Якість питної води: стан та екологічні перспективи

питна вода
Поділитися новиною

питна водаУсе живе пов’язане з водою, тому немає більш хвилюючої і обговорюваної теми, ніж тема води. Вона володіє різним складом і нерідко буває непридатною для вживання, особливо для пиття. Мінеральний склад води дуже важливий. До її складу входять йод, кальцій, фтор, хлор, селен та багато інших речовин. Їх недолік або надлишок може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям, має вплив на сольовий баланс системи травлення, появу злоякісних пухлин, порушує діяльність систем організму, тому саме до питної води слід ставитися з особливою увагою. Питна вода хороша, якщо містить збалансований склад мінералів і мікроелементів. М’яка вода, в якій мало кальцію і магнію, погано впливає на роботу серця, жорстка, в якій навпаки, надлишок, призводить до жовчнокам’яної хвороби й проблем із суглобами.

Що у нашому районі?

На даний час водопостачанням об’єктів району здійснюють: ЖКП с. Петрівка-Роменська, КП «Джерело» с. Мартинівка, КП «Краснознаменське» Сергіївська громада, КП «Сервіс» с. Книшівка, КП «Спілка» с. Харківці. Усього в районі налічується 114 артезіанських свердловин, глибиною 160–250 м, та 112 діючих водонапірних веж, 18 – недіючих. Охоплення централізованим водопостачанням жителів району становить 53%. Протяжність водопровідних мереж станом на 2017 рік становить 230 км. До бактеріального забруднення питної води призводить незадовільний санітарно-технічний стан водопровідних мереж і споруд. 80% потребують поточного ремонту: фарбування та дезінфекції, 45% – капітального ремонту або повної заміни тіла водонапірної вежі та технічного переоснащення обладнання.

У 2016 р. Гадяцьким підрозділом лабораторних досліджень Держсанепідемслужби України проведений моніторинг якості питної води із арт. свердловин окремих водопроводів району, а саме: Біленченківка (арт. свердловини №1, 3), Лютенька (№4), Мартинівка, Качанове (арт. свердловина НГВУ «Полтаванафтогаз»), Вельбівка (ДОТ «Іскорка»). Проведений аналіз свідчить, що у воді виявлено перевищення вмісту заліза, амонію та фторидів. І саме тому на двадцятій сесії районної ради, яка відбулася 17 березня у РДА, розглядали питання про затвердження Програми «Питна вода Гадяччини». Вона передбачає забезпечення населення району якісною питною водою та поліпшення умов діяльності і підвищення рівня нашого життя. Програмою передбачені такі заходи: обстеження стану першого поясу зон, здійснення робіт із попередження міграції забруднюючих речовин у другому і третьому поясах, винесення за межі другої зони особливо небезпечних забруднювачів, звалищ, полігонів твердих побутових відходів, скотомогильників тощо.

Якісна питна вода –  артезіанська (добута із глибини 100 м і більше; вона не містить нітратів, нітритів, радіонуклідів; така питна вода не потребує додаткового очищення та знезараження хлором; її можна пити некип’яченою) або із прісноводних джерел, очищена від механічних домішок, бактеріальних і хімічних забруднень. При цьому вона не повинна містити домішок хлору або якихось інших токсичних речовин. Тому у селах на органи самоврядування покладено розпорядження визначитися із обсягом потрібних робіт по реконструкції систем водопостачання, будівництву артезіанських свердловин.

Уперше сільські голови прозвітувалися про розробку проектів виконання Програми на апаратній нараді, яка відбулася 21 березня у РДА.

У Великих Будищах на черговій сесії с/р буде затверджено проект виконання запланованих робіт (проведення водопровідних мереж) по вулицях Садовій і Травневій. На їх виконання із сільського бюджету виділено 153 тис. грн. Уклали тристоронній договір (підрядник – сільська рада – РДА), згідно якого виділили кошти на обладнання водонапірних веж, об’єм роботи встановлено, але проект поки не готовий, на його підготовку виділили 60 тис. грн.

Красна Лука: програма не прийнята, депутати с/р зверталися до міської з проханням підключити водогін до міського, але отримали відмову у зв’язку з технічною неможливістю. Визначили і приблизну вартість виконання робіт водопроводу в с. Хитці (650-700 тис. грн), довжина становить 2,5 км.

Ціпки: планується розробити альтернативний варіант виконання робіт. Довжина водогону – 7 км. У середині квітня планується розробка проекту і виділення коштів.

Гречанівка: 93% жителів забезпечені питною водою, але є й проблема – на одній із вулиць не працює водонапірна вежа, і люди використовують для побутових проблем воду із колодязів. Програма ще не затверджена і вартість робіт не визначена.

Римарівка: у селі є 3 свердловини, які й забезпечують жителів питною водою.  Але водопровід  по вул. Соборній має неналежний стан, це призводить до того, що  не вистачає напору для запалювання колонок. На проведення водогону, облаштування санітарних зон і ремонту веж виділено 178700 грн.

Така Програма, звичайно ж, потрібна, відповідальне виконання заходів, передбачених нею, можливо, дасть певні результати. Але поступове погіршення якості питної води є результатом порушеного стану підземних вод. У районі розташовані підприємства видобування та транспортування природного газу й нафти, що й спричиняє забруднення підземних вод свинцем, цинком, міддю, амонієм, нафтопродуктами. Також однією із загроз є використання хімічних і мінеральних добрив. Рівень хімікатів накопичується з кожним роком, і згодом підземні води можуть стати небезпечними для використання. Тому саме від господарської діяльності підприємств і організацій, а також від нашої з вами відповідальності і громадянської свідомості буде залежати, яку воду питимуть наші нащадки.

Світлана Рожі 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...