Музикотерапія – методика не нова

музикотерапія
Поділитися новиною

музикотерапіяДавно відомо, що музика – величезне джерело естетичної і духовної насолоди. Вона супроводжує людину протягом усього життя, приносить багато щасливих і радісних вражень. Ще в стародавній Греції однією із головних умов навчання була музика. Особливо це стосувалося лікарів. Стародавні вчені приписували музиці божественну, магічну силу. Про музику Гайдна Т.Шевченко у «Щоденнику» так записав: «Божественный Гайдн. Божественнаямузыка!» Саме музичні мелодії стали невід’ємною частиною всього життя Т.Шевченка.Міфи стародавньої Греції розповідають про Орфея – чарівника,співака і музиканта, який мистецтвом своїм приборкував хижих тварин, оживляв скелі й дерева.

Спроби глибоко та науково-об’єктивно вивчити емоційний вплив музики припадають на ХІХ-ХХ ст. Учені відмічають, що музика здатна послабити біль, збільшити рухливість тих, хто страждає на хворобу Паркінсона, покращити сон і зняти стрес, полегшити симптоми нудоти під час та після хіміотерапії, знизити рівень тривоги та занепокоєння, нормалізувати кров’яний тиск.Такі властивості музики, як різна висота звуків, їх сила та тембр по-різному діють на систему кровообігу, на сповільнене чи посилене серцебиття. У працях вченого Догеляє повідомлення про те, що в людей коливання кровообігу головним чином залежить від тембру звуку. Так, звуки флейти-пікколо та кларнета викликають помітні зміни у діяльності серцево-судинної системи.Як показує практика багатьох фізіологів і психологів, люди, які перенесли інсульт, рухаються значно впевненіше, якщо їх «супроводжує» музичний фрагмент із чітким, явно вираженим ритмом.Під дією музики відбуваються зміни в залозах внутрішньої секреції. Під впливом ритмічних, енергійних мажорнихінтонацій посилюється праця м’язів. Це спостерігали і самі музиканти-професіонали за допомогою таких приладів, як динамометр і ергограф. Вони також довели, що визначений ритм, тембр звуків і тональність викликають у деяких людей світлові асоціації. Таким «світловим» слухом були наділені відомі композитори М. Римський-Корсаков, О.Скрябін, Б.Сметана.Фахівці стверджують, що у структурі мозку та м’язових тканинах є щось, здатне підкорятися музичному ритму. Спільні зусилля фізіологів, психологів на науково-експериментальній основі довели, що прослуховування тихих музичних мелодій зазвичай має виражений заспокійливий ефект, тоді як енергійні, голосні та чіткі ритми, навпаки, підвищують тонус.

Мінорне звучання зменшує частоту серцевих скорочень, знижує артеріальний тиск і тонус м’язів. Універсальну музику В.Моцарта можна використовувати при значних психосоматичних захворюваннях, розладах мовлення і навіть при розумовій відсталості. Мелодії непогано допомагають при гастритах, спазматичних кольках, виразці шлунку та 12-палої кишки, бронхіальній астмі, хронічному бронхіті. У лікарнях Нідерландів і Франції музику застосовують у кардіологічній практиці та під час операцій. А у нас таку методику забувають, а шкода.

Слід додати, що музика в загальному робить людину більш сентиментальною, лагідною, щедрішою і мудрішою. Коли слухаєш гарне виконанням мелодії, то забуваєш, день чи ніч за вікном, хлопчик ти чи старий, забуваєш усе! А як замре голос співця, серце росте та хоче розірватися від великої любові до ближнього, до людей, до землі…Таким чином, музика має і високі виховні моральні якості. Хто грає на будь-якому музичному інструменті– стає рабом такого мистецтва на все життя.

Це говорю я– музикант від роду Михайло Ніконенко з Гадяча.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...