«Важливо мати союзників у боротьбі за свою свободу, незалежність та безпеку»

Учні Лютенської школи на місці підписання угоди. копия
Поділитися новиною

Учні Лютенської школи на місці підписання угоди. копия16 вересня у Червоному Куті відбувся фестиваль «Підкова козацької слави», присвячений  358-й річниці підписання Гадяцької угоди.

Програма заходів була дуже різноманітною і на глядачів чекали: справжні козацькі курені, захоплююче театральне дійство, виставка історичної зброї, виступ кінного театру «Соколиний хутір»,  театр вогню і містечко місцевих майстрів. А також цікаві майстер-класи, чеканка монет, приготування справжнього українського борщу і частування різноманітними стравами…   

   

На відзначення пам’ятної дати з’їхалось чимало почесних гостей. Першим із річницею підписання договору присутніх привітав Олег Виноградов (Сарівський сільський голова):

«Це не тільки історична, а й доленосна подія для України. Адже Гадяцький трактат – це унікальний політико-правовий документ, що був актом найвищого вияву автономності  країни за всю історію козаччини. І хоч цей документ укладався у непрості для країни часи, зараз він має дуже важливе значення. Адже загроза втратити автономію виникала  неодноразово. Саме це змушує нас знов і знов звертатися до основних положень цієї угоди».

Василь Миколайович Рішко презентує авторські роботи своєї дружини Марії Михайлівни. копияЦього дня усі наголошували на необхідності посилення співпраці з Польщею та Литвою, обговорювали створення більш тісного союзу між країнами задля безпеки та оборони, а також необхідність порозуміння між нашими народами для спільного протистояння країні-агресору.

«Важливо мати союзників у боротьбі за свою свободу, незалежність та безпеку», – так вважає Андрій Фірус, представник Балтійсько-Чорноморської Конфедерації.

Нагадаємо, 20 травня у Гадячі відбулась міжнародна конференція на тему: «Створення Міжнародного Конфедеративного Об’єднання та будова Балтійсько-Чорноморської Конфедерації», метою якої було об’єднання Польщі, Литви та України.

 

На святкуванні річниці підписання Гадяцької угоди Андрій Фірус подарував  нашій громаді декілька екземплярів книг Томаша Сакевича «Заповіт І Речі Посполитої». 

На його думку, саме ця книга дасть відповіді на те, як протистояти агресії при підтримці Польщі та Литви. У книзі автор пише про необхідність відновлення союзу народів колишньої І Речі Посполитої – поляків, українців і литовців – задля зміцнення демократії і безпеки в центрально-східноєвропейському регіоні.

ФОТО 1 копияТакож він наголосив, що саме об’єднання Польщі та України у конфедерацію або будь-який інший союз зробить нас більш заможними, сильними та незалежними у боротьбі із зовнішнім ворогом.

«Наша організація має за мету створення конфедерації між країнами Балтійсько-Чорноморського регіону. Поляки впевнені, що потрібно об’єднуватись, спільно покращувати свій військово-промисловий комплекс, поглиблювати економічну співпрацю. Ми робимо все, що у наших силах. А вже наступний крок повинно зробити наше правління, а ми, як громадськість, сприяти цьому. І пам’ятати, що країна має бути незалежною, і ми не повинні ні від яких союзів втратити цілісність своєї держави.

Я вважаю, що, тільки об’єднавшись, ми отримаємо безпеку і мир у своїх країнах»,

Велика компанія Краснолуцького куреню. копияПісля урочистої частини гості свята мали змогу поринути в історію, споглядаючи театралізоване дійство у виконанні акторів Гадяцького Будинку культури. У цей час господині імпровізованих куренів пригощали усіх традиційними козацькими стравами: смачними варениками, кулешем та борщем.  

Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...