Найбільший малинник України – у Гадяцькому районі

малина
Поділитися новиною

малинаНині на території Полтавщини налічується 7 тисяч гектарів фруктових садів проти 30-тисяч, які плодоносили у 90-х роках. Окрім того, більшість із тих, що залишились, непродуктивні і підлягають розкорчуванню. І хоча останні кілька років ситуація із вирощуванням фруктів і ягід в області налагоджується, усе ж на кожного мешканця області припадає вдвічі менше норми  – 52 кг замість 90. Чиновники вважають, що у нашого регіону прекрасна перспектива щодо вирощування ягід і фруктів. Для цього лише потрібно знайти хороших господарів і скоординувати їх із головами сільрад.

ФГ «Сади Полтавщини» працює на ринку садівництва України з 2009 року і вже встигло себе зарекомендувати. Господарство вирощує ягоди і фрукти із суворим дотриманням технологічного процесу. Весь садівний матеріал вирощений самостійно і є безвірусним та сертифікованим. Перший ягідник господарство створило у 2011 році в Диканському районі. Сьогодні там успішно вирощують малину, чорну  смородину, яблуні, черешні і сливи.  

Роман ЦінченкоАле наступним кроком від ФГ «Сади Полтавщини» стало створення подібного проекту ТОВ «Сади Гадяччини» на теренах  нашого району. Керує ним полтавчанин Роман Цінченко (це прізвище ви могли неодноразово бачити на сторінках нашого тижневика, адже Костянтин Цінченко, брат Романа, певний час активно займався на Гадяччині заготівлею дров). І нам вдалося поспілкуватись із Романом у телефонному режимі.

«У Гадяцькому районі плануємо створити найбільший органічний ягідник України! – із неприхованою гордістю в голосі повідомив нам підприємець. – Першу ділянку органічної малини ми плануємо висадити вже восени у Веприку на площі 27 га. Уже розробляємо на неї сертифікат європейського зразка «Оrganіk standard».

Сьогодні найбільшим у країні вважається ягідний сад цього ж підприємства у Диканьці – там засаджено 13 га. Але підприємець твердо переконаний, що у нашому районі йому вдасться перевершити свої починання.

До того ж, Веприцькі землі не єдині, де фермерське господарство планує втілювати свої задуми. Ще один, щоправда менший за розмірами, ягідник голова кооперативу збирається посадити у Розбишівці на землях тамтешньої школи-інтернату.

«Коли у Диканському районі я вирощую і фрукти, і ягоди, то у Гадяцькому хочу поставити акцент лише на ягідники. Навесні я запланував посадити там по гектару малини і смородини. Зможемо заодно забезпечувати школу і збирати на продаж».

Судячи з того, в яких масштабах заплановане ягідництво у нашому районі, проблема безробіття повинна зменшитись у рази. Адже для обробітку 27 га саду потрібна робоча сила.

«Наш проект у Диканьці залучає 150 працівників тільки на збір малини. На веприцький проект планується близько 400 людей. Нехай вони будуть «сезонними», але все ж краще, ніж нічого. Збір починається із середини липня і закінчується в жовтні.

Але, окрім збору,  малину потрібно полоти, підв’язувати, поливати. Та й трактористи нам потрібні (мінімум двох візьмемо на постійну роботу)».

Про різноманітність техніки поки що мова не йде – наявний лише один трактор МТЗ-321 (про цю закупівлю місцевим СОК «Гадяч сад» ми вже писали). Як стверджує директор кооперативу, ця техніка багатофункціональна і її вистачить для догляду за малинником. У перспективі придбають ще.

Чому створили саме кооператив? Підприємець каже, що рівняється на сусідню Польщу, яка протягом короткого часу змогла вибитись у передовики по вирощуванню садовини. Саме там уже давно почали відроджувати кооперативи подібного профілю. Це, нібито, досить вигідно економічно.

«Із досвіду знаю, що продавати власну вирощену продукцію набагато легше оптовими партіями, ніж уроздріб. 

Ягоду для розведення також обирати було неважко. Адже малину дуже легко  вирощувати. Її навіть не потрібно нічим обприскувати і, відповідно, виходить, що ми вирощуємо екологічно чистий продукт, що є досить популярним на сучасному ринку».

Окрім усіх економічних переваг, створення подібного кооперативу у районі вигідно і самим місцевим жителям. Адже сьогодні вже майже не лишилося пунктів прийому плодово-овочевих продуктів. А таке об’єднання, як кооператив, зможе скуповувати ту ж малину у населення і давати за неї досить адекватну ціну.

Чому саме Гадяцький район, Роман Цінченко пояснює неохоче. Каже, що чув безліч позитивних відгуків про наші родючі землі від друзів і знайомих. Тому й вирішив зайнятись відродженням садівництва і ягідництва у селах. До речі, після нашого району підприємець обіцяє не зупинятись і плавно переходитиме на інші.  Добре це чи ні – побачимо згодом. У будь-якому випадку подібним шляхом можна спробувати відродити село. Можливо, майбутнє таки за кооперативами.

Оксана Кириченко

 

Департаментом агропромислового розвитку ОДА розроблено Програму розвитку та підтримки аграрного комплексу Полтавщини. Унаслідок у 2016 році в області було зареєстровано 7 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів: СОК «Гадяч сад» Гадяцького району, СОК «Діброва-Агро» Диканського району, СОК «Медовий край» Кобеляцького району, СОК «Бузова-Агро» Шишацького району, СОК «Вишенька», СОК «Пирятинський степ» та СОК «Смотриківський» Пирятинського району.  

СОК «Гадяч сад» зареєстрований на місцевого підприємця Юрія Мотренка і входить у ТОВ «Сади Гадяччини», керує яким Роман Цінченко.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...