Про особливості масового перерахунку пенсій з 1 грудня 2016 року та причини непід-вищення пенсій окремим категоріям громадян

2
Поділитися новиною
2Із 1 грудня 2016 року проведені масові перерахунки пенсій.
Основною законодавчою підставою для проведення цих перерахунків є Закон України «Про Державний бюджет України на 2016 рік».
Саме цим Законом затверджено підвищення з 1 грудня розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, з 1130 до 1247 грн, тобто на 117 грн. 
Оскільки даний соціальний стандарт згідно з іншими пенсійними законами є базою для на-рахування мінімальних пенсій та інших пенсійних надбавок, то грудневе зростання цього стандарту викликає підвищення цих виплат.
На даний час в структуру практично кожної пенсії входять декілька складових виплат, які передбачені окремими нормативно-правовими актами (законами та постановами Кабінету Міністрів України. 
Найбільш типовою ситуацією є випадки, коли пенсія складається із основного розміру згідно стажу і заробітку, доплати за понаднормовий стаж, індексації та інших виплат. Деякі з цих виплат продовжують носити тимчасовий характер, оскільки правила нарахування передба-чають їх трансформацію в разі підвищення чи перерахунку інших складових, які входять до пенсії.
 
Мінімальні пенсії за віком
 
Стаття 28 Закону України «Про загальнообов’язкове дер-жавне пенсійне страхування» передбачає встановлення мінімального розміру пенсії за віком та доплати за понад-нормовий стаж. Мінімальний розмір пенсії за віком та до-плата до пенсії за понаднормовий стаж (яка обчислена ви-ходячи із розміру прожиткового мінімуму) визначаються  з урахуванням прожиткового мінімуму, установленого для осіб, що втратили працездатність, – 1247.
Мінімальні пенсії встановлюються при повному страховому стажі. Повний страховий стаж для пенсій, призначених до 1.10.2011, – 25 років (для чоловіків) та 20 років (для жінок).  А для пенсій, призначених після 1.10.2011 або перерахованих після цієї дати з урахуванням стажу та заробітку, – 35 років (для чоловіків) та 30 років (для жінок).
Надбавки почесним 
донорам
 
Стаття 13 Закону України «Про донорство крові та її ком-понентів» передбачає, що  до пенсії почесним донорам встановлюється надбавка у розмірі 10% від затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на мі-сяць. Розмір такого мінімуму з 1.12.2016 року — 1544 грн. Тому розмір надбавки —  154,40 грн.
Надбавки та підвищення
  Виходячи із прожиткового мінімуму 1247 будуть визначені  розміри підвищень  ветеранам війни і жертвам нацистсь-ких переслідувань; за особливі заслуги перед Україною; державної соціальної допомоги на догляд;  надбавки на утриманців відповідно  до Закону  України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та  де-яких інших осіб».
Пенсія шахтарям
  Мінімальний розмір пенсії особам, на яких поширюється дія Закону України «Про підвищення престижності шах-тарської праці», та працівникам, зайнятим повний робо-чий день під землею обслуговуванням зазначених осіб, які відпрацювали на підземних роботах не менше 15 років (для чоловіків) та 7,5 років (для жінок) за затвердженим Уря-дом Списком 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, установлюється (незалежно від місця остан-ньої роботи) у розмірі 80% середньої заробітної плати ша-хтаря, але не менше трьох розмірів прожиткового мініму-му, установленого для осіб, що втратили працездатність. Виходячи з цього, мінімальний розмір пенсії шахтарів становитиме 3741 грн (1247 х 3).
Мінімальний розмір пенсій інвалідам та учасникам бойо-вих дій
  – для інвалідів війни І групи – 3553,95 грн (1247 x 285%);
– для інвалідів війни II групи – 3179,85 грн (1247 х 255%);
– для інвалідів війни III групи – 2805,75 грн (1247 х 225%);
– для учасників бойових дій – 2057,55 грн (1247 x 165%)
– для учасників бойових дій та інвалідів війни, яким випо-внилося 85 років, – 3553,95 (1247 x 285%).
Пенсії за особливі заслуги виплачуються понад зазначені пен-сійні виплати.
Пенсії у зв’язку з утратою го-дувальника
  Розмір пенсії у зв’язку з утратою годувальника на одного непрацездатного члена сім’ї має становити не менше 100% (1247 грн), на двох — 120% (1496,40 грн), на трьох і більше – 150% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (1870,50 грн). Якщо розмір пенсійної виплати менше, то таким особам надається щомісячна державна адресна до-помога до пенсії у сумі, якої не вистачає до зазначених ро-змірів.
 
Мінімальні розміри пенсій по втраті годувальника, які приз-начаються членам сімей військовослужбовців – 200% (на кож-ного утриманця) – 2494 грн
 
 Мінімальні пенсії 
інвалідам-чорнобильцям
  – для інвалідів  І групи – 3553,95 грн (1247 грн x 285%);
– для інвалідів II групи – 3179,85 грн (1247 грн х 255%);
– для інвалідів III групи – 2805,75 грн (1247 грн х 225%);
Пенсія для пенсіонерів, що працюють
  Відповідно до частини 3 статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» працюючим пенсіонерам мінімальний розмір пенсії та до-плата за стаж (яка залежить від прожиткового мінімуму) не перераховуються.
Необхідно привернути увагу тієї частини громадян, пенсії яких хоча і підлягали перерахунку відповідно до законодавчих змін, але фактично не збільшилися. Це стосується тих пенсіоне-рів, чиї виплати були вище від прожиткового мінімуму та індексувалися.
Також цілий ряд виплат установлюється згідно з постановами Кабінету Міністрів України у твердих фіксованих сумах, які не залежать від прожиткового мінімуму, котрий підвищився. 
Зокрема, не зростають надбавки дітям війни, додаткові пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю, чорнобильцям усіх категорій, щомісячні доплати до пенсії непрацюючим пенсіонерам, виві-льненим у зв’язку із закриттям ЧАЕС. Крім цього, не перераховуються пенсії за віком осо-бам, які не мають повного страхового стажу (крім інвалідів І, ІІ, ІІІ груп).                                                                              
Управління Пенсійного фонду України в Гадяцькому районі
 
LIVE OFFLINE
track image
Loading...