І авто придбав, і роботу робить!

Поділитися новиною

сесіяДруге пленарне засідання 17-ої сесії міської ради почалося нетрадиційно. Мер міста ґрунтовно взявся за облагородження сесійної зали і вирішив «посадити» всіх депутатів поближче до себе. Віднині «гальорки» немає і, відповідно, немає можливості у депутатів шуміти на останніх рядах. А найближчим часом голова пообіцяв ще й крісла новенькі придбати, тож невдовзі рада буде виблискувати, як нова копійка. Не обділили й пресу – спеціально для ЗМІ виділили декілька стільців, із яких добре видно, а головне чутно все, що відбувається під час засідань. Перелік порядку денного був небагаточисельний і, в основному, усе стосувалось земельних питань. Але розпочали зовсім не із них. Що цікавого обговорювали під час сесії, читайте далі.

«Отак «Тойота» помогла!»

Саме так коментували у соцмережах виступ голови міської ради на сесії. Перед розглядом питань, анонсованих у порядку денному, він вирішив відзвітувати «про зроблене». Свій спонтанний  звіт він пояснив тим, що у його бік останнім часом посипалась чимала порція критики: мовляв, «автомобіль придбав, а нічого не робить».

Тому далі дослівно:

*1 млн 640 тис. виділено на прохання мера із обласного екологічного фонду на придбання сортувальної лінії. Уже у березні сесія облради повинна передати кошти, міська рада додасть свої, оголосять тендер і придбають;  

*45 млн грн закладено у держбюджет для капремонту мосту через річку Псьол у Гадячі саме після звернення мера до нардепа по нашому округу. Проектно-кошторисна документація вже передана службі автодоріг.

*Зустрічався із нардепом задля вирішення питання передачі 16,4 га землі (сад бджолярів) на баланс міської ради. Питання практично вирішене.

*Звернувся до нардепа по питанню створення 5-го госпітального округу на базі Гадяцької ЦРЛ.  Наявна документація передана в Міністерство інфраструктури, охорони здоров’я. Також особисто мав розмову із Лисаком (начальник Департаменту охорони здоров’я – авт.), тож питання розглядається.

*Наступне – це відновлення роботи військового санаторію на базі Гадяцького тубсанаторію. Є зацікавлені люди із Міністерства оборони України, які готові профінансувати створення  реабілітаційного центру для учасників АТО і їх сімей.

*Після звернення мера екологічна комісія Полтавської облради виділила місту 1 млн 650 тис. грн на придбання сміттєвоза.  

*Звернувся до депутатів облради, і вони включили план фінансування ремонту доріг по місту Гадяч у межах 2 млн грн. Його розглядатимуть на найближчій сесії облради.

*Окремо звернувся і до депутатів облради по нашому округу із проханням виділення коштів для придбання автобуса сполученням Малі Будища – ЗБВ. Анатолій Попельнюх пообіцяв 1 млн грн, 500 тис. грн дасть представник Руслана Богдана і 300 тис. обіцяє Володимир Савченко (кременчужанин, балотувався від нашого округу у облраду).

*Написав звернення до нардепа із проханням виділити 5,5 млн грн на придбання медобладнання: комп’ютерного томографа, мамографа і ангіографа для укомплектації ЦРЛ, у зв’язку із тим, що планується створення госпітального округу.

*Звернувся до нардепа за допомогою у придбанні комбінованої дорожньої машини, вартістю 2,5 млн грн; 1,5 млн просив на реконструкцію опалення 3 школи; 1 млн 400 тис. – на заміну котлів у ДНЗ №9; 3 млн грн – на придбання трьох автобусів; на реконструкцію вуличного освітлення, установлення LED-світильників: 1 млн грн – на вул. Полтавську,  1 млн – на Гетьманську, 500 тис. грн – на Лохвицьку + 1,5 млн грн – на парк «Перемога».

Тому, зважаючи на вищеперераховане, міський голова вважає, що роботу свою виконує у повному обсязі.

Звісно, більшість звернень ще не профінансовані і знаходяться на стадії розгляду. Тож і висновки будемо робити по факту.

Нова мінімалка – нові податки

Депутатський корпус підійшов по-новому щодо сплати податку на нерухоме майно. Так як відбулося збільшення мінімальної зарплати,  за кожен «зайвий» квадратний метр доведеться сплатити 3 гривні 20 копійок. Як  раніше повідомлялося, податок не накладається, якщо  площа квартира не більша 60 м кв., а будинку  – 120 м кв.

І знову про «Нафтозбут»

На минулому засіданні депутати вже розглядали питання про продовження договору оренди землі із ТОВ «Нафтозбут» (колишнім «Маунтфілд»). Тоді  вирішили продовжити договір лише на рік під 12%. Але під час сесії міський голова повернувся до цього питання знову. Як виявилось, почувши про підвищення орендної плати удвічі, представники ТОВ заявились до мерії із проханням повернути колишню відсоткову ставку. Натомість пообіцяли щорічно платити 6% за землю (100 тис. грн) +120 тис. грн виділяти фінансову допомогу місту. І мер нібито погодився на їхні умови, мовляв, «не коректно ставити 12%». Не зрозуміло тільки, який зиск нам із такої угоди? Адже раніше вони платили 200 тисяч в рік, а тепер будуть 220!! Депутатський корпус сприйняв ці пропозиції досить неоднозначно. Тому питання відклали до березневої сесії.

«Да будєт свет!»

Микола Ємець (начальник МКП «Комунсервіс») вперше за довгий час звітував перед депутатським корпусом про зроблене його службою, зокрема про стан вуличного освітлення.

«На сьогодні у місті функціонує 627 світлових точок, – повідомив він. – Роботи по відновленню вуличного освітлення проводить КП «Промприлад». Уже цього року виконано значний об’єм запланованого: усі заяви, які надійшли до 1 січня, включені в план + виконувалися планові роботи. Протягом січня-лютого на виконання робіт виділено 75 тис. 200 грн.

Що зроблено: відновлено освітлення пров. Чапаєва, Першотравневого, Яблуневого, Драгоманова, Жовтневого, вул. Тельмана, Андрієвського.

На березень бюджет – 100 тис. грн, що надасть змогу відновити близько 2,5 км ліній згідно графіку. Для виконання робіт використовуємо такі матеріали і обладнання: ліктьова вишка (ПП  Вірченко, 350 грн/год.), провід 25 мм – 1 км/15 тис. 700 грн, світильники – 1 шт./355 грн, лампи енергозберігаючі – 1 шт./323 грн, таймери – 662 грн/шт., труба – 86 грн/ м».

Начальник МКП повідомив, що одночасно із реконструкцією ліній проводиться й обслуговування – заведено журнал обліку звернень і зауважень по освітленню і контролю за їх виконанням. Тож маєте зауваження – пишіть звернення чи телефонуйте, ваші побажання обов’язково врахують. Тим паче, що комунальному підприємств дали «зелене світло» на виконання робіт і пообіцяли постійно підкидати грошей.

Міська рада проти громадської

До міської ради надійшло звернення від 4 громадських організацій із проханням про створення громадської ради як дорадчого органу при міській. По цьому питанні виступав секретар міськради Григорій Сафонов. Він зачитав купу законів, порядків і інших дуже важливих підзаконних актів і на кінець повідомив, що комісія розглядала це питання і не рекомендує створювати громадську раду. Пояснив це тим, що при міськраді і так достатньо дорадчих органів – це і депутати, і депутатські комісії, і вуличні комітети із головами, і будинкові сходки. А як ще й громадська рада буде йти зі своїми рекомендаціями, то взагалі порядку не буде.

Та й міський голова підтвердив, що повністю задоволений роботою депутатського корпусу і не потребує додаткового дорадчого органу.

На противагу думці чиновників виступив Олександр Сиваш (представник ГО). Він вважає, що громадська рада потрібна, адже саме вона стимулює роботу органів місцевого самоврядування.

«Вимагаю незалежного обстеження»

Людмила Божко звернулась до міської ради із депутатським зверненням, що стосується роботи КПТГ «Гадячтеплоенерго» і плати за місця загального користування.

Вона вважає за необхідне провести незалежний аудит щодо нарахування плати для жителів багатоквартирних будинків.

Дивно тільки, що згадали про цю плату аж із настанням весни, а не підключились до вирішення питання взимку, коли ми разом із відвідувачами редакції намагались відшукати правду.  

«Стояло питання – допомагали!»

Так відповів міський голова Олександру Сивашу на прохання допомогти місцевим волонтерам. Голова ГО «Гадяцька народна рада» стверджує, що на 2 останні звернення до міськради щодо виділення фінансової допомоги для поїздок в АТО він  не отримав навіть відповіді. Проте цього разу відповідь він отримав миттєво: міська рада не може передбачити фінансування громадської організації. Нібито коли «стояло» питання про допомогу, то допомагали. Ніхто й не заперечує той факт, що міськрада допомагала. Але ж АТО продовжується, то, відповідно, й питання повинно «СТОЯТИ» постійно.

Оксана Кириченко, Олександр Товстий

LIVE OFFLINE
track image
Loading...