Спалювання трави, сміття та сухого листя – крок до пожежі

спалювання
Поділитися новиною

спалюванняІз приходом осені дуже часто доводиться бачити, як люди, прибираючи свої земельні ділянки, спалюють сміття, рослинні рештки та сухе листя. Нерідко після виконання певного роду робіт власники угідь забувають загасити вогнище, сподіваючись, що воно і саме згасне. На жаль, нам, працівникам Гадяцького РC ГУ ДСНС України у Полтавській області та ДПРЧ-6 м. Гадяч, відомо про такі випадки, коли покинуті на городах багаття стають причиною виникнення пожеж у житлових будинках, господарських будівлях та лісовій місцевості. Неконтрольоване людиною багаття у поєднанні з вітром все ж роблять свою справу. Вітер розносить жар від багаття до будівель чи споруд, і ми, як правило, стаємо свідками згарищ та людського горя. Тому й змушені постійно звертатись до громадян через засоби масової інформації, розклеювати плакати з інформаційним та попереджувальним змістом, розповсюджувати листівки у місцях масового перебування людей та проводити заходи профілактичного характеру, а іноді й заходи адміністративного впливу.

Залишати вогнище без нагляду вкрай небезпечно, бо це може призвести до виникнення пожеж у приватних житлових будинках, господарських спорудах та на дачних садибах. Також неконтрольоване спалювання сміття на узбіччі автодоріг підвищує можливість виникнення дорожньо-транспортних пригод.

Правила поведінки людей при спалюванні сухого сміття, гілок дерев та сухого листя біля домівок та поряд із лісовими масивами заслуговують окремої розмови. Крім того, нерідко сільські жителі та власники присадибних ділянок спалюють суху траву, пожнивні рештки, не звертаючи увагу на їх безпосередню близькість до лісових масивів. При цьому не всі знають, як у випадку виникнення пожежі боротися з вогнем. А статистика стверджує, що у 9 випадках із 10 винуватець пожеж – людина.

Причиною виникнення даних пожеж є необережне поводження місцевих жителів із вогнем під час спалювання сміття та різних рослинних решток, розташованих впритул до жилих домівок та лісопосадок.

Щоб попередити виникнення пожеж, необхідно запам’ятати:

– розводити вогнища дозволяється лише в безвітряну погоду під постійним наглядом і на відстані не менше 30 м від будівель та споруд;

– перебуваючи біля лісопаркових зон, потрібно вибрати безпечне місце для розведення вогнища та обкопати його;

– збираючись додому, не забувайте ретельно залити вогонь водою або закидати землею чи піском.

Отже, якщо ми будемо уважнішими і обережнішими та завжди виконуватимемо елементарні правила пожежної безпеки, то захистимо себе й природу від втрат.

У разі виникнення пожежі негайно телефонуйте за номером «101».

В. Губський, начальник Гадяцького РC ГУ ДСНС України у Полтавській області   

                                                                                                        

LIVE OFFLINE
track image
Loading...