Чума на нас

DSC 0584
Поділитися новиною

DSC 0584

Близько тижня жителі міста та району в паніці – зафіксовано випадок африканської чуми свиней. Майже добу, поки проводились відповідні експертизи і дослідження, місцяни були позбавлені інформації. Проте вже встигли розповзтися чутки про цей випадок, і люди піддалися паніці. Але 6 жовтня про ситуацію, що склалася, офіційно повідомили у стінах РДА. 

 

День перший. Правда чи брехня?

Близько 9-ої години ранку в адміністрацію на термінову нараду зібралось чимало люду. Питання на порядку денному одне – у районі вводиться карантин.

Детально про це повідомив керівник Управління ветеринарної медицини в Гадяцькому районі Андрій Жученко: 

«6 жовтня у Національному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи м. Києва за №6544/16 встановлено АЧС від патматеріалу, який було направлено на дослідження із підсобного господарства спеціалізованої школи-інтернату в Гадячі.

Ще 30 вересня, за зверненням працівника підсобного господарства школи-інтернату, спеціаліст ветеринарної служби виїхав на місце і встановив захворювання поросяти. Тварині надавалось симптоматичне лікування, і в господарстві було проведено комплекс заходів (дезінфекція, дератизація, дезінсекція) із оформленням відповідних документів, які передбачають вимоги чинного законодавства.

Станом на ранок 4 жовтня поголів’я знаходилось у задовільному стані, а вже на 13 годину дня встановлено загибель однієї голови, а згодом і другої. Висновки полтавських і столичних експертів підтвердили наявність вірусу АЧС.

Відповідно до цього в місті Гадяч оголошується карантин, який передбачає повну евтаназію (умертвіння) тварин в радіусі 3 кілометри, а 20-кілометрова зона визнана «наглядовою»».

Поява цього вірусного захворювання просто посеред міста була трохи дивною. Але головний ветлікар пояснив занесення вірусу шляхом переміщення автотранспорту із інших регіонів, де вже виявляли дане захворювання, через центральні вулиці міста. Нібито, АЧС у Гадячі очікували вже давно. І судячи із того, що місто входить у наглядову зону через незначну відстань від Сум і Лубен (а там також нещодавно виявляли АЧС), то спалах захворювання міг виникнути де завгодно.

До того ж, ще із 2012 року, коли перший випадок був зареєстрований в Україні, були прийняті рішення протиепізоотичних комісій, де доведено всі свиногосподарства перевести на закритий режим роботи. Школа-інтернат не була виключенням. Ветлікар засвідчив те, що всі заходи щодо дотримання протиепізоотичної ситуації були дотримані. При вході у свинарник були розміщені дезкилимки, інвентар оброблявся, проводилась дезінфекція. Працівники протиепізоотичного відділу також здійснювали нагляд за ситуацією у господарстві згідно укладеного договору із державною ветеринарною лікарнею.

Уже надвечір усе свинопоголів’я, яке утримувалось на території школи-інтернату, було евтаназоване безкровним методом і відразу ж спалене на місцевому скотомогильнику (до речі, яму для спалення викопали ще напередодні). У подальшому під винищення у 3-км зоні підпадали також свині, які вирощують в домогосподарствах, ПАТ «Полтаваплемсервіс» і місцевому геріатричному будинку-інтернаті.

Того ж дня у місті заборонили реалізацію усіх видів м’яса (дозволений продаж лише в торгівельній мережі від постачальників за наявності відповідних документів, що посвідчують якість сировини). Також заборонили перевозити тварин будь-яких видів.

На в’їздах і виїздах розпочали спорудження карантинно-поліцейських постів для дезінфекції транспорту.

Увечері того ж дня у приватному секторі повинні були розпочати перепис поголів’я свиней, які підпадають під знищення.  

ДЕНЬ ДРУГИЙ. Рятуємо свиней

Усю ніч гадячани не спали – кожен намагався «врятувати» свою свинку. Представники комісії, яка повинна була зробити перепис свиней по місту, просто ходили по дворах і попереджали населення, щоб те банально дорізало свиней. І хоч міська рада обіцяла компенсувати вартість тварин згідно середніх ринкових цін (20–30 грн /кг), усе ж гадячани вибрали перший варіант – «запах свіжини» було чутно по всьому місту.

7 жовтня була скликана чергова нарада, на якій розповіли про готовність боротьби із вірусом. 

Окрім чуми, на господарстві школи-інтернату швиденько виявили кілька порушень, яких до сьогодні чомусь не помічали, основними з яких були розміщення господарства близько до житлової зони і несертифікована бійня.

«Це не політична акція», – наголосив голова РДА і відразу скерував перевірку на  школу-інтернат (перевірити наявність господарської облікової документації, визначення правильності її ведення, стан дотримання санітарно-ветеринарних вимог персоналом, установлення випадків переміщення тварин (де закуплялись, куди продавались), здійснення забою тварин та їх реалізація, наявність приписів ветслужби, штатного розпису господарства та наявність у ньому ветеринарного лікаря). 

Також на нараді повторно поставили завдання: УСІХ свиней на території міста вимітити, описати і вилучити.

На той час 10 мобільних груп уже проводили перевірки містом. Виявлено 117 голів забитих свиней (тих, яких звечора зарізали попереджені власники) і всього 2 свині, які підлягають утилізації.  

Із поліцейсько-карантинних постів також були новини: було вилучено 7 голів свиней, яких намагались вивезти із міста у невідомому напрямку (їх також знищили).

Основні заходи по локалізації вогнища та ліквідації збудника були проведені у стислі терміни.

ДЕНЬ ТРЕТІЙ-ЧЕТВЕРТИЙ. Хто спритніший?

Вихідні минули в очікуванні спеціалістів, які повинні були б вилучати свиней. У місті так ніхто і не з’явився. Мабуть, людям дали ще часу для того, щоб переховати або ж порізати свиней.

Ці дні по-правді були «золотими» для тих, хто займається скупкою м’яса – по району свинина йшла за півціни. У той час, як день тому за кілограм м’яса пропонували нормальну ціну 20-30 грн за кг живої ваги, у суботу підприємці зовсім знахабніли. Ціна на м’ясо впала до 7 грн/кг! А в неділю  платили всього по 2 гривні.   

Устигли поживитись і аферисти. У Веприку «підприємці» під виглядом працівників ветслужби збирали по господарствах живих свиней. Можливо, і далі б збирали, аж поки не наткнулись на пильного господаря, який здогадався і нагнав аферистів. Та все ж кілька свиней їм вдалося виманити у довірливих людей.

Також після заборони продажу м’яса на ринку подорожчала риба, а домашню птицю, попри заборону, продали «з-під поли».

ДЕНЬ П’ЯТИЙ. Хай живуть свині!

DSC 0568Ранок почався із чергової наради у стінах РДА.

Цього дня до чиновників прийшли представники ГО «Врятуйте наші душі», які вимагали не зачіпати безпритульних собак і котів. Усе тому, що на вихідних у соцмережах від імені голови РДА з’явився пост, у якому було вказано, що «у зв’язку із ситуацією, яка склалася у місті, згідно ЗУ «Про захист тварин від жорстокого поводження» (ст.17 Умертвіння тварин: «За необхідності умертвіння окремих тварин, які хворі на сказ чи на інше особливо небезпечне захворювання або є носіями особливо небезпечного захворювання») та рішення від 6 жовтня 2016 року Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Гадяцькій районній державній адміністрації №5 «Про встановлення карантину щодо африканської чуми свиней на території м. Гадяч Гадяцького району Полтавської області» вирішено ПРОВЕСТИ ЗНИЩЕННЯ БРОДЯЧИХ ТВАРИН (в 1-й зоні захисту)».

Таке рішення захисники тварин вважали неправильним і неприпустимим. Тож вони вимагали відміни цього рішення, а надалі розпочати вирішувати питання створення притулку для тварин.

Після довгої дискусії на вимоги протестувальників голова РДА пообіцяв співфінансувати спільно із міською радою створення такого притулку.

 

Потім голова РДА оприлюднив звернення, яке надійшло протягом вихідних: ПАТ «Полтаваплемсервіс» просило у зв’язку із виникненням надзвичайної ситуації  не знищувати поголів’я у кількості 72 голови. Обіцяли при виявленні захворювань  відразу ж повідомляти у відповідні служби.

І що ви думаєте – їм дозволили! Підприємству, яке розводить поголів’я у 3-кілометровій зоні ризику, ДОЗВОЛИЛИ зберегти поголів’я.  У той самий час як бродячих тварин, які лише можливо можуть бути переносниками вірусу, збиралися знищити.

Трохи дивне рішення, згодьтеся. А керівництво «Племсервісу» натомість пообіцяло після закінчення карантину продавати за гуманною ціною молодняк поросят. Більше схоже на домовленість…

Це було не єдине дивне рішення на цьому засіданні. Під знищення поголів’я потрапили і свині Великобудищанської школи. Зі слів очільника РДА, чомусь ніхто не знав, що школа тримає у підсобному господарстві свиней. А начальник  районного відділу освіти знала, про що і сказала на нараді. Невеличка розбіжність…

Та й Великі Будища у 3-кілометрову зону не входять, а лише у зону нагляду. Таке рішення пояснили тим, що нібито Великобудищанська школа була у господарських відносинах із Гадяцькою школою-інтернатом і тому можливе зараження вірусом. Спочатку ветслужба збиралась просто спостерігати за станом поголів’я, але згодом різко змінила своє рішення.

Тепер все шкільне поголів’я буде знищене і перевезене на місце утилізації.  Директора школи «нагородили» такими ж перевірками, як і школу-інтернат…

Попереду ще близько 30 днів карантину. Тож далі буде.

У вівторок, 11 жовтня, до РДА запросили ЗМІ, щоб проінформувати про рішення, прийняте по безпритульних тваринах. 

Олексій Матюшенко повідомив, що переговори із Харківським притулком для бездомних тварин, спеціалісти якого мали б відловити і перетримати собак, були невдалими. Через введення у нас 40-денного карантину і заборону вивозу будь-яких тварин, вони відмовились ловити наших безпритульних тварин.

Тож попереднє рішення – відловити і знищити безпритульних тварин у місті – вирішили відновити.  Адже нібито у разі невиконання хоча б одного із пунктів інструкції, яка діє на час локалізації вірусу АЧС, карантин неможливо буде зняти.

Також особливу увагу приділили інформації про те, що протягом 9 місяців поточного року до травматологічного кабінету ЦРЛ звернулись 63 особи, постраждалих від укусів тварин. А у минулому році зареєстровано 58 покусаних. «Яка динаміка!» – наголосили на нараді.

Та якась дивна статистика – змінюється кожного дня. У №8 «Базар Медіа в Україні» від  25 лютого 2016 року  В. Дорогань, ветлікар ГРДЛВМ, давав статистику, у якій було вказано, що «у 2015 році було зареєстровано 43 випадки укусів людей тваринами, із них 34 випадки – собаками, 9 випадків – котами. Усі укуси нанесені домашніми тваринами, і лише 2 – безпритульними». Якось так. 

Нагадуємо, що для людини африканська чума свиней – безпечна.

Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...