РОЗМОВА ПРО ВІЧНЕ

UCH 1683 новый размер
Поділитися новиною

 

UCH 1683 новый размерУ Гадяцькому училищі культури ім. І.П.Котляревського є гарна традиція: ось уже кілька років поспіль викладачами Галиною Сидоренко та Валентиною Криворучко проводиться кінолекторій. І як усі вже встигли переконатися, щоразу така форма масового заходу викликає резонанс в нашому училищі, незважаючи на те, що фільми для перегляду й обговорення пропонуються непрості. Можна навіть сказати – складні, бо це інтелектуальне кіно, яке вимагає серйозного і вдумливого сприйняття. Але ж працівники культури повинні прагнути до постійного інтелектуального самовдосконалення.

Цього разу теж було запропоновано інтелектуальну картину – легендарну стрічку «Білий птах з чорною ознакою». Як зауважили ведучі у вступному слові, цей фільм обрано насамперед тому, що порушені у ньому проблеми сьогодні звучать особливо гостро й надзвичайно актуально. Уже немає багатьох з тих, хто створив цей фільм, а він не тільки не втратив своєї сили, а – навпаки – його цінність зросла на тлі стандартних фільмів-одноденок. Більше того, у цьому році ювілей – чотирикратний ювілей цього кіно, а саме: 80-річчя від дня народження режисера Юрія Іллєнка, 75-річчя від дня народження акторів Івана Миколайчука та Богдана Ступки – усі вони, на жаль, уже відійшли за межу вічності. Але для нас вони живі у своїх кіношедеврах. А ще у цьому році – 45-річчя з дня виходу «Білого птаха…» в прокат. Цікаво, що він свого часу демонструвався у численних закордонних кінозалах, завоював безліч премій і міжнародних нагород, його подивилися більше 70 мільйонів людей у всьому світі, але, на жаль, нам, українцям, доступ до цього фільму тривалий час був обмежений. Тож завдячуючи авторам кінолекторію ця можливість з’явилася і для нас.

Треба віддати належне викладачам, які досить вдало поєднали розповідь про особливості поетичного кіно з темою цього фільму, а також пояснили основну ідею та символіку цієї кінострічки, кожен кадр якої несе інтелектуальне навантаження. Завдяки їм глядачі змогли побачити ту глибину, яка на перший погляд залишається не поміченою для непідготовленої людини. Дуже значимо, що після перегляду кіно організатори спонукали зал до обговорення: кожен мав можливість дати власну відповідь на питання, порушені творцями фільму. Важливо, що й глядацька аудиторія була неоднорідною: це і студенти денної та заочної форми навчання, і слухачі курсів підвищення кваліфікації, і викладачі, й мешканці та гості нашого міста.

Ось кілька коментарів та вражень від глядачів кінолекторію:

Ростислава Капелька, начальник відділу культури та архівної справи Гребінківської РДА:

«Подібного заходу мені бачити ще не доводилося! Вразили форма і зміст, запропоновані організаторами кінолекторію, а також глибина викладеного ними матеріалу  та розуміння особливостей аудиторії».

Світлана Мосякіна, завідувач методичного кабінету: «Треба відзначити глибину цього заходу, високий ступінь задіяння аудиторії в обговоренні фільму. Автори кінолекторію зробили свій достойний внесок у справу державної ваги – національно-патріотичне виховання молоді».

Оксана Кисіль, викладач: «Наша місія – навчати і виховувати, тому висловлюю величезну вдячність Галині Григорівні та Валентині Іванівні за урок національної гідності, гуманізму і розуміння відповідальності за кожен свій вибір».

Ольга Житченко, викладач: «Дуже вдячна своїм викладачам за черговий майстер-клас: уміння захопити аудиторію, піднявши надзвичайно складну тему та обравши таку рідкісну й непросту форму масового заходу».

Наталія Скорик, волонтер Полтавського «Батальйону небайдужих»: «Захід вразив надзвичайно! Це справжній внесок у справу захисту своєї країни! Велика дяка авторам кінолекторію – професіоналам з великої літери – за небайдужість до проблем сьогодення і відповідальність за свою працю».

Євген Кладько, випускник училища, викладач народного театру сучасного танцю «СпарТанці» (Кременчук): «Ви робите ВЕЛИЧЕЗНУ справу, навіть, якщо і не видно того результату одразу! Хтось має змінювати цей світ… Слова із фільму «наше діло дзвонити» міг би перефразувати так: «Вашу справу – наштовхувати глядачів до роздумів та висновків – ви виконали дуже якісно».

Сільвія Тригубенко, студентка заочної форми навчання, завідувач сільським клубом Козельщинського району: «Вразила майстерність викладачів доступно донести до аудиторії складні речі: неоднозначні історичні події, особливості українського поетичного кіно, символічну мову фільму, а також їхнє вміння спонукати до роздумів».

Поліна Грінченко, студентка: «Кінолекторій дуже сподобався! Надзвичайно вразив вступ, викладачів, а також те, що перед своєю розмовою вони показали кліп «Океану Ельзи», який змусив задуматися над темою бесіди і провести паралелі з фільмом. Автори кінолекторію захопили цікавою інформацією, створили невимушену атмосферу спілкування, наштовхнули на роздуми та обговорення».

В.Горошко, голова циклової комісії викладачів мови та літератури.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...