Грип – а що у нас?

ГРИП
Поділитися новиною

ГРИПЯк відомо, в Україні цього року ситуація по захворюваності населення на грип та ГРІ (гострі респіраторні інфекції) ускладнилася, прогнози медиків щодо цих захворювань справдилась.

Гадяцький район

Фахівцями міжрайонного підрозділу лабораторних досліджень здійснюється щоденний моніторинг за ситуацією з грипу та ГРІ.

Станом на 20 грудня, із початку цього року у районі зареєстровано 51 особу, що захворіла на грип, а хворих на гострі респіраторні інфекції – 8270 осіб, із яких дітей віком до 17 років – 4375, або майже 53% від загальної кількості хворих.

Із жовтня 2016 року захворіли на грип 11 осіб, з яких 4 – діти. За цей же період на ГРІ захворіли 2973 особи, із них 1798 дітей (60,5%). Школярів, що захворіли з початку жовтня, – 1022 (56,8%).

У зв’язку з високою захворюваністю школярів було тимчасово призупинено навчальний процес у 10 школах району (усі міські школи, а також школи у селах П.-Роменська, Сари, Лютенька, Рашівка, Веприк).

За останній тиждень зареєстровано 432 хворих на ГРІ та 3 особи, хворі на грип. Дітей, хворих на ГРІ, – 214, із яких школярів – 113 (52,8% від загальної кількості захворілих дітей). На підставі проведеного аналізу слід відзначити, що епідемічний поріг щодо захворюваності населення на грип та ГРІ перевищує встановлений для цього періоду року показник на 29,0%. Наведені факти свідчать про те, що заспокоюватись ще рано, необхідність проведення профілактичних заходів залишається актуальною.

Ефективним заходом є вакцинація. Практика показує, що населення неоднозначно сприймає необхідність вакцинації, не враховуючи те, що після профілактичних щеплень зменшується кількість хворих, а перебіг хвороби проходить значно легше.

У нашому районі більш організованою є вакцинація у медичних та інтернатних закладах.

В епідемічний період слід уникати масових скупчень людей, необхідно частіше провітрювати приміщення. Рекомендовано вживати продукти, які мають природні фітонциди – часник, цибулю та інші продукти з високим вмістом вітамінів.

У разі виникнення симптомів захворювання не слід займатися самолікуванням, а звертатися за кваліфікованою медичною допомогою.

Доброго вам здоров’я, яке багато в чому залежить від нас самих!

Будьмо обережними – харчові продукти можуть бути небезпечними!

Завершується 2016 рік, наближаються  новорічні та Різдвяні свята, під час яких можуть виникати епідемічні ускладнення,  пов’язані зі вживанням неякісних харчових продуктів. Переважна більшість масових випадків інфекційних кишкових захворювань та харчових отруєнь відбувається саме під час ювілеїв, весіль та інших заходів за участю значної кількості людей. На превеликий жаль, в Україні за останні роки різко збільшилась кількість спалахів харчових отруєнь та гострих кишкових захворювань серед населення. Якщо раніше кількість їх за рік могла бути 40-50, то у 2015 році – 101 спалах, а у 2016 ситуація ще погіршилась. Детально з цим нас постійно знайомлять засоби масової інформації, проте власники підприємств торгівлі, громадського харчування та окремі громадяни часто нехтують існуючими правилами щодо дотримання  гігієнічних і технологічних вимог. На фоні продовження мораторію щодо перевірки підприємств, у тому числі підприємств із виробництва та реалізації харчових продуктів, частина господарюючих суб’єктів легковажно ставиться до якості своєї продукції. Як доводить  статистика, основною причиною спалахів є вживання продуктів неякісних або підозрілої якості. При цьому можуть порушуватись терміни чи температура зберігання харчових продуктів, технологія їх приготування. Одна із серйозних причин – недотримання особистої гігієни людьми, причетними до виробництва та реалізації харчових продуктів.  У 2016 році значно збільшилась кількість отруєнь унаслідок вживання сурогатних алкогольних напоїв.

Нагадуємо, що фактором передачі інфекції найчастіше є швидкопсувні продукти із м’яса, риби, молочні продукти, кондитерські кремові вироби, заливні страви, особливо коли продукти готують заздалегідь, у великих кількостях і вживають не один день. Це якраз і спостерігається під час святкувань, коли виникають харчові отруєння та кишкові захворювання, викликані сальмонелами, стафілококами та іншими мікроорганізмами. Епідемічна ситуація несприятлива не тільки в окремих регіонах України, але й у Гадяцькому районі. За 11 місяців 2016 року кількість хворих на гострі кишкові інфекції, у порівнянні з таким же періодом минулого року, зросла в 1,2 рази, тому ще раз слід нагадати, як уберегтися від негативного впливу неякісних харчових продуктів на здоров’я людей.

Відзначати свята краще у підприємствах громадського харчування, які зарекомендували себе позитивно з позиції якості обслуговування та безпечності своєї продукції. Ураховуючи, що більшість людей святкують переважно вдома, слід не забувати, що у побуті ще багато випадків інфекційних захворювань та харчових отруєнь, тому треба дотримуватись певних правил:

– купувати  продукти тільки в узаконених місцях, краще магазинах;

– не порушувати технологію та гігієну під час приготування страв, зберігати їх тільки в холоді, при температурі не вище +60 С.

– дотримуватись термінів зберігання швидкопсувних продуктів, не готувати такі страви із запасом;

– не вживати страви  сумнівної якості;

– при забої домашніх тварин користуватись послугами ветеринарних фахівців, щоб уникнути хворих тварин на сальмонельоз, сибірку та інші захворювання;

– розробку сирих та  готових продуктів здійснювати з використанням окремого інвентарю, не допускати також спільного їх зберігання для упередження інфікування готових страв хвороботворними мікроорганізмами;

– суворо дотримуватись правил особистої  гігієни.

Благополучних свят і здоров’я кожній родині!

А. Жезіцький, районна санепідслужба

LIVE OFFLINE
track image
Loading...