Кооператив чи закупівельник?

молоко
Поділитися новиною
молокоПам’ятаєте, коли ще з початку весни селяни бунтували проти заниження цін на молоко? Тоді до громад їздили голови РДА та районної ради разом із обласною сільськогосподарською дорадчою службою, запрошували і молокозаготівельників, де обговорювали вартість на молоко та збільшення її шляхом створення молочних кооперативів. Наводили як приклад Решетилівку та Козельщину, де уже діють кооперативи, вони мають одного заготівельника та фіксовану ціну на молоко. Але щоб створити кооператив, для старту потрібен певний капітал – близько 500 тис. грн. І основним критерієм по виробництву та реалізації молока є санітарні вимоги. Ще  під час громадського обговорення у с. Бобрик селяни зауважували, що кооператив близько 40% молока не прийме, бо його якість не буде відповідати нормам.
Із приходом осені вартість молока зросла, і селяни трішки «притихли». Молочний кооператив у районі так ніхто і не створив. Хоча Рашівська, Харківецька та Бобрицька громади подумували над цим, та до діла так і не дійшло.
«Зараз ціна стабілізувалась – 5,5 грн за літр. Була ідея створити молочний кооператив на базі Веприцької сільради, але більшість не підтримала її. Прийде літо – і ціна на молоко знову значно знизиться. Тоді селяни знову будуть бідкатися», – говорить Любов Жажка (голова Бобрицької с/р).
Оксана Руденко
 
НА ФОН
Надсилали звернення до Міністерства аграрної політики та продовольства України, в якому просили врегулювати ціну на молоко на державному рівні. Отримали відповідь, що державне регулювання цін на молочну сировину не здійснюється, тому ціна на молочну сировину встановлюються суб’єктами господарювання самостійно за згодою сторін.
 
LIVE OFFLINE
track image
Loading...