Пандус: обов’язково чи ні?

пандус
Поділитися новиною

пандусНад цим питанням часто замислюються місцеві підприємці. Звісно, про те, що пандуси не потрібно встановлювати, мова не йде. Не зрозумілим для багатьох лишається законодавча основа: встановлення обов’язкове для будівель усіх видів призначення чи ні? І хто контролює наявність пандусів на об’єктах? Та й цікаво, чи є відповідальність за відсутність пандуса?

Із цим питанням  ми звернулись до міського архітектора Поліни Вєтрової.    

«Пандусами повинні бути оснащені всі об’єкти громадського призначення. У обов’язковому порядку пандуси повинні бути в закладах соціального призначення. Або ж  замість пандусів повинні бути спеціальні підйомники для людей із особливими потребами.

На наступний рік міська рада запланувала реконструкцію пандуса біля «дитячої поліклініки» і в процесі придбання ліфта-підйомника у міську школу №4».

Як виявилось, в Україні вдосталь законів та норм, що захищають право маломобільних груп на доступність та ставлять вимогу, аби всі об’єкти громадського призначення були доступними. Серед таких документів – Конституція України, у якій зазначено, що усі люди є рівні в правах і повинні мати однаковий доступ до громадських споруд;  доступність громадських будівель передбачає Закон України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від березня 1991 року;  у 2009 році Україна ратифікувала конвенцію ООН про права людей з інвалідністю, у якій також є стаття про доступність; ДБН В.2.3-17:2006 «Доступність будівель для маломобільних груп населення».

А кому ж скаржитися?  Є чимало структур, які повинні реагувати на порушення прав маломобільних груп населення. На скаргу щодо недоступності певної споруди чи об’єкту мали б відреагувати: у прокуратурі міста, адже ця структура має стояти на контролі захисту прав людей; у відділі захисту прав споживачів, бо якщо людина з інвалідністю чи мати із візочком не можуть потрапити до магазину через відсутність пандуса, це – порушення її прав;  у міській раді, якщо йдеться про проблеми із доступністю в інфраструктурі міста; в Архітектурній будінспекції України, якщо йдеться про новозбудований об’єкт;  до суду, якщо вищеперелічені інстанції належним чином не відреагували та проблему не виправили.

До речі, скаргу у всі перелічені установи може подати не лише людина із інвалідністю, але й будь-хто, якщо вважає, що має місце порушення прав людини.

Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...