Нестача медичних кадрів та сортування сміття

апаратна
Поділитися новиною

апаратнаПро це та інше говорили 10 січня  у приміщенні ККЗ «Дружба», де відбулася апаратна нарада.

Першим питанням розглянули перспективні плани забезпечення функціонування установ культури, освіти, медицини та спорту, благоустрій та водопостачання населених пунктів району.

Відроджуємо історико-культурну спадщину

Начальник відділу культури РДА Лариса Труш розповіла про пріоритетні завдання на поточний рік, головне із яких – покращення матеріальної бази, відновлення теплопостачання, запровадження новітніх форм і методів роботи. Одним із головних завдань постало затвердження районної програми «Відродження історико-культурної спадщини Гадяцького району на 2017-2020 роки», це облаштування садиби Петра Дяченка та Миколи Савченка у с. Березова Лука, реконструкції історичної садиби родини Васюків у Бобрику, колишнього приміщення Великобудищанської ЗОШ під музей українського побуту козацького села у с. Великі Будища, колишнього приміщення Лютенської ЗОШ під краєзнавчий музей «Історія українського села» та приміщення під краєзнавчий музей «Козацький край» у с. Червоний Кут.

Директор централізованої бібліотечної системи Ольга Красюк розповіла, що із 37 сільських бібліотек 22 забезпечені комп’ютерами та підключені до мережі Інтернет, також звернулася до голів сільрад із проханням звернути увагу на поповнення книжкових фондів сільських бібліотек.     

Де взяти кошти?

Начальник відділу освіти РДА Ірина Гулей доповіла, що в минулому році у підпорядкуванні було 28 шкіл, зараз, у зв’язку зі створенням Сергіївської громади, залишилось 25. Бюджетних коштів на заробітну плату працівників освіти та охорону не вистачає.

Усі керівники відділів звернулися до голів сільрад, щоб ті активно брали участь у розвитку усіх галузей села та направляли субвенції.

Медицина

Валентина Близнюк, головний лікар КЗ ПМСД, розповіла про впровадження медичної реформи. Тож у першому півріччі передбачається доопрацювання нормативної бази щодо реформування. Це адаптація міжнародних протоколів лікування для первинної ланки; формування гарантованого переліку послуг; затвердження на рівні уряду складу та меж госпітальних округів; упровадження у лютому референтного ціноутворення, відшкодування вартості  ліків із квітня; розробка та впровадження першого компоненту електронної охорони здоров’я – реєстру пацієнтів, лікарів, медичних закладів. У цьому році планується навести лад у ФАПах.

В.о. головного лікаря ЦРЛ Олександр Подорожній розповів, що станом на 1 січня цього року у лікарні функціонує 9 стаціонарних відділень на 230 ліжок, крім того, жителі району отримують медичну допомогу в обласних лікувально-профілактичних медичних закладах, у яких хворими щорічно використовується близько 130 ліжок. У закладі при поліклінічному відділенні функціонує багатопрофільний денний стаціонар на 70 ліжок, який планується розширити до 80 ліжок, коли неврологічне відділення перейде на базу травматологічного відділення, яке переведене у склад хірургічного відділення. Загалом поліклінічне відділення розраховане на 394 відвідування в зміну, ведеться прийом по 23 лікарських спеціальностях.

Згідно документів у поточному році будуть створені госпітальні округи. Мета їх утворення – підпорядкування закладів охорони здоров’я у спосіб, який дозволить забезпечити якість та своєчасність надання медичної допомоги. Згідно визначення Департаменту охорони здоров’я Гадяцька ЦРЛ матиме статус лікарні інтенсивного лікування першого рівня, яка матиме усі підрозділи, крім офтальмологічного відділення. Його доля поки що невідома. Основна проблема лікарні – медичні кадри, яких так не вистачає, на даний час вакантними є 27 посад із 18 спеціальностей.

Розпочалися конкурси

Оголосили районні конкурси проектів розвитку територіальних громад, спрямовані на підвищення активності органів місцевого самоврядування у розв’язанні актуальних проблем району, основними напрямками конкурсу є: централізоване водопостачання, капітальний ремонт та реконструкція школи, сучасна бібліотека, медицина (ФАП, АЗПСМ). Проекти приймаються до 1 квітня. Також оголосили конкурс «Краща автобусна зупинка 2017 року» та «Краща спортивна інфраструктура Гадяцького району 2017 року». Переможці минулого року участі не братимуть.

Сміття будемо сортувати

Із 1 січня 2018 року в Україні вступає в дію норма закону, згідно якої заборонятиметься захоронення побутового сміття на звалищах без сортування та переробки. Тобто нам доведеться перейти на роздільний збір сміття та почати його переробку. Тож протягом поточного року кожна сільрада повинна закупити контейнери для роздільного збирання сміття та створити комунальне підприємство згідно проекту обласної ради.

Оксана Руденко

2 коментарі до “Нестача медичних кадрів та сортування сміття

  1. Правильний підхід до утилізації твердих побутових відходів втілено в селі Зачепилівка Новосанжарського району на Полтавщині за сприяння проекту DESPRO
    https://www.youtube.com/watch?v=pAN499BU4XM

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...