лічильника G1.6 – 2,5 куба на годину * 24години * 30,5 дня (365/12)).

Якщо комусь на газову плиту встановили лічильник G2.5, максимальна потужність якого 4 куби на годину, абонплата рахуватиметься, виходячи з максимальної місячної пропускної потужності в 2920 кубів.

Але у НКРЕ наголошують: абонплата – це не додатковий платіж, а відокремлення вартості газу як товару від вартості розподілу і постачання. Остання просто забрана із загальної вартості, а отже сам газ таким чином трохи подешевшає.

Який буде тариф?

Щодо мешканців Гадяцького району, то кінцева місячна абонплата становитиме 0,02442 грн за 1 м3 (без ПДВ). Тобто споживачам з лічильником потужністю G1.6 доведеться сплатити 53,48 грн у місяць, з потужністю G2.5 – 85,57 грн, G4 – 128,35 грн, G6 –213,95 грн, G10 – 342,27 грн.

Як саме зміниться тариф

Тут усе залежатиме від кількох факторів: відсутності чи наявності лічильника, регіону проживання та об’єму споживання. У «Публічному аудиті» констатують: абонплата таки призведе до збільшення розміру платіжок за газ, особливо для населення з низьким обсягом споживання.

Найбільш відчутно це вдарить по споживачах, що використовують незначні обсяги газу, користуючись газовими плитами. Для цієї категорії абонплата буде від 1,5 до 9 разів перевищувати вартість спожитого газу.

Абонплата і субсидії

Ще один пунктик зі знаком мінус – абонплату за газ держава не субсидіюватиме. Тобто субсидія нараховуватиметься тільки на купівлю газу як товару. Абонплату ж доведеться платити власними силами щомісяця в повному обсязі.

«Базар Медіа в Україні»

Прес-служба ПАТ «Гадячгаз»: «ПАТ «Гадячгаз» беззаперечно зобов’язане виконувати Постанови та Закони нашої держави. Та наголошуємо, що і в квітні будемо здійснювати ліцензійну діяльність, якою в першу чергу передбачено безперебійне та безаварійне розподілення природного газу для всіх споживачів нашого району, ну й зрозуміло, що для виконання даних заходів необхідні певні ресурси, які і передбачені в новоприйнятому тарифі».

Думка експерта:

Володимир Землянський, експерт із питань енергетики: «Тепер, якщо людина споживає газ у великих обсягах, – це добре, тому що людина не платить різні витрати. А якщо користується газовою плитою і рівень споживання мінімальний – витрати будуть набагато вищими, ніж вони були до введення такого тарифу».

До речі: 

У вівторок, 4 квітня, під тиском громадськості і політичних сил Національна комісія держрегулювання енергетики і комунальних послуг  заявила про те, що має намір відстрочити введення абонентської плати за газ як мінімум на 3 місяці.

Про це на брифінгу сказав голова НКРЕКП Дмитро Вовк.

«Він буде тривати як мінімум 3 місяці. У понеділок 10 квітня це рішення буде остаточно сформульовано. Як мінімум до опалювального періоду ніякого ноу-хау, ніяких навантажень не буде.»

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...