Сміттєвий полігон побудують у Хитцях або… посеред лісу

сміття
Поділитися новиною

сміттяПитання збору сміття в районі обговорювали 23 лютого у приміщенні РДА.

Нагадаємо, що згідно чинного законодавства із 1 січня 2018 року захоронення неперероблених побутових відходів буде заборонено.

Тому до Гадяча на запрошення місцевої влади завітали автори обласної програми поводження з твердими побутовими відходами Олег Пругло (заступник голови ОДА),  Едуард Рева (начальник управління ЖКГ) і науковець Оксана Ілляш.

Оксана Ілляш представляла проект, попередньо озвучений іншим учасникам програми. Вона розповіла, що Гадяцький район визначений як один із 5 субрегіонів в області. Крім нашого району, до нього також входитимуть Зіньківський, Диканський і Котелевський. За усіма розрахунками і загальними показниками Гадяцький район найбільше підходить для того, щоб бути центром.   

Якщо коротко, то для того, щоб повноцінно реалізувати проект, для району потрібно буде закупити 914 контейнерів і 4 одиниці техніки (для міста окремо). Автори проекту пропонують Хитцівське сміттєзвалище реконструювати у полігон твердих побутових відходів, на що потрібно близько 3-х мільйонів гривень (лише розробка проекту – 1,5 мільйони). На придбання мобільної сортувальної установки потрібно також розкошелитись – її вартість становить 3 млн 295 тисяч гривень. Район поділять на сім логістичних маршрутів, де буде збиратись сміття, і звідти його перевозитимуть  на загальний полігон.

Але, наголошуємо, це поки що проект, жодних конкретних рішень ще не прийнято.

Районні чиновники також мають свою думку із цього приводу:

Олексій Матюшенко (голова РДА): «Хитцівське сміттєзвалище заповнене. Потрібно шукати місце для нового полігону. Можливо, зробимо так, як у Полтавському субрегіоні – виділимо ділянку в лісі, там, де не потрібне погодження  громади».  

Володимир Нікітенко (голова райради): «Експлуатувати хитцівський смітник далі не можна. Міська рада вже обіцяла придбати туди сортувальну лінію, а ми 300 тис. грн виділили. І де ж вона? До 1 січня час ще є, потрібно думати, де захоронювати сміття. Загалом ця програма залежатиме від того, як сільські голови працюватимуть на місцях».

Найближчим часом відбудеться чергове обговорення програми, про що ми повідомимо вам на сторінках тижневика.   

Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...