Енергетик: надає крила чи вкладає у лікарню?

energetiki
Поділитися новиною

energetiki«Бігає на спортивному майданчику дітвора років 10-15. Дивлюсь, м’яча ганяють, сміються, в ігри грають. А поміж тим бігають до лавки і щось п’ють із пляшки, ніби «в ничку».

Я вже злякалась, думала, може, алкоголь. Підійшла до них, щоб насварити. А вони й не ховаються. Кажуть: «Тьотю, то ж простий енергетик! Він безалкогольний. Нам у магазині продають!» Я й оторопіла! Що то за продавщиця така, що дітям енергетичні напої продає? Хіба ж вона не знає, що вони шкідливі навіть для дорослих, не те що для дітей… А куди ж батьки дивляться?»

Цю картину спостерігала гадячанка на одному із місцевих спортивних майданчиків. І це її так вразило, що вона вирішила застерегти усіх від вживання енергетичних напоїв, особливо дітей.

В Україні «енергетики» стали популярними кілька років тому. Молодь вживає їх, щоб «зарядити мозок», а спортсмени і любителі нічного життя – щоб бути бадьорими і сповненими енергії. Однак найчастіше буває зовсім навпаки. Замість бажаних сил люди частенько опиняються на лікарняному ліжку. 

Хоч про це і мало говорять, усе ж, окрім принесення  бадьорості, енергетичні напої мають і свої мінуси: їх можна споживати у строгій відповідності із дозуванням. І максимальна доза становить 2 банки на добу. Перевищення дози може призвести до підвищення артеріального тиску або рівня вмісту цукру в крові. Мало хто знає, але енергетичні напої офіційно заборонені у Франції, Данії, Норвегії, тобто у тих країнах, де вони продаються лише в аптеках, бо вважаються ліками.   

Тому, судячи із цього, усе таки підліткам краще утриматися від вживання цих напоїв. А у деяких випадках не лише дітям.

Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...