Цікаві факти про золото

344762856
Поділитися новиною

344762856Речі, які ви могли не знати про золото

Усі чули вислів «золоте серце» при описі доброти і великодушності людини. Цей вислів посилається на золото в сенсі його цінності. Також усі, напевно, помітили, що переможців Олімпійських ігор нагороджують золотими медалями (хоча вони, в основному, зроблені із срібла і лише покриті золотом). Також золотом покриті статуетки премії «Оскар», нагороди «Греммі», «Золотий глобус» і медаль Нобелівської премії. Чому цей метал вважається настільки цінним?

3447656331. Золото означає «жовтий»

Слово «золото» походить від старого англійського слова «geolu», яке означає «жовтий». Символ золота – Au, який походить від старого латинської назви золота «Aurum», що означає «сяючий світанок».

3447668382. Золото давнини

Золото нерідко знаходять археологи.

Археологічні дані показують, що золото і мідь були першими металами, виявленими людьми. Це сталося близько 5000 до н.е.

3. Перший офіційний самородок

Перший самородок був дуже великим.

Першим зареєстрованим золотом, коли-небудь виявленим у Сполучених Штатах, став самородок вагою 7,8 кг, знайдений в Кабаррусе, штат Північна Кароліна. Коли в Літл-Крік Медоу в 1803 році було знайдено більше цього металу, у США почалася перша золота лихоманка.

haar4. Температура плавлення

Не так уже й складно розплавити золото.

Воно  плавиться при температурі 1064,43 градуси за Цельсієм і може проводити тепло і електрику. Також цей метал ніколи не іржавіє.

5. Хімічно чисте золото

Золото може бути дуже чистим.

24-каратне золото є хімічно чистим. У 18-каратному золоті чистого металу 75 відсотків. У 14-каратному золоті його – 58,5 відсотка, а в 10-каратному – 41,7 відсотка. Домішки, як правило, є сріблом, але це також можуть бути інші метали або їх комбінації, такі як платина, мідь, паладій, цинк, нікель, залізо і кадмій.

images6. Карат як міра чистоти золота

Карат використовується для вимірювання чистоти золота в сучасні дні, а походить це слово від італійського «carato» – насіння ріжкового дерева, вага якого спочатку була одиницею маси у древніх торговців.

7. Найбільший в світі золотий запас

Найбільший в світі запас золота можна знайти на глибині п’ять поверхів під землею всередині сховища Федерального резервного банку Нью-Йорка. У ньому зберігається двадцять п’ять відсотків світового золотого запасу (540000 золотих зливків). Більшість із них належить іноземним урядам.

8. Апарат із продажу золота

Перший в світі автомат із продажу золота був відкритий у травні 2010 року в ультра-розкішному готелі в Абу-Дабі. При цьому торговий автомат сам покритий  24-каратним золотом.

9. Оборот золота

Оборот золота дуже великий, є навіть чорний ринок.

Завдяки своїй крайній рідкості і високій вартості більшість золота, виявленого протягом всієї історії, до сих пір знаходиться в обігу. При цьому близько сімдесяти відсотків всього золота, що знаходиться в обігу, було видобуто протягом останніх ста років.

10. Золото – плоть богів

Матеріал нерідко наділяли сакральним змістом.

У стародавньому Єгипті золото вважалося шкірою або плоттю богів, зокрема, єгипетського бога сонця Ра. Отже, золото було недоступно нікому, крім фараонів, і тільки після них – священикам та іншим членам правлячої сім’ї. Камери, в яких тримали саркофаги фараонів, називали «будинками золота».

11. Золото як продукт харчування

Золото в невеликих порціях є їстівним. У деяких азіатських країнах золото додають у фрукти, желейні закуски, каву і чай. Принаймні з 1500-х років європейці кладуть золоті листочки в пляшки лікеру Danziger Goldwasser і Goldschlager. Крім того, найдорожчий гамбургер у світі включає в себе пластівці золота.

12. Золото як стандарт

Вартість золота використовувалася в якості стандарту для багатьох валют. Після Другої світової війни Сполучені Штати створили Бреттон-Вудську систему, яка визначила вартість долара США, що дорівнює вартості 1/35 тройської унції золота (888,671 мг). Ця система була скасована у 1971 році, коли золота вже не вистачало, щоб покрити вартість усіх паперових грошей, що перебувають в обігу.

13. Вартість золота

Багато задавались питанням, чому золото настільки дороге. Золото настільки рідкісне, що всього за одну годину в світі відливається більше стали, ніж було відлито золота з початку історії людства.

14. М’яке золото

Повністю чисте золото настільки м’яке, що його можна м’яти руками.

Також золото настільки податливе, що з нього можна витягнути швейну нитку. Одну унцію (28,35 г) золота можна витягнути в нитку довжиною 80 км.

15. Де знайти золото

Видобувати золото важко, але цікаво.

Золото було виявлено на кожному континенті на Землі. Багато вчених вважають, що його можна буде знайти на Марсі, Меркурії і Венері.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...